През 82-а (41 години оттогава) кандидатствах в Софийския университет. С история и български. Изкарах 4.00 на българския и 4.50 на историята и това стигна за „Философия“ – първо желание. Класирах се четвърти за 5 места.

Промени ми живота. Тотално. По онова време човек да учи в университет беше мъчна работа. Имах и късмет – преди моето кандидатстване за тези дисциплини се искаше и бележка от властта. Че си благонадежден и че предците ти не са „засегнати от мероприятията на народната власт“.

А ние бяхме засегнати.Все едно.

Издържах си изпитите, отслужих си 2 години – абсолютно загубено време, но все пак изкарах такъв войниклък, че можах да прочета почти целия Маркс (50 тома, седят си в библиотеката в Драгошиново) и през септември 84-а – здравей, София, здравей, живот.

Уволних се и таман да тръгна да се уча – телеграма: Явете се незабавно в поделението.

Явих се – и още един месец казарма. Общо 25 месеца.

Никой не ни даде обяснения. Напрегната международна обстановка.

Когато отидох в София, учебната година беше вече почнала. Момче от село, сричах по табелите коя лекция в коя аудитория, спелувах новите термини, търсех къде да живея и ИТН.

Установих поне три категории съкурсници.Първата –номенклатурна.

Имахме колеги, директно записани, без изпити – деца на полковници от ДС, на ченгета на задгранична работа, прехвърлили се от Виенския университет – примерно, на секретари на ЦК на БКП.

Имахме и работническо-селска квота – комсомолски и партийни секретари на заводи, влезли през т.нар. Рабфак, работнически факултет – също без изпити.

Комсомолски секретар на циментов завод, комсомолски секретар на завод за кондензатори, народна представителка от Бургас (на 21 години) и още няколко, например комсомолски секретар на държавната телевизия – на 39 години.

(Повечето бяха свестни хора, натиснати).

Имаше и чуждестранци – Олга, гъркиня, дъщеря на комунистически функционер, Индаля Тулу Тесема, син на министър (мисля на спорта) на Етиопия, Карлос Алберто, син на министър и участник в гражданската война в Ангола.

Общо – 28 човека.Няма да си кривя душата.

Този факултет – Философският – готвеше кадри за апарата на БКП. Ако се не беше срутил социализмът, може би щях да издрапам да първи секретар на БКП в Самоков въпреки кулашкия си произход.

Но за началото на ученето.

Децата на номенклатурата нямаха битови проблеми. Имаха си къщи в София, пари – колкото е необходимо, предимства откъм литература, по правило и знаеха повече езици от нас, обикновените, понеже там са раждани и учили. На Запад.

На рабфакаджиите и на чуждестранците им беше все тая. Парите са осигурени. Избутай там до дипломата.

Някои не избутаха.

Работил съм почти през цялото време, докато учех. Основно миех вагони в депо „Надежда“. В същото време и други работеха, разбира се. Пишеха статии, гарантирано публикувани във вестниците.

Един измит вагон – 5,40. Статия във „Вечерни новини“ – 11,80.

Georgi-Daskalov

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

11 коментара:

  1. Да, пич. И мен ме приеха през 82 г . за студент, и аз се уволних като тебе през 84 г . на 25 септември и ни върнаха след една седмица обратно, да служим още, че на студентките бригадите се удължаваха , та да не безделничим дослужихме още едни месец . Та два пъти влизахме в армията и два пъти се уволнявахме .
    И аз учих беотехнология в СУ - първия легендарен випуск биотехнолози .Бях отличника на този випуск, ама понеже бях враг на народа ,не ми даваха да заипша биотехнологията, първият
    випуск бяха само внуци на ЦК на БКП .

    Та до края на декември се борих само с тези боклуци, и понеже бях абсолютен отлични от средно-специалното и бях спечелил и последния кръг на национална олимпиада по математика, със тази паплач се разбрахме, отивам без заверена книжка на първия семестър и ако вземи изпитите продължавам ,ако ли не - прекъсвам .

    И ги взех без да бях ходил на лекциите, четири от тях с 6.00 , а по аналитична химия с 5.00 .

    И аз като тебе миех същите вагони, ама след първиямесец се върнах в моя роден град започнах да правя стилни мебели и на месец си докарвах чисто от над 1200 лева - шест средни месечни заплата само за месец. И с това се издържах докато следвах .

    По едно и също време сме учили СУ-то .Да си жив и здрав ! Мръсен комунизъм беше .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какви 1200 лева от мебели си взимал на 20 години, бе юрдек у някакво село? Толкова взимаха миньорите в урановите мини.

      Изтриване
    2. Яребицо, не само си ги правех, ами си имах и свидетелство за промишлен образец за две от масивните ми холовите ми гарнутири .

      Яребицо, завърших механото с пълно отличие за дипломна работа направих много-операционна дърводелска машина - пак нов промишлен образец ,та и машините е мебелите си ги правех и продавах сам.

      Не съм работил в фирми и цехове на други . Работех по 35 ПМС , което разреши индивидуалното и колективната трудова дейност .

      А през 89 г.,даже още преди да си бях взел дипломите от СУ-то си регистрирах една от първите в Б-я частни дружествени фирми на граждани и си правех мебели и си ги подавах на хотелите по Боровец чак до 96 г. , когато комунистът Виденов пак фалира държавата .

      Изтриване
    3. абе кур сплескан как така си работил края на 1984-1985 година по постановление 35,когато същото това постановление излезе на 5.06.1987(http://epi.bg/public/icons/doc.gif).Така че отивай някъде другаде да ти чешат майсаливия гъз.

      Изтриване
  2. Две лъжливи овчарчета.Какво излиза от 28 приети във философският факултет е имало 27 деца на номенклатури и 1 на враг на народа,другият отличник пък въобще няма да го коментирам.Аз съм завършил този факултет 3-4 години по рано.Много студенти си докарваха допълнително средства повече за удоволствие и самочувствие,а не от нужда.Следването не се заплащаше,храната в стола (обяд и вечеря 0.50 Ст..и т.Разтоваряли сме вагони с тухли,копали сме гради.Повече няма да пиша,защото на говедото каквото и да говориш мучи.Ай с..тър май...унни и ходехме на заведения,кино театър оперета и опера

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не съм учил във философския факултет, а в биологическия, овчарче . И, ако за тебе , комунистина -номенкратурчик е било безплатно живеенето в София за нас не беше .

      Плащал съм за квартири от по 60 до 150 лева месечно при средна заплата за страната 200 лв .

      Мен нямаше кой да ме издържа, че баща ми умря още докато бях в армията , та се издържах сам като си произвеждах мебели от 86 до 89 г., и после с производството им продължих до 96 г., когато съпартиецът ти - комунистинът Виденов , пак фалира държавата .

      Изтриване
  3. Абе комунистино, а къде съм писал точно през кои години съм правил мебели ? Та и аз през 85 г. съм чистил вагони, а през лятата на следващата започнах да си произвеждам мебели, което не беше забрането дори и преди ПМС 35, а с него ми стана още по-лесно .

    Ама вие, комунистино нали нищо не можете , злобеете към такива като мен !

    ОтговорИзтриване
  4. Ей, комунисти прости и нагли, които веднага обиждате по-способните от вас хора , в омразата ви към всичко по-умни от вас .

    Първият випуск биотехногия беше от 1984 г. – до 1989 г. . ДА, АМА НИЕ , МЪЖЕТЕ , ЗА РАЗЛИКА ОТ КОМУНИСТИТЕ ХОДИМ ВОЙНИЦИ .

    Така , че когато отидохме в армията през 82 г. за тази специалност не можеше да се кандидатства, защото още не беше разкрита . И като се уволнихме през 84 г., се оказа, че поради описананите причини, то няма почти мъже в тази специалност – само 4 момчета и 64 момичета .

    И ТАКА НИ ДАДОХА ПРАВО НА НАС СТУДЕНТИ ОТ ДРУГИ СПЕЦИАЛНОСТИ ДА СЕЕ ПРЕХВЪРЛИМ В БИОТЕХНОЛОГИЯ , ПО БАЛА НА ПРИЕМАНЕТО НИ ОТ 82 ГОДИНА .

    Ама моя бал е 6.00 по всичко, защото съм завършил средно-специалното ми по всичките 40 предмета в механото с 6.00 пълно отличие .

    Също така през 83 г. ( да по вре на казармата ми) бях награден и със златна значка от ТНТМ за дипломната ми работа от механото, която беше много-операцианно дърводелска машина за домашните майстори . Тази изложба през 83 г. беше в Панаирните палати .

    Та и тя, а не само отличният ми бал, ми даваше право да си запиша всяка специалност, без изпити .

    И така през първите седмици на ноемрри - 89г . към 10 момчета подадоха молби да се преместят в биотехнологията , да де, ама само моите документи тия боклуци от БКП , не ги разглеждаха, защото съм „враг“ на народа .

    Та с тия боклуци, трябваше да се занимавам до края на декември, та и на „Работническо дело“ и на „Народна младеж“ писах, та идваха на проверки как най-отличният студент –не може да запише . Е, ама, вас комунистите ви приемаха дори с двойки, с рабфаци за изпаднали тъпанари .

    Да, да пратих копия от тези ми писма и на ЦК на БКП и, и на Бай Ви Тошо-свинята, на Ройтерс, и на ЮПИ- изобщо не ми пукаше от комунистическите боклуци, аз имах вече огромен опит още от механото в борбата ми с тази измет .

    И такя накрая с тая измет постихнах договорка да се явя на първия семестър без заверена книжка, че то на мен не ми остана време да ходя на лекци и упражения и как да ходя като до края на декември , все още не ми даваха да запиша биотехнологията .

    И АКО УСПЕЯ ДА СИ ВЗЕМА ИЗПИТЕ НЯМА ДА ПРЕКЪСВАМ. БОКЛУЦИ ПРОСТИ, ЩЕ ПЛАШАТ КУЧЕ С КОКАЛ .

    И АЗ НЕ САМО ЧЕ ОТИДОХ , АМА ВЗЕХ ЧЕТЕРИ ОТ ТЯХ С ПЪЛНО 6.00, А ПЕТИЯ ПО - АНАЛИТИЧНА ХИМИЯ – С 5.00 .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И така, както започнах, така я и завърших тази безкрайно трудна биотехнология –БИОТЕХНОЛОГ № 1, ОТЛИЧНИКА НА ПЪРВИЯ ЛЕГЕНДАРЕН ВИПУСК БИОТЕХНОЛОЗИ , далече, далече напред пред втората след мен по успех колежка .

      Изтриване
  5. Абе, комунистически лъжци , като ви беше толкова успешен комунизма защо сами се отказахте от него и защо след този небивал успех- комунизмът ви фалира .

    НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИЗМА И ЧЕРВEНАТА МУ БАНДА

    Никой не ни е нападал през 1989 г., нито САЩ, нито Германия, а самите комунисти рухнаха строения от тях комунизъм . Комунистите сами се отказаха от комунизма, след като той фалира през 1989 г. за четвърти пореден път за 40 години , сами тръгнаха да правят капитализъм, сами си го строиха , така , че и това което те наричат демокрация по комунистически , самите те я започнаха и строят и в настоящия момент , и САМИТЕ ТЕ ОТКРАДНАХА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДРИЯТИЯ , така като откраднаха частните през 1944 г, ама нали са прости и крадливи пак ги фалираха .

    Последните ни два фалита – през 89 г.- 90 г. и през 95-96 г. пак ни ги докараха комунисти - гладните зими на Анрей Луканов (пак към купонна ситема минахме тогава) и Жан Виденов, при който доларът стигна 3000 лева, заплатите станаха 20 долара, пенсиите – 8 долара .

    ТА КОЛКО КОМУНИЗМА ПОСТРОИХА, ТОЛКОВА И ДЕМОКРАЦИЯ МОГАТ ДА ПОСТРОЯТ ТЕЗИ ПРОСТИ И КРЪВОЖАДНИ БАНДИТИ .

    Единственият период, в който властта не е била в ръцете на комунисти е 91 -92 г., при правителството на Филип Димитров - единственото демократическо , което беше свалено от БКП и ДПС , през цялото останало време от 1944 г. досега на власт са все комунисти .

    И сегашните и предишните партии в парламента до една са комунистически - Бойковци, Курнелиевци, Атанас Атанасовци, Христо Ивановци , ДПС – до едни главатарите им все са били комунисти и агенти на ДС.

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив