„Дом за нашите деца“ е телевизионен игрален филм (драма, бит, съвременност) в четири сезона 1986 до 1989 година на режисьора Неделчо Чернев, по сценарий на Лиляна Михайлова. Оператор е Емил Вагенщайн. Музиката във филма е композирана от Петър Ступел.

Дали от недоглеждане или по друга причина във всеки филм има по нещо, наречено гаф.

В първа серия на ,,Дом за нашите деца" когато инж. Йорданов се връща от Чехия и отива в завода да види машината, която е създал, портиерът не го пуска да влезе. Обърнете внимание на този портиер. Много за кратко лицето му е в профил. Възрастен мъж с бяла брада. Между другото е озвучен от друг актьор. Та вижте добре лицето на портиера. После се прехвърлете на третия сезон,,Неизчезващите". Там помните ли стария и болен рибар, на когото носеха да закърпва скъсани рибарски мрежи? Това е същият актьор. Явно е близък на режисьора и отново го е поканил, като този път ролята му е по-голяма. Едва ли си е мислил, че някой ще помни профила му от първата серия на първи сезон.

Още един актьор участва по същия начин в различни образи. Това е Владимир Давчев, известен на масовата публика от филма ,Баш майстора" с репликата ,,Майсторе, болат ме зъбите". В първите два сезона на ,,Дом за нашите деца" е в ролята на майстор от цеха на завода и при пенсионирането на Христо Алданов му подарява вазичка. Същият актьор се появява и в третия сезон ,,Неизчезващите", но като чакащ посетител пред вратата на кабинета на другаря Гълъбов, при който отива Мария Алданова с цел да го манипулира като й  даде пари. Дори има реплика: "Тия от Добруджа са много нахални..."

Друго любопитно нещо от филма е, че един и същ автобус "Чавдар" се появява в различни серии и сезони. Веднъж на автогарата в Перник, друг път уж чак в черноморското село Тюленово. Регистрационният номер е един и същ. Явно е служебен на Киноцентъра.

Незнайно защо в ,,Неизчезващите" актьорът Димитър Йорданов изиграл ролята на учителя Адамов е озвучен в последствие от друг актьор. Това е Васил Димитров известен с ролята си на директора на училището от сериала ,,Войната на таралежите".

Ролята на малкия Ичко - син на героите Александър Алданов /Георги Новаков/ и Стефка Алданова /Ели Скорчева/ всъщност се играе от момиче. Това е Мина Новакова, дъщеря в реалния живот на актьора Георги Новаков.Актрисата Ели Скорчева прекратява по лични причини участието си в сезона ,,Време за път" и това налага по сценарий смъртта на героинята и при раждане на третото дете.В една от сериите на ,,Неизчезващите" всички от селото се втурват да събират изхвърлени от морето картони с цигари. Сцената е взаимствана по действителен случай. В този регион това е било масова практика на контрабанда. Малки кораби, пренасящи нелегално акцизни стоки се доближават максимално допустимо за корабогазенето до брега и от там стоката се прехвърля на чакащи лодки. При засада от патрулни катери на Гранична полиция стоката се е изхвърляла в морето и така на борда всичко е чисто. Отделно в района и днес стърчат ръждясали останки във водата на умишлено блъснати в скалите малки предимно турски кораби с цел прибиране на застраховката от корабособственика.

Кадрите със старата актриса на плажа /Леда Тасева/ са изцяло заснети на малкия плаж на курортен комплекс ,,Русалка" до Каварна.Повечето кадри в ,,Неизчезващите" са заснети в софийското село Пролеша. Само тези, показващи морето и рибарите са заснети в село Тюленово.

През 1990 г. е имало идея за още един сезон на сериала, но поради промените в страната и пенсионирането на режисьора Неделчо Чернев всичко това пропада.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив