Изтребител "Су-15", чийто пилот е още жив, профучава на 15 метра от самолета му и го вкарва във фатален свредел


"Борих се 20 години, за да разкажа истината за смъртта на Юрий Гагарин В официалното заключение за смъртта е написано, че самолетът на Гагарин е извършил рязка маневра, завъртял се е, влязъл е в свредел и се е разбил в земята. Екипажът е загинал.Глупости!".

Това заяви пред журналисти Алексей Леонов, първият в историята космонавт, извършил излизане в открития Космос. Леонов, позовавйки се на разсекретени документи, посочи различна от официалната версия. Изтребител "Су-15", който се е намирал без разрешение в района на тренировъчния полет на самолета с екипаж Гагарин-Серьогин, по невнимание и при облачност е извършил маневра, довела до влизането на МиГ-а на Юрий Гагарин в свредел (щопор). "На практика всичко се е случило по друг начин: на 27 март 1968 г. по време на пилотиране на самолета (с екипаж Серьогин-Гагарин) в същия район без разрешение се е оказал друг самолет - "Су-15", изпълнявал полет от летище "Жуковски". Пилотът е нарушил режима на полета, спуснал се е до височина от 450 метра - а аз знам, тъй като разговарях със свидетели, че е форсирал и в облаците, прелитайки на разстояние 10-15 метра от Гагарин, завъртял е самолета му, вкарал го е в свредел, в дълбока спирала при скорост от 750 км/ч.

Самолетът на Гагарин е извършил завъртане и половина и на излизане от щопора се е забил в земята", обясни Леонов. Алексей Леонов смята, че това е истинската причина за смъртта на първия космонавт. "Моите разсъждения се потвърждават от отварянето на разсекретения плик с изводите на комисията. Тайни няма, има немарливост и нарушаване на режима на полета, но мен ме огорчава друго: че хората, работили в комисията... са знаели истината, но са се правели, че не е така. Бих искал и семейството на Гагарин да научи истината за смъртта му", казва Леонов. Отговаряйки на въпроса на РИА "Новости" кой именно е пилотирал самолета "Су-15" и по невнимание е причинил смъртта на първия космонавт на планетата, той казва: "Дадоха ми възможност да обявя истинската причина, при условие че няма да назова името на летеца, който сега е на 80 години, и здравословното му състояние е твърде тежко. Обещах, че няма да го назова."

Преди две години руското военно министерство разсекрети 247 документа, свързани с първите полети в Космоса. Сред тях са и заключенията на комисията, която е трябвало да установи при какви обстоятелства се е разбил Юрий Гагарин със своя самолет МиГ-15 на 27 март 1968 г. Според документите най-вероятната причина за катастрофата е рязка маневра, довела самолета до критична ситуация. Гагарин е бил принуден да предприеме критичната маневра, за да предотврати сблъсък с метеорологичен балон-сонда или да избегне навлизането в горния край на първия слой облачност. Именно тази маневра била причината самолетът да влезе в неуправляема спирала и да се разбие в земята, е официалната позиция за смъртта на Гагарин, за която от десетилетия се лансират различни догадки. Юрий Гагарин, синът на обикновен колхозник, влезе в историята като първият човек, летял в Космоса. На 12 април 1961 г. той влиза в капсула с диаметър само 2,5 м и с чаровна усмивка отлита с шеметна скорост в космическото пространство на борда на ракета, която е висока колкото 20-етажна сграда. След 108 минути, обиколил един път планетата, 27-годишният пилот се спуска обратно на Земята. Алексей Леонов е роден на 30 май 1934 г. в Кемеровска област Русия.

Влиза в първия отряд на космонавтите на СССР през 1960 г., а през 1967 г. в групата съветски космонавти, готвещи се за полет към Луната. През 1970-1991 години е заместник-началник на Центъра за подготовка на космонавти. При полета с космическия кораб Восход 2 (18 - 19 март 1965 г.) съвместно с Павел Беляев, Леонов извършва първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос. Той проявява изключително мъжество, особено в извънредната ситуация, когато надулия се космически скафандър е пречел за безпрепятсвеното му завръщане в космическия кораб. Леонов успява да влезе в шлюза едва след изпускане на излишното налягане. Преди приземяването отказва автоматичната система за ориентация. П. Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния двигател. Като резултат «Восход» се приземява в неразчетен район на 180 км северно от град Перм, в глуха тайга. Две нощи на космонавтите им се налага да преживеят сами в дива гора при силен студ. Едва на третия ден до тях си пробиват път спасители на ски, които са принудени да изсекат площадка за приземяване на вертолет.

Източник:Блиц
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив