По време на социализма ученическата униформа беше задължителна, както и „добрият“ външен вид. За целта се правеха постоянни проверки на входа на училището, а понякога и по класните стаи. 


„Нередовните“ се отстраняваха от учебни занимания, докато се приведат в установения от правилника вид. За това време им се водеха отсъствия. 


За провинение учениците се наказваха физически – с подстригване „нула“ номер за момчетата и „първи“ номер за момичетата, и психически – намаляване на поведението, което по това време бе неотделима част от успеха.


Провинения обикновено бяха тези действия на ученика, които „уронваха престижа“ на други хора – учители, родители, случайни граждани. За провинение се смяташе и употребата на цигари или алкохол. При системни провинения ученикът задължително се преместваше: първо в друг клас на същото училище, после в друго училище в същия град и накрая – в трудово-поправително училище някъде из страната. 


При провинение технологията бе следната: 


Провинилият се ученик е изправен пред класа да даде обяснение в присъствието на класния ръководител. Във всеки клас има ученически съвет в рамките на комсомолската организация. След обяснението в стаята остават учителят и ученическият съвет. Учителят предлага наказание, а ученическият съвет гласува. В общия случай няма противоречия и протоколът се носи на директора, който окончателно решава съдбата на ученика. Тъй като системата по това време бе съвсем слабо корумпирана, този модел действаше в продължение на години и превръщаше „рецидивистите“ в социални аутсайдери още преди да навършат 20 години.


Изключения в модела се правеха за децата на „активните борци“, но това неминуемо рефлектираше върху самите тях, тъй като планът им за кариерно развитие се проваляше, ако родителите не бяха достатъчно високо в йерархията.


На едно от обсъжданията за наказание на един от съучениците ми в X клас аз, в качеството си на някакъв фактор в ученическия комитет, се изказах в негова защита – факт, който напълно забравих. Но 22 години след това ми бе припомнен от същия този човек, който застана до мен в един изключително труден и деликатен момент от моя живот.


Средното образование и тогава завършваше с абитуриентски бал. Само че ги няма лимузините, свирките, фойерверките. Поради малкото на брой подходящи за целта места ученици от няколко учебни заведения празнуваха заедно. Официалното облекло бе задължително, а цялото събитие – доста весело, защото почти всички момичета слагаха грим, а момчетата – костюми за пръв път в живота си…

 Д. Цанков/ретро.бг/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

4 коментара:

  1. Най -елитните училища по Света са със собствени униформи и отличителни монограми. Какво лошо с униформи??? До колкото хулиганите какъв коментар??

    ОтговорИзтриване
  2. Така си беше и какво от това сега като е анархия много ли ви харесва

    ОтговорИзтриване
  3. Не се е случвало да острижат първи номер момиче.Момчетата да.

    ОтговорИзтриване
  4. Мръсна комунистическа система . Да ти мерят колко е дълга косата и да те стрижат . Бях пълен отличник, единственият такъв в Механото и ми намаляваха поведението до незадоволително с последно предупреждение за изключване , за да може пред мен да изпъкнат боклуците от децата простите активни борци .

    Постоянно ми казваха, че си провалям бъдещето с анти-комунистическите ми позиции, но не познаха . Завърших го със златен медал - само аз от всички и щат не щат ми вдигнаха в последния срок поведението на добро .

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив