"Пионер",така се нарича първият български електрически автомобил. Със създаването на тази експериментална конструкция България се нарежда в редицата на технически напредналите държави, които провеждат изследвания в областта на градското автомобилостроене.

Бедите, които носи автомобилът на големия град, са добре известни на всички. Замърсяването на въздуха, задръстването на улиците, намаляването на сродната скорост на уличното движение, са злини, с които е все по-трудно да се борим. Щастливият изход от това неприятно положение мнозина специалисти виждат в създаването на малка, повратлива, удобна в управлението. икономична и главното бездимна, електрическа кола. Ето защо в пресата постоянно намираме съобщения за създаването на нови електрически автомобили и нови апаратури и инсталации, способни да ги захранват с електроенергия.

Нашият „Пионер“ е лека кола за два пътника. Разработен е в НИГКИЕМ — София. Електрическият двигател с мощност 6,3 квт осигурява на колата скорост до 55 км.ч, което е напълно достатъчно за условията на градското движение. Общото тегло на автомобила заедно с електрическите батерии е 850 кг.

Няма съмнение, че „Пионер“, бил първият от поредицата експериментални модели, които ще ни доведат до промишления образец и едно добро начало.

Списание София:1968 г.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив