Серийно производство на „Правец-82“ се извършва в Прибостроителния завод, като заводи за производство на периферия има в Стара Загора (ДЗУ), Пазарджик (ЗМД), Пловдив (ЗЗУ), Михайловград (завод „Аналитик“). По този начин, при този този бум в производството, през 1980-те год. България се нарежда на 3-то място в света по производство и използване на електронни устройства на глава от населението, а Правец заема централно място в българската индустрия за производство на персонални компютри.

Родно място на първия партиен и държавен ръководител на НРБ Тодор Живков, управлявал страната ни цели 33 години.Преди 1989 г. Правец с основание може да се нарече градът на победилия социализъм.Отстоящ на 11 км от Ботевград, към 1956 г населението на Правец брои едва 941 души.През 70-те години селото коренно променя своя облик-– благоустроява се, изграждат се много обществени сгради. 

Там е построен и Комбинатът по Микропроцесорна Техника Правец (КМТ – Правец) и Прибостроителният завод произвеждащи компютрите „Правец“. Построен е и Завод за производство на комбинирани фуражи. В Правец се намира и едно от образцовите АПК в страната.През 1986 г.е открит филиал на ВМЕИ „В.И.Ленин“(УКТЦ по МТТ), като заедно със Технологично училище „Електронни системи“, София, са единствените средни училища в България тясно специализирани в изучаване на компютърни дисциплини. 

Правец е обявен за град по случай 1300-годишнината на Българската държава с указ на Държавния съвет на НРБ от 16 октомври 1981 г. При управлението на Т. Живков градът е бил посещаван от много световни лидери сред които Индира Ганди и Муамар Кадафи.


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив