Образованието на децата по времето на социализма бяха ръководени от принципа всички да са равни. За тази цел учениците бяха длъжни да ходят на училище облечени в униформи, да не се вижда кой е богат и кой беден. Това беше времето на червените и сини вратовръзки, на забраните, на късите прически, на дърпането на уши и изкарването пред строя, а за най-непослушните -Трудово възпитателните училища.

Нека си припомним как беше устроен ученическия живот в соца.

Сините манти с белите яки бяха задължителни, момчетата ходеха с черни или сини панталони и бели ризи. Задължителна беше и червената или синя вратовръзка. Който я забрави получаваше наказание. Ако скриеш вратовръзката в джоба се приемаше като опетняване на честта на пионерчетата и чавдарчетата, почти като сега да опетниш родния трибагреник.

Учениците бяха длъжни редовно да подстригват косите си. Момичетата трябваше да ходят с вързани коси, а момчетата да са късо подстригани.

Късите поли, цигарите и алкохола бяха забранени.Привилегии

В училищата, в зависимост от доходите на родителите, някои ученици (от многодетни семейства) получаваха безплатни купони за обяд и стипендия. Цената на обяд в ученическата столова беше 0,50 лв. за супа, основно ястие и десерт. Стипендиите за ученици през 1970-те бяха в размер на 20-30 лева на месец.

Наказанията

Тук имахме богат набор от наказания. Имаше опъване на уши и това беше най-безобидното. Показалката често служеше за уред на превъзпитание. Колкото по-дълга е показалката, толкова по-лошо за учениците от последния чин.

Имаше и наказание -подстригване „нула” номер за момчетата и „първи” номер за момичетата“.

Учениците бяха наказвани с намаляване оценката за поведението (дисциплината). Учениците бяха оценявани по четирибална система: ‘Отлично поведение’, ‘Добро поведение’, ‘Задоволително поведение’, ‘Незадоволително поведение’. При ‘Незадоволително поведение’ учениците бяха изключвани от училище. Тъй като средното образование, по времето на Бай Тошо беше задължително, след изключване, учениците отиваха в друго училище с по-нисък ранк или в по-малък град, за срок от една година.За най-големите бандити в училище ги заплашваха с  Трудово Възпитателни Училища – затвори за малолетни.

По времето на комунизма в ТВУ попадаха деца-рецидивисти, които многократно са били залавяни за криминални престъпления. В случай на леко престъпление, отпърво децата бяха на периодичен отчет в Детска Педагогическа Стая.Йерархията

Най-ученолюбивите, или децата на големците или първенците в града или селото заемаха постовете- комсомолски секретар, дружинен ръководител, отряден председател на класа, звеневи. Класът се делеше на две звена, които лятото се скъсваха да събират билки.

Манифестациите

Най-голямата забава по онова време бяха манифестациите за 24 май. Месеци подреждахме строя в прав ред, а минавахме през града за минути.Манифестациите водят началото си още от времето на Цар Борис III, но най-организирани бяха честванията по времето на соца. Най-мащабните манифестации бяха в София, пред мавзолея на Георги Димитров, където партийният елит, начело с Тодор Живков приветстваше „учащата се младеж”.Бригадите

През 1970 година излиза решение на Политбюро на ЦК на БКП за организиране на ново масовизирано младежко бригадирско движение. То се изразява в летни и есенни ученически и студентски бригади за помощ предимно в строителството и селското стопанство.Най-хубавото време да избягаме от учебните занятия и да прекараме със съучениците, далеч от дома.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

2 коментара:

  1. Антон Василев15 януари 2023 г. в 10:45

    Повърхностно написано! Аз помня онова време! ...и съм си патил но...! Като се пише, трябва да се пише не за да се напише, а по начин такъв че да е на место! Алкохолът и цигарите забранени - ами би трябвало да са забранени, но се пиеше и пушеше! Униформи, имало е такива и все още ги има по света/нормалния-от тях имаше полза, както финансова така и се създаваше спокоен за преподавателите фон в час/което не е за подценяване! Като пишете внимавайте в коя воденица наливате вода!

    ОтговорИзтриване
  2. Снимки ! Снимкита ви е в пълно противоречие с написаното !

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив