„Червени куфарчета“, лични помощници, шофьори, почти безплатна храна, привилегии, предоставени жилища и вили, отпускане на нови и нови бонуси, подпомагане. Още по комунистическо време се знаеше, че това са част от привилегиите, които е имал елитът на компартията. От архивите на Политбюро обаче се вижда как въпреки че реално висшите партийци не са имали особено много разходи, те са получавали заплати, десетократно надвишаващи тези на редовите трудещи се.
От решение на секретариата на ЦК на БКП, публикувано на сайта на агенция „Архиви“, се научава какви заплати са били определени през 1980 г. както за партийния елит, така и за ръководители на държавни структури.При средна работна заплата за този период от 180 лв. първият секретар на ЦК на БКП (комунистическият лидер Тодор Живков) е взимал 2500 лв. Това обаче не е било цялото възнаграждение на Живков – като председател на Държавния съвет на него са се полагали още 1500 лв. Или общо месечната му заплата е била 4000 лв. За време, когато „равните“ и редови граждани са чакали близо десетина години, за да си купят (в повечето случаи със заем) трабант за около 5000 лв. или пък „модерната“ жигула или лада за около 8-9 хил. лв.Член на Политбюро – секретар на ЦК, отговарящ за работата на секретариата, е взимал 1500 лв., секретар на централния комитет – 1300, завеждащ-отдел – до 750 лв.
Първи зам.-председател на Държавния съвет е получавал 1300 лв. месечно, а останалите заместници – 950 лв. Председател на съвет е взимал 850 лв., а председателят на Народното събрание (работещо, за да одобрява спуснатите решения)  – 950 лв.Председателят на Министерския съвет, който също е член на Политбюро и е трябвало да изпълнява взетите вече там решения, е получавал също близо десет пъти повече от средния работник, или 1500 лв. Първият зам.-председател на правителството е получавал 1300, а тези след него – 1200. Толкова е била заплатата на член на Политбюро – министър или на постоянна работа в Държавния съвет или в обществена организация.Партията е одобрявала и заплатите на ръководителите в БАН, БТА, на главния прокурор, на председателя на върховния съд, на шефа на БНБ и др. Най-висока е била заплатата на председателя на академията на науките – 800 лв. Главният прокурор например е взимал 650 лв.
С решението се определят и заплатите в „обществените организации“ – Отечествения фронт, ДКМС, спортния съюз, БЧК, ловно-рибарския съюз, съюзи на артисти, художници, композитори, кинодейци, журналисти, автомобилисти, архитекти.
dnevnik.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ: