Слънчев бряг още когато започва изграждането му от края на 50-те става най-луксозния роден курорт, мечтано място за почивка и забавления за всеки нашенец. Но както днес, така и тогава той е бил ориентиран предимно към чуждите туристи.

И докато за тях е имало пакети - разходка, вечеря в някой от десетината ресторанта и дискотека до зори, (нещо като сегашните бар кроул турове, но доста по-културно), то родните туристи сами са си правели "маршрутите". А те най-често са включвали покупка от корекома на "Камелия", вечеря в "Чучура" и купон до зори в култовата "Златна ябълка". Комбинацията е можело да бъде и друга – 12 пистовият боулинг, "Магурата" и "Русалка".


Строеният край широка и дълга над 8 км плажна ивица, Слънчев бряг е бил курорт с малко под 30 000 легла разпределени в малко над 100 хотела, пръснати в просторни паркове и зелени площи. Първоначалният план е бил да бъде изграден малък курорт с 1500 места, но архитектурните решения стават грандиозни за времето си – леглата постепенно стават 2 600, 5 000, 10 000, за да стигнат през 80-те 28 000.Проектирането на комплекса започва през 1957 год., когато работен екип оглавяван от арх. Никола Николов разработва проектите и схемите за хотелите и ресторантите. Проектантският колектив е сформиран от неизвестни, но талантливи и амбициозни специалисти.

 Постановлението, с което се поставя началото на изграждането на курорта е дадено от МС на 30 юни 1958 г., а първата копка е направена на обект № 4, превърнал се по-късно в ресторант "Оазис”. Историята сочи, че заедно с изграждането на комплекса започва и проектирането на лесопарка. За да стане той реалност са били пренесени 550 000 куб. м плодородна пръст и засадени стотици хиляди дървета, храсти и цветя, като инвестиците надхвърляли тогавашните 150 млн. лв.


Изграждането на курорта се осъществява на няколко етапа, като в средата на 80-те се приема, че възможностите за по-нататъшното му застрояване са окончателно изчерпани. Строителството на нови хотели спира, защото капацитетът на плажа се е смятал за изчерпан. По това време Слънчев бряг е сред най-добрите морски курорти в Европа по комфорт на плажуващите. По действащите нормативи броят на леглата се изчислява спрямо плажната ивица, която позволява в комплекса да има място за 30 000 летуващи.

 При тази цифра в онези години на един турист са се полагали по 8 кв. м. пясък край брега. Освен с първокласни хотели, курорта е разполагал и с 4 къмпинга с 8000 места, от които най-просторните са били "Емона” и "Слънчев бряг”. Изграденият облик на курортния комплекс е изразявал най-новите достижения на архитектурата, урбанизма и ландшафното строителство по това време. Всеки хотел или отделна група хотели са били проектирани така, че да имат характерен стил, а основната цел пред архитектите е била, хотелската база да бъде с максимална видимост към морето и потънала в зеленината на редки растителни видове. Пред хотелите на първа линия са се виждали дюните, а тревата, дърветата и алеите, са свършвали в тях. Алеите в комплекса са се миели всяка утрин, а по зелените площи са прибягвали катерички.Според сухите цифри на статистиката, през периода 1959-1988 в Слънчев бряг са почивали почти 8 млн. души, от които над 5 млн. чуждестранни туристи и над 2.5 млн. български граждани.
От 1 септември 1958 до юли 1959 г. в "Слънчев бряг” се пускат в експлоатация първите 30 хотела и 4 хижи с 2 655 легла, 5 ресторанта с 4 102 стола, а преминалите туристи са 18 099. Първият построен хотел се е казвал "Калина”, който преди 55 години посреща и първия турист гражданин на Чехословакия. Сред първите изградени хотели там са "Жерави”, пред него се е намирал и първия ролбан в комплекса, хотел "Тинтява”, "Хризантема” и разбира се характерния с начупената си козирка хотел "Чайка”, където на първия етаж се е намирал и внушителния президентски апартамент на Тодор Живков.


Пред хотела е била сложена и първата палма в курорта, подарък на Първия от някакъв държавник от топлите страни. Освен Живков в него са отсядали и най-нашумелите за времето си певци, тъй като е бил в близост до Летния театър. После се появява и луксозния хотел "Глобус”, пред който туристите са се снимали с камилите за разходка - атракция, която днес липсва. През 70-те врати отваря и 20 етажния символ на курорта "Кубан”, чийто нощен бар е предлагал страхотно вариететно шоу.


Характерни за силуета на някогашния Слънчев бряг са били и другите многоетажни хотели "Бургас”, "Витоша”, "Рила”, "Пирин”, "Европа”. А по подобие на възрожденските манастирски комплекси са били изградени хотелите "Созопол”, "Несебър” и "Континентал”. Последният е бил и най-големия хотелски комплекс с 1500 легла, а най-малкият "Акация”- 20 легла.
От "Кубан” да отидеш до "Европа” си е било почти екскурзионно летуване. Имало е влакче и файтони с чифт коне, а от тази транспортна услуга са се възползвали предимно западняците. Извън сезона, целогодишно са били отворени хотелите "Кубан”, "Глобус”, "Поморие”,
"Плиска”, "Бургас” и "Диамант”, както и дискотеките "Русалка”, "Лазур” и "Мелодия”, които са били и част от съзряването на поколения бургазлии.

Години наред извън активния туристически сезон, курорта се е ползвал и за спортен лагер на шведски футболни отбори.При проектирането на курорта, местата за забавление в Слънчев бряг също са били вписани в общата концепция за ваканционното селище. Това е място за цялото семейство. За комфорта на почиващите, курорта е разполагал с магазини, базари, курортна поликлиника, поща, морска спортна база, различни спортни съоръжения - яхт клуб, стадион, тенис кортове, спортни площадки, лунапарк и др.

 И ако днес паркирането там е трудно, то по това време туристите са оставяли колите си на трите обособени за това места: северен, централен и южен паркинг, които са били в близост до трите големи плажа в курорта. Развлеченията които са се осигурявали на чужденците тогава са били чужди за работническата класа у нас. Релаксирало се е с мини голф, стрелба с лък, колоездене, сърфинг, водни ски, парапланери, конна езда, каране на сърф и др. "Робинзон Крузо" пък е било забавление на туристите от 70-те и 80-те, което е включвало пътешествие по море с лодка и акостиране на "безлюден остров". Пред първия ресторант в курорта "Нептун” се е провеждал и конкурса "Мис Слънчев бряг”. Първите туристи в новоизградения курорт са предпочитали конякът "Плиска”, цигарите "Слънце”, от плодовете - ягоди и праскови, а от зеленчуците - доматите и краставиците.
Замислен като курорт за семеен туризъм, който да привлече у нас туристи от средноевропейската класа, Слънчев бряг изпълнява успешно тази си задача през социализма. После започват да го харесват повече хората от третата възраст като уютно и евтино място. През последните години коренно променен, стана една от основните парти дестинации за тийнейджъри и студенти от цяла Европа.
Началото на промените в Слънчев бряг започват преди 20 години, когато се взима решение за приватизацията на курорта, а основната задача е как да бъдат разпределени парчетата от комплекса. Апетитите са големи, тъй като става въпрос за всички хотели и ресторанти построени дотогава. Според първоначално изготвения проект за приватизация, комплексът е трябвало да бъде зониран в няколко отделно обособени части и всяка една от тях да бъде продадена на определен инвеститор.


От 1999 г. насам започва и масовото строителство в комплекса. Собствениците искат бързо да върнат парите дадени за приватизация. Оказва се, че по това време да се строи без разрешение е законно, понеже до 2003 г. законът у нас позволява незаконно започналите сгради да бъдат узаконявани. В Слънчев бряг този процес върви на пълна пара. Вследствие на съвместните усилия на държава и община бетонът започва бързо да превзема Слънчев бряг. Строителството е безконтролно и хаотично. Паркът на Слънчев бряг създаван с десетилетия е унищожен само за няколко месеца. Зелената система, която е била символ на курорта изчезва. Изсечени са хиляди дървета, без да се мисли ценни ли са или не.


По груби сметки, опустошени са над 20 000 кв.м. зеленина. Приказният ландшафт от хилядолетните дюни и лонгозни гори безвъзвратно изчезва. Имиджът на курорт потънал в зеленина и приютяващ семейства отива в историята. Слънчев бряг се превръща в море от бетон и евтино място за ниско платежоспособни туристи.Днес Слънчев бряг също е един от най-скъпите курорти по българското Черноморие и е ориентиран към чужденците. Разликата е, че ако по времето на соца тук са идвали на почивка семейства с деца търсещи тишина и спокойствие, днес той е главна дестинация на европейските младежи за алкохолен туризъм. В центъра не можеш да чуеш българска реч. Българите в Слънчев бряг най-често са тук на работа, а летовниците са главно младежи от Западна Европа, Скандинавието и Русия. Другата доста по-малобройна група посетители са западните пенсионери, но те са със закупен пакет "all inclusive" и на практика не излизат от хотелите, в които са настанени. Семействата с деца са по-скоро изключение, а причините затова са ясни на всички.

Вижте още :Знаете ли откъде идва прякорът „гларус” на морските свалячи от годините на социализма у нас...?
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив