Спомняте ли си, че допреди 1990 г. в средните училища се получаваше елементарна военна подготовка, посредством изучаване на предмета Начално военно обучение (НВО). 

Най-ярък спомен за него пък са запазили всички, които са имали честта да бъдат десетокласници в НРБ, заради незабравимите преживявания по време на военните лагери през май и юни. 

Подобно обучение е имало във всички страни от социалистическия лагер и е целяло да подготви младежите за бъдещата война. Деветокласниците и десетокласниците са изучавали НВО по един час седмично. Значителна част от преподавателите са били офицери от запаса с педагогическа квалификация. 

Дори по едно време във ВИФ „Георги Димитров“ (днес НСА) се открива и профил “преподавател по НВО”.Обучението освен военна подготовка е давало и доста добра такава за реакция при възникване на всякакви аварийни ситуации. Изучавало се е как да се реагира при земетресения и други природни бедствия, реакция в случай на атака, и не на последно място как да се оказва първа помощ. Също така, какво и как да се прави, за да няма паника – най-големият убиец.

Кабинетите по НВО са били сред най-добре оборудваните, а за мнозина ученици са били любимото място в училище. Ентусиазирани учители по НВО, с помощта на различни ведомства и с доброволния труд на учениците през свободното си време успяват да изградят дори и спортни стрелбища в училищата си.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

9 коментара:

 1. Изненадващо разпознахме учениците, обучаващи се на начални военни уменията! Откъде сте я намерили? Поздрави на съхранителя на този спомен!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Даниела Узунова29 октомври 2022 г. в 19:12

   И ние се разпознахме, сега сме любопитни н
   е само кой е автора на статията, но кой/я сте вие?

   Изтриване
 2. Тази снимка е от лагера в Куртово на набор 1969.Разпознах много от съученичките си

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, ама не.... Това сме набор 1965. На военно обучение. Не помня къде.

   Изтриване
 3. ТОВА Е НАБОР 1966Г И Е С. БЯЛА ВОДА ПЛЕВЕНСКО

  ОтговорИзтриване
 4. Това е набор 69 и е на хижа Безбог мойте съученички

  ОтговорИзтриване
 5. Това е набор 1970 г.В Кайлъка гр.Плевен.
  Разпознах се на снимката ,имам я и в къщи .
  Интересно кой я публикува !
  Благодаря за

  ОтговорИзтриване
 6. Наистина невероятно да се видя самата аз и съучениците си в статия ..
  Да , това е набор 1970 .
  Кой ли е автора? :)

  ОтговорИзтриване
 7. Всички можем да се разпознаем, всички, които сме ходили на военно. На мен ми заприлича на нашата снимка от планината над "Шумако"

  ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив