И така, кои са амазонките? В продължение на много векове митовете за смели жени-воини са вълнували човечеството. С течение на времето разказите на хората за амазонките са били силно преувеличени.


За мъжете - амазонките са олицетворение на идеала за женска красота. Жените виждат в тях образец за смелост, сила и независимост на женското население. В техния пример феминистките от цял свят виждат възможността за своето съществуване без мъже. Дали обаче амазонките са били такива, каквито се твърди, че са били в действителност, или всички истории за тях са измислица?


За първи път амазонките се споменават в произведенията на древногръцки философи и поети. Обществото, в което главната позиция се заемала от жена, силно повлияло на цяла патриархална Гърция, в която на слабия пол била отредена ролята на майка на семейството, но не и ролята на политик и воин.Древните гърци били известни със своите поеми и различни митове. И те не можели да не обърнат внимание на обществото на женското господство и да не го отразят в произведенията си. Най-известните автори от онова време, които са писали за амазонките, са Диодор Сицилийски и първият историк в света Херодот. Те, както и други древногръцки философи, били силно изненадани от начина на живот на амазонското общество.


Амазонките влезли в контакт с хората от древните държави доста късно, техните племена живеели достатъчно далеч от ахейска Гърция. Постепенно обаче с развитието на древногръцкото общество започват да се появяват все повече сведения за тях.Запазени са много легенди за амазонките - жени с невероятна красота, които били непобедими на бойното поле. Поне така ги представя популярната култура. Какви са били те в действителност? Нека разберем!


Матриархат


В древността наистина е имало общества, в които жените са имали власт. Такива общества са били управлявани от майките на семействата.


Произходът на такива общества е прост. Когато човечеството се научило да отглежда собствена храна, статутът на ловците и рибарите намалял. Управлението на стопанството станало по-важно. Жените са били по-добри в това.


Но тези общества изгубили битката за еволюция. По-трудно им било да отблъскват нападенията на други племена и постепенно били погълнати от съседите си.


Но споменът за такива племена останал в народния фолклор и се предавал от поколение на поколение.Какво са казвали гърците за тях


Терминът "амазонка" е измислен от гърците, което в превод означава "без гърди". Според легендата амазонките специално премахвали дясната си гърда, за да им е удобно да стрелят от лък.


Амазонките са не само герои на гръцките митове, но се споменават и от сериозни изследователи като Плутарх.


Известният философ описва, че територията, на която са живели амазонките, е била по бреговете на днешна Турция. Амазонките се опитали да тръгнат на походи в Азия, но не постигнали голям успех.


Впоследствие те са изтласкани в Кавказ, а след това, изгубили характерните си културни особености, се сливат с околните племена. Най-вероятно става дума за скитите. Скитите са живели в украинските степи и Крим. Все още не е ясно кои са били те, но най-близко до тях по отношение на езика са осетинците.Амазонките - съпруги на славянските сармати?


И тази хипотеза е най-любопитната. Първо, амазонките се споменават в "Сказание за отминалите години". Те изобщо нямат мъже в племето си. Те имат деца по оригинален начин. Всяка пролет те идват на гости на съседните племена и поддържат връзки с местните мъже. След това се връщат у дома. "И ако се роди момче, те го погубват, но ако се роди момиче, те го хранят и възпитават усърдно."


Сръбският историк Мавро Орбини в "Книга за историографията на името, славата и експанзията на славянския народ" смята, че амазонките са съпруги на славянските сармати. Те са живели по бреговете на Волга между меланхолите и сърбите. Били са воини и смело са отблъсквали нападенията на римляните. Когато император Аврелиан хитро измамил сарматските воини, техните съпруги се вдигнали на оръжие и храбро отблъснали римското нападение.Това, което най-много ме обърква в тази история, е терминът "славянски сармати". Сарматите наистина са живели в черноморските степи, но генетично са по-близо до иранските племена, отколкото до славяните. Е, дори и амазонките да не са били славяни, те са живели на наши територии.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив