Комбинат „Марица“ отдавна го няма. Да видим какво са писали във пресата за него през 70-те

В броя си от 8 юли 1976 г., са публикувани материали за новия комбинат под заглавие: Новият комбинат „Марица“ – гигант на консервната промишленост.

Консервен комбинат „Марица“ е бил открит на 9 юли 1976 г.

За времето си е бил един от най-големите и най-модерните не само у нас, но и в цяла Европа.

Строителството на комбината е започнало през март 1975 г. и е завършено за 16 месеца. Главен инвеститор и строител е Министерството на земеделието и хранителната промишленост. Главна роля в изпълнението на строителството е била отредена на „Заводски строежи“ в Пазарджик. Италианската фирма „Анджин“ е осигурила строителството на главния корпус, битовата сграда и почти цялото оборудване.

Комбинатът е бил разположен на площ от 200 дка. Главният корпус е заемал 60 дка, на 24 от които са монтирани производствените линии и други съоръжения. Складовите помещения са били 36 дка, където се е съхранявала 50 000 тона готова продукция.

Блокът за битови нужди е бил оборудван на съвременно равнище. Изградена е била битова сграда с бани, мивки, столова, гардеробни, бар и малка детска градина. Кухнята и столовата са осигурявали възможност да се хранят половината от работниците.


Предвидено е било новото предприятие да дава обща продукция за 45 милиона лева, половината от която се е падала за преработка на плодове и зеленчуци. С малки изключения всички производствени процеси са били автоматизирани.

И още малко числа. Планирано било в комбината годишно да се произвежда 75 000 тона продукция, от които 24 000 тона сокове, 16 000 тона компоти, 10 000 тона белени домати, 3000 тона зелен фасул (консерви), 6000 тона зрял фасул в доматен сок, 2000 тона белена маринова капия и др.

В броя от 10 юли 1976 г. вестникът разказва за откриването на комбината. По традициите на онова време лично Тодор Живков е открил новото предприятие. Публикувано е постановление на Държавния съвет за награждаване с ордени строители, монтажници, проектанти и инвеститори, взели активно участие в изграждането на комбината.

Това е историята. Какво е сега – знаем! А тези, които са работили в комбината могат да споделят спомени.

Никола Колев

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив