Повечето от днешните млади хора са научени още от училище да мразят думите „комунизъм“ и „социализъм“. Но нима знаете какво всъщност се крие зад тях?


Бих казал, че другарят Тодор Живков е най-големият държавник на България, човекът, пред когото всички днешни политици изглеждат лилипути в костюми. Човекът, който не допускаше безхаберници да управляват съдбите на милиони. Държавникът, който навън беше виртуозен дипломат, а в собствената си страна никога не стана високомерен. Човекът, на когото се падна да води България в сложно време и да лавира между Изтока и Запада, между чука и наковалнята, но никога не забрави интересите на България! 

Човекът, който ни издигна до средно развита европейска страна, с мощна икономика и армия, и беше на път да постигне още повече! Човекът, който се държеше наравно с всички и имаше какво да си каже с всеки! Човекът, който разказваше вицове за себе си и разсмиваше цял народ с неизчерпаемото си чувство за хумор и остроумие, никога не престана да бъде самокритичен и никога не се взе на сериозно. Човекът, който никога не се поддаде на опиума на властта, никога не стана сноб и никога не претендираше да бъде нещо повече от който и да е среден българин. Човекът, на чиито плещи лежеше огромна отговорност, но никога не допусна до обикновения българин да стигнат тревогите и смутовете на времето.

Човекът, при който децата играеха до 12 часа вечерта, без никой да се притеснява за тях. Милицията нямаше работа, един квартален стигаше на десетки хиляди хора, а никой не се сещаше да заключи врата и коли. Човекът, при който и последният български гражданин имаше покрив и работа, отопление и медицинско обслужване! 

Човекът, при когото обикновеният българин строеше къщи и вили и оставяше спестовни книжки на децата си! Човекът, при който хората и от най-затънтеното село караха почивки на морето по месец. Човекът, който се „съобразяваше с Москва“ формално, но де факто си правеше каквото си поискаше. Човекът, при който формално се вдигаха лозунги за интернационализъм, но прокарваше най-твърдия националистически курс. 

Човекът, при който образователната система възпита цели поколения българи в патриотизъм, а учителите респектираха само с присъствието си! Да не говорим за спортните ни успехи през тези години. Бяхме страна с традиции и ценности. Днес няма как да имаме ценности, при условие, че всичко се купува и продава, включително и хората. Комунизмът научи хората не само да работят за собствения си джоб, а и за благото на държавата.

А какво е сега? Не намирам за нормално хората да си купуват дрехи втора употреба, защото няма да имат пари за храна, ако си купят нови. Не намирам за нормално хора, които са дали целия си живот, за да работят в тази страна, да нямат пари за мляко и за сирене. Не намирам за нормално да имаме толкова плодородна земя, а в същото време да ядем вносни боклуци. Не намирам за нормално хората да мислят абсолютно всеки ден за сметки и дали ще се справят с живота. Не намирам за нормално да бъдат приватизирани всички заводи и да бъдем безработни. Не намирам за нормално да получавам 10 пъти по-ниска заплата в сравнение с останалите европейци, а дори да работя повече часове.

 Ст. Вълчев/ретро.бг/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив