Тоширо Мифуне (1920 - 1997, вляво), като Йоши Торанага, и американският актьор Ричард Чембърлейн като Джон Блекторн, разглеждат самурайски меч в телевизионния минисериал "Шогун", 1980 г.


Ако сте дете на 80-те, възможно е вече да сте гледали "Шогун" - във версията с Ричард Чембърлейн. Вероятно сте чели и историческия роман на Джеймс Клавел от 1975 г., или поне ще го откриете скрит в семейната библиотека.



В основата на сюжета стои историята на Джон Блакторн - английски мореплавател, чийто кораб се разбива край бреговете на Япония и той попада в плен. Блакторн се озовава на острова, чието местоположение дълго време е пазено в тайна от португалците, които искат да създадат монопол върху морската търговия.


Моментът, в който пришълците крушират в Япония, съвпада с ключов период в историята на азиатската държава - владетелят умира, а наследникът му е твърде млад, за да управлява. Властта е поверена на временен съвет от петима военни лидери, които обаче все повече се настройват един срещу друг.


Стратегът Торанага, който има най-голям потенциал да завземе пълната власт в Япония, решава да използва пленения англичанин.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив