След 9 септември 1944 г. и последвалите социалистически преобразувания по съветски модел участвалите в съпротивителното движение у нас получават висок обществен статус, превърнал се по-късно в т. нар. номенклатура. Най-голямата част от партизаните се реализират в органите на МНО и МВР, следвани от партийните органи, като ръководни стопански кадри, в администрацията. Други елитни сфери, в които са били спуснати с парашут, са дипломацията, образованието, културните институти, журналистиката.


Членовете на РМС и БРП също избират след Девети армията и МВР, а членовете на БЗНС много често стават ръководители на стопански обекти. Според изследване на проф. д. и. н. Донко Дочев 39,90% от всички партизани повишават образованието си след Девети. 86,84% от завършилите средно образование получават висше, а 17,5% от тях стигат до научни степени кандидат и доктор на науките. Повече от половината от партизаните с висше образование са завършили второ висше, 40% от тях са стигнали до научна степен.


През 1959 г. ЦК на БКП институционализира понятието Активен борец против фашизма и капитализма (АБПФК). Това е лице, участвало (или подпомагало) в дейността на Българската комунистическа партия до 1945 г. и в съпротивителното движение в България, главно през Втората световна война. Активните борци са разделени в 4 категории. В 1-ва категория са включени загиналите антифашисти, осъдените на смърт и тези, които са били партизани повече от 1 година. Към 2-ра категория спадат участниците в партизанското движение повече от 6 месеца, както и политзатворниците и политемигрантите. Към 3-та и 4-та категория са отнесени ятаците и всички други участници в антифашистката борба. По-късно е прибавена и 5-а категория. За одобрение на кандидатурата се изисквали двама гаранти – свидетели на дейността, които давали писмени препоръки и се правело проучване.


В зависимост от категорията привилегиите на АБПФК са били степенувани. На първо място в привилегиите е влизало отпускането на специална народна пенсия. Освен това са ползвали специални безплатни почивни станции, медицинско обслужване и безплатен транспорт, те и децата им са влизали с привилегии в учебни заведения. При отпускането на стипендии и общежития децата на активните борци са били с предимство. Същото важало и при назначаването им на работа. В столицата и окръжните градове специално за тях са построени т. нар. жилищни блокове за активни борци, като блок „Народен юмрук“ в Бургас, „Блокът на БКП“ в Стара Загора, жилищни блокове в района на Докторската градинка в столицата и др.


В докладна записка до Политбюро председателят на ЦК на БПФК Владимир Бонев отбелязва, че в почти всички градове е организирано обслужване по домовете на самотни борци против фашизма, и то не само с медицинска помощ, но и с редица социални дейности – почистване на жилището, поднасяне на диетична храна, социален и културен патронаж чрез младежките формации на БЧК. С обслужването на активни борци в болници и поликлиники навремето са били ангажирани 325 медици и здравни работници, а в пансионите за стари революционни кадри – 180 здравни работници.


Именно тези нагли привилегии настройват обикновените българи срещу бившите участници в съпротивителното движение и най-вече срещу наследниците им, които са „по-равни“ от равните!Вижте още:Заплати на партийната номенклатура в НРБ

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

2 коментара:

  1. Уважаеми сънародници и сънароднички, стига с този песимисъм,
    ..
    Стига се жалваме един на друг, ами да се стегнем и да довършим делото на Апостола на Свободата и да си създадем Чистата и Святата Република. Стига с тези оправдания, че тежко било сега, малко сме били, че хората били избягали навън, бедни сме били, власт-имащите силни били .
    ..
    Ами да не би по времето на Васил Левски да сме били повече на брой, да не би да е било по-леко, по-безопасно, по-бързо да се е разпространявала идеята му за всенародното дело, или пък да е имало повече на брой събудени от само себе си глави, готови да го последват ? – НЕ ! АМА СЕ Е ЗАХВАНАЛ ЧОВЕКЪТ, СЪСТАВИЛ ПЛАНА, ОБИКОЛИЛ БЪЛГАРИЯ И ТОВА НЕ ОСТАНА БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ .
    ..
    Скоро след гибелта му неговите съмишленици вдигнаха на бунт българския народ именно по неговия план, и ако не беше това въстание , нямаше да избухне и Руско –Турската освободителна война и нямаше да ни огрее Слънцето на Свободата ни .
    ..
    Същото ще стане и сега , само че никой няма да умира ! Какво толкова ни трябва ? - Той ни е дал примера и за съдържанието на идеята му, и за начина за реализирането й . Правим идеята ни масова известна, прегръща се тя от народа, събират се по-активните съмишленици, влизат масово в законодателната власт, обличат идеята ни за създаването на Чистата и Святата Република във формалните й законови рамки и народното дело е станало .
    ..
    90 % от всичко, което ни трябва е - нищо неструващата ни популяризация на идеята ни. Останалите 10 % са въпрос само на формална техника .

    ОтговорИзтриване
  2. Четете Народо-Бого-Угодния труд- първия в света учебник за създаването на новата ни държава Чистата и Святата ни Република - „ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ДЪРЖАВНО-ОРГАНИЗИРАНИЯ БАНДИТИЗЪМ – ПОСЛЕДНИЯ СТАДИЙ НА ИЗТОЧНО-ЕВРОПЕЙСКИЯ КОМУНИЗЪМ.” 674 стр., ф. А4, с който всеки поборник за Чистата и Святата ни Република може да се снабди безплатно в ПДФ, за лично ползване и за НЕограниченото му разспространение от тук : https://antibanditi.com/c1-omiana-vliazlo-v-sila-reshenie-porychai.php , като напише в електронния формуляр е-пощата си .
    ......................
    И да я качва на по всевъзможни торент сайтове, и на които други намери за добре, и чрез единични, и чрез мас-мейли, и чрез социалните мрежи, за БЕЗПЛАТНОТО й масово разпространение .
    .......................
    Ей, не е само теорията в горната „тухла в главата на мафиотската сган“ , към нея го има и перфектният и обстоен план какво трябва да направим стъпка по стъпка, за да сринем тази криминална система .
    ....................
    Четеш, кефиш се от неизбежността на възмездието за нашите палачи, пускаш в обръщение какъв е планът и действаш стъпка по стъпка . ТО НА 90 % ОТ ЦЯЛАТА НИ НАРОДНА РАБОТА НЕ Е НИЩО ДРУГО, ОСВЕН НИЩО НЕСТРУВАЩАТА ПРОПАГАНДА ! Останалите 10 % са само въпроси на формалната техника , които също са описани стъпка по стъпка до последната от тях в смъртоносния за тази бандитска система план .

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив