Съвременните ученици само знаят да се забавляват с телефоните си, да пушат цигари и да ходят на чалготеки. Често хокаме днешните деца, давайки им примери какви сме били ние навремето и колко подготвени за живота сме излизали от гимназията, напът за университета или избрана професия.
На фона на заливащите ни класации, в които днешните българчета са назад по знания, но много напред по наднормено тегло и тютюнопушене, вероятно сме прави.

Нека си припомним как изглеждаха учениците от времената на социализма. Чавдарчета и пионерчета задължително бяха пременени в бели ризи и със съответната синя или червена връзка. Гимназистите и учениците в техникумите – момичетата бяха облечени с престилки с бели якички и привързани коси, момчетата – в тъмносини костюми, бели или сини ризи, понякога с вратовръзка. Не като сега – с качулки и раздрани дънки. Имаше ред и дисциплина, образованието беше на ниво, а към учителите имаше респект. Сега в школата цари анархия, а побоищата са ежедневие.

Най-вълнуващите спомени от ония вълнуващи времена са манифестациите по случай 24 май. Те водят началото си още от времето на Цар Борис III, но най-организирани бяха честванията по времето на соца. Най-мащабните манифестации бяха в София, пред мавзолея на Георги Димитров, където партийният елит, начело с Тодор Живковq приветстваше „учащата се младеж”.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

3 коментара:

  1. Завърших гимназия 1989г.разбира се момента на раздяла с учителите беше трогателен и остава завинаги в сърцата ни - Защо?Защото тогава имахме респект към учителя,лекаря,милиционера.Учителите бяха за нас повече от родителите.Възпитаха ни и станахме хора,едни по умни други не чак толкова,но с изградена някаква ценностна система която спазваме и до днес.Като по големи ученици и ние сме пушили,но не пред училището а някъде скрити,разбира се и бой сме яли доста,и по добре бой от учителя само да не казват на нашите защото това е лошо за цялото семейство.Хората имаха морал и респект.Днес четем-циганка ударила учителка -това ако беше станало тогава -не ми се говори какво щеше да се случи с нея и със всеки посегнал на учител.След 1989г ни налази демОкрацията и уби всичко което имахме като морал,ценности,смениха историята,учебниците,съсипаха икономика,армия -всичко.Телевизиите облъчват и деца и родители-всеки ден потъваме все по дълбоко и погребваме бъдещето на децата ни и цялата ни родина!

    ОтговорИзтриване
  2. Много готина про-болшевишка страничка, я напишете една статия как кулаците и "неблагонадеждните" и децата им са били репресирани и правата им на собственост са били ограничавани за сметка на тия с червените книжки и приближените на номенклатурниците? Напишете статия за "лагерите на смъртта" и за трите фалита на България, удобно прикривани и отричани,че се е случвало? Напишете и как ако си син на кулак или непартиец и те пребие в у-ще син на партиец или номенклатурчик всичко моментално се потулва, напишете и за това как манастирите са били превърнати в затвори, защото религията вредяла на здравия разум (комунист и здрав разум?!)
    Много е красиво как си хлипате по червеното болшевишко минало и пенсиите с Фейсбук и децата им с измити със сапун мозъци ви пригласят. Де да бяхте чавета на репресирани - нямаше да бълвате лайна из нета.

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив