Днес решихме да публикуваме писмото на 55-годишната бивша проектантка и настояща магазинерка Дафина Стоева.

„Здравейте! Вашата статия ме върна в миналото и ми стана приятно да си спомня кое как беше и колко много се изкривяват сега представите за соц-а – времето, в което сме живели. Повод за писмото ми стана и спор с четиримата ми племеници, които ми гостуваха на морето и непрекъснато ме питаха как съм живяла без мобилен телефон и таблет, как съм преживяла тормоза през „комунизма“ и не ми ли е било смачкано достойнството, когато с милиция и пушки са ни карали да ходим на бригада и да работим безплатно за комунистите.

Разсмях се, понеже помислих, че се шегуват. Но после разбрах, че това не е шега и те искрено вярват, че леля им е изкарала младостта си в концлагер.

Затова сега искам да разкажа на тези, които никога няма да знаят какво е било тогава и дано някой да ме разбере. Защото днес още една свидна за нас част от миналото ни е на път да бъде опорочена, смачкана, политически употребена и захвърлена на бунището.

Спомням си есенните дни, в които държахме учебниците и си спомняхме за лятото. Класната, а не милиционер с пушка, влизаше в стаята и обявяваше : Утре отиваме на бригада! В стаята вместо ропот и сълзи, се чуваше мощно „Урааааааааа“ и даже скачахме от радост. Ние бяхме градски деца и всяко излизане на полето за нас беше празник. Автобусите се подреждаха пред училище и ни закарваха в безкрайните памучни ниви. Всеки от нас получаваше чувалче и трябваше да го напълни с памук. Приклякахме край редовете и дърпахме красивите бели топки от разпуканите кутийки. Отпред – бяло поле, като обсипано със сняг, а зад нас пак бяло, защото бързахме да напълним чувала и избирахме само най-големите топки. Никой не ни правеше забележка.

Подире ни вървеше бригада от работнички, които дообираха всяко влакно от растенията.

Носехме си обяд, хапвахме на пикник на полето, после още час край чувалите… и ни натоварваха на автобусите за обратно. В 3 часа си бяхме вкъщи и излизахме да играем.

Веднъж случайно дочух работничките да си говорят. Едната попита защо ги мъкнат тези хлапета тук, като не берат както трябва и отварят двойна работа на хората след тях. Другата й отговори: „Нека се учат на труд дечицата! Те не разбират, че трябва да се обере качествено реда, който са захванали, но пък виждат, че памука не расте в аптеката и искрено вярват, че ни помагат“.

За бригадите в гимназията пък буквално се носеха легенди. Всички чакаха с нетърпение лятото, когато ще отидем в Айтос. 

Лагерът беше в борова гора над парка, бунгала с легла и нощни шкафчета. Имаше плац, шадраван с рибки, пилон и знаме. Сутрин се строявахме под знамето и потегляхме към автобусите, паркирани на поляната.

В консервната фабрика, която беше една от най-големите в страната и която сега отдавна е фалирала, разбита и ограбена, се правеха кисели краставички и икра за Русия, както и компоти за „второ направление“. За краставичките и икрата нямаше особени изисквания, но за „второто направление“ бяха доста строги. Трябваше да режем само здрави праскови и круши, останалите ги хвърляхме в други щайги за сладко. Крушите се почистваха идеално от семките. Вземаха ги с електрокар и бързо ги носеха в цеха да ги пълнят в буркани за компоти. Специална машина им лепеше етикети на английски или френски, а ако етикетът се залепеше накриво, компота отиваше за вътрешния пазар.

Такова ядене на сочни праскови и круши и на компоти на корем, никога не ми се случи повече. Следобед спяхме задължително два часа по бунгалата /по-скоро се кикотехме и си разказвахме истории за момчетата от другия клас/, а после имаше свободни занимания.

Вечер свиреше оркестър. Момчета от Механото, които после станаха музиканти и Ваня Костова, която им беше солистка.

Ако някой сега ми каже, че „Бийтълс“, „Ролинг стоунс“ и останалите световни групи бяха забранени у нас, ще му кажа да си гледа работата. Цялата световна класика, модерна по онова време, се пееше от оркестъра, а най-сложните парчета ги пееше Ваня. Тя е жива и здрава, всеки може да я попита. Танцувахме до премала, някои се целуваха под боровете и едва успяваха в полунощ да ни сложат по леглата да спим.

Беше толкова красиво, лагерния огън, китарите, вълшебната Ваня, танците, звездите над плаца, че когато свършваше бригадата, плачехме с глас, че се прибираме вкъщи. Да, плачехме за романтиката и за това, че половината сме се влюбили в командира, а той идея си нямаше.

В университета пък бригадите бяха международни. В огромен лагер в Девня се бяха събрали студенти от цяла Европа, имаше от целия соцлагер, плюс французи, финландци, шведи, по пет часа на ден събирахме реколтата в полето, а вечер дискотека на макс. Що интернационални любови се случиха, що сълзи се лееха при раздялата…

Самите нас пък ни изпратиха в ГДР и Унгария пак на бригади. Там пък се работеше по три часа и после лайф. Нашите десетолевки се котираха навсякъде и ги обменяхме в местна валута и скитахме по кръчмите. А вечер, забава, разбира се. И ако някой твърди, че момчетата са били стригани до голо, а момичетата задължително със сплетени коси, просто вижте снимките.

Това беше истината и цялата истина.

Никой не ни караше с пушки да ходим, никой не ни дебнеше да не избягаме от бунгалата, никой не ни слагаше вилата на врата, а бригадите ни учеха на две неща – на труд и да се социализираме и интегрираме в обществото.

Някои се „интегрираха“ и в близката горичка, затова след всяка студентска бригада следваше бум от сватби, а всичките ни бебета се раждаха я в шестия, я в седмия месец след венчавката, а имаше и рекордьори – направо в петия.

За това време си спомням с носталгия и умиление. Аз също срещах голямата си любов на бригада и до днес сме заедно.

И когато прочета, че някой ме е репресирал и тормозел да режа круши, или да се къпя в Балатон, ми става мъчно за поколението, което расте в момента. Без цел, без посока, с кумири фолкпевци, на 10 години гримирано, на 11 с 3000 приятели във Фейсбук и един от тях убиец, пушещо, пиещо, дрогиращо се, повръщащо из градинките, възпитавано в едно – отрицание и омраза към предишния строй в който наистина нямаше как петокласничките да отидат с изкуствени мигли и два пласта грим на училище, момчетата не можеха да бият учителите, а момичетата да удушат съперничка, защото имала по-модерен телефон от тях.

Но как да обясня на моите племенници, че живеех щастливо?

Няма начин. Те вече са промити, моделирани, глобализирани и като коне с капаци. И никой не ми вярва, че без маркови дънки и без „Шанел“ №5, без екстеншъни и силикнови ци*и бях просто щастлива!“

Източник:ФБ-ВЕЧНИТЕ СПОМЕНИ ОТ ЕПОХАТА НА СОЦИАЛИЗМА, ШЕГИ И ПРИЯТНИ ЗАБАВЛЕНИЯ!Автор:Дафина Стоева

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

26 коментара:

  1. Моите родители нямат толкова приятни спомени от бригадите.Баща ми е получавал алергии от листата на доматите, ни никой не се е вълнувал от това.И до днес изпитва ужас от брането на ягоди. А историите, които съм чувала за консервните и месопреработвателна фабрики, са направо потресаващи. Днес има млади хора, които разпускат насред природата, без да са длъжни да робуват на някого

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Затова сега са наркомани и алкохолици,и гейове.Защото не знаят да се трудят.

      Изтриване
    2. Наркомани и гейове си имаше и по времето на соца, само че за това не се пишеше. Хомосексуалните са си винаги един определен процент. Знае се за Емил Димитров и Георги Парцалев. Невероятно талантливи артисти и изключителни хора. Какво да имам против тях? И като имаме хиляди хетеросексуални тъпанари, какво от това, каква е ползата за обществото, освен че възпроизвеждат тъпотата си? Вероятно сте гледали филма "Аз, Графинята". Е, героинята е реално съществуваща наркоманка от времето на соца. Познавах я лично. Помина се на 40 години. Преди това хетеросексуални и трезвени люде я ограбиха. На мене като млада още през 70-те години са ми предлагали да ми доставят наркотици, ако искам. Познавах млади хора, които се друсаха. В психиатрията в Раднево имаше отделение за алкохолици, в което лекуваха и наркомани. Само че това се държеше в тайна, защото по времето на социализЪма не може да има наркомани. Да де, ама имаше и не бяха малко. Не чак в днешните размери, защото тогава ченгетата не играеха с дилърите. Но пък държавата е участвала в трафика на наркотиците през страната ни и е печелела от това.

      Изтриване
  2. Жалбите по соца всъщност са жал за отминалата младост!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз също съм на 55 год и не съм съгласна с госпожата наистина ни караха насила да работим безплатно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,бе ,безплатно ,друг път ,бяхме на бригада във Винпром Чирпан в шампанския цех и накрая ни платиха по 200 лв., доста пари за ученици 4-ти курс по онова време..

      Изтриване
    2. Нед. Вярно .че .насила. Ти. Сигурни. Си. Бил. Най. Мързилив

      Изтриване
    3. ЛЪЖЕТЕ. ПЛАЩАХА НИ СПОРЕД ИРУДА

      Изтриване
  4. Който не отиде на бригада го изключваха от училище

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е пълна лъжа.
      15 дена преди една бригада се разболях от едра шарка и бях изпаднала в ужас,че няма да мога да отида на бригада.Съжалявам,че децата ми нямаха детството,което ние имахме

      Изтриване
  5. Бля-бля! Госпожата трябва да се прегледа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какви са тия анонимни коментари - в кой век апропо в кой строй живеем сега - В пълен хаус...много от тези коментатори дори не са вкус вали истинската храна от онова време...сега ядем БОКЛУЦИ...Е И БАНАНИ....
      ...дори маслените сега нямат онзи вкус....
      ...а за здравеопазването просто няма коментари...
      ...сега мре народа от умни"" глави и родоотстъпници

      Изтриване
  6. В България никога не е имало комунизъм

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Беше опит за комунизъм, престъпен опит.

      Изтриване
  7. Buбяха ни закарали на бригада национална бригада в местността Беглика между Батак и Велинград терасирахме гората но след работа всичко беше весело и хубаво там дори си свалих една полякина и целия период на бригадата йа чуках

    ОтговорИзтриване
  8. Есенните унически бригади бяха в консервния комбинат. Чистихме чушки от семето. От време на време някой като си харесва момиче го нацелваше с чушка. Два пъти ходих на лятна бригада. Първия път в село Изворово община Харманли. Там копахме тераси (траншеи ) за засаждане на борчета и работехме и на пътя от Изворово до голямата звезда . Втория път в града работехме по парковете . Прекопавахме градинките . В Изворово спяхме в училището . Втория път бяхме на две големи шатри в единия от парковете. Едната за момичета другата за момчета. Забавления имаше с грамофонни плочи. В Изворово единия от учителите свиреше на акордеон песни на Битълс .Работехве безплатно. Уж при капитализма имало експлоатация на детския труд , но са им давали някакви межани пари , на нос комунизма нищо не ни даде освен по една бригадирска значка!!!!
    .

    ОтговорИзтриване
  9. Ех живот си беше кой каквото ще да разправя никога няма да се върнат старите времена .....и здравеопазването да стане без пари например....

    ОтговорИзтриване
  10. За много знаещите демократи
    В така наречения”лош” социализъм завърших висше образование безплатно със стипендия равна на мин. заплата и безплатно общежитие. Като мен същото направиха брат ми, сестра ми, моята съпруга и хиляди млади българи. Супругата ми получи платено 2 годишно майчинство за всяко от децата ни със запазена работа. Имахме 2 седмици безплатна почивка семейно на море. Имах право на 35 платени дни отпуск. Медицината по добра от сегашната и без пари под масата като сега. Никаква криминална престъпност и безработица. И много други неща със спокоен предвидим живот. Май Ви се вижда фантастика но си беше самата истина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ми хвалете соц. медицината, защото съм й сърбала попарата не веднъж. Искаха в софийска болница да вземат 6-годишния ми син за опитно зайче. Решиха, че като провинциалистка, дошла отскоро в столицата, ще ме баламосат лесно. Шефката на детската неврология, където заведох сина си заради нощно изпускане, му лепна някаква странна диагноза "краниостеноза" /стеснен череп/, а асистентът от МА, който беше консултант на отделението, ми обясни как трябвало да му се направи трепанация на черепа, за да му се наместели ръбчетата на шева около фонтанелата, които не били равни. С мъжа ми полудяхме от тревога. Добре, че личната лекарка и старшата сестра ни отвориха очите и буквално ни казаха да си вземаме сина и да бягаме надалеч. Заведох го при двама професори, най-добрите в неврохирургията, и те заявиха, че нищо му няма. Дори единият реши, че аз нещо не съм разбрала, защото не можело да бъде асистентът да ми предлага такива глупости. Обясни ми, че черепната кутия расте заедно с детето и че ръбчетата сами ще се слегнат, което и стана след време. И ме изгледа като презряно просто същество, което нищо не е проумяло, дрънка врели-некипели и му губи времето. После разбрах, че шефката на отделението подготвяла дисертация на тема краниостеноза, а асистентът също пишел научен труд. Явно са им трябвали опитни зайчета. Ще спестя преживяванията ми с инсулта на мама и престоя й в неврологията на една столична болница през 80-те години. Ще спестя и кошмара на моя приятелка, чийто син умря след операция в ръцете й, защото не позволиха да му се бият внесени от Запада инжекции. Днешното здравеопазване не е добро, ама не ми хвалете и онова от соца.

      Изтриване
  11. Преди първи курс ни закараха в ,,Петричка прасква,, консервна фабрика,на вхдната врата имаше ключ,нямахме право да излизаме извън фабриката ,там спехме и така цял месец, изобщо не са ни плащали!

    ОтговорИзтриване
  12. А защо сега не го правите? Защо все така ентусиазирано не окопавате и днес доброволно обществените градинки и паркове? Нали толкова много ви е харесвало? Ако вече сте твърде възрастни, то тогава пратете децата и внуците да копаят, та да се порадват и те на това щастие. Защо наистина тези, дето уж толкова харесвали "доброволния" труд, не го прилагат отново в полза на обществото ни и не учат на това деца и внуци? Да пратят по-малките ученици по време на лятната им ваканция да работят 15 дни безвъзмездно, а по-големите – цял един месец, та да видим колко ще им хареса. А възрастните пък да поработят 40 съботи даром, както задължаваха администрацията. Да опитат и те от радостите на соца. За да не им е скучно, може да сформирате бригади на носталгиците по соца и техните наследници. Дерзайте! Желая ви успех!

    ОтговорИзтриване
  13. За да те пратят на международна бригада по времето на соца, трябваше да си от богоизбраните активисти на ДКМС /Комсомола/. Простосмъртните студенти ни пращаха по селата да копаем царевица и да берем плодове. Другарката затова тъжи по соца. Както пише Оруел, всички тогава бяха равни, но едни бяха по-равни от другите.

    ОтговорИзтриване
  14. Есенните бригади в началото на учебната година бяха едно, а летните – друго. През септември и началото на октомври ни пращаха да помагаме в някое ТКЗС и това ни радваше, тъй като нямаше уроци и домашни. Вечерно време наистина се забавлявахме, като се събирахме и слушахме музика, пеехме и танцувахме. Но летните пионерски поръчения от 4-ти до 7-ми клас за работа по 15 дни в ТКЗС и комсомолските бригади от 8-ми клас нататък, които траеха по цял месец и яко скъсяваха лятната ни ваканция, не радваха никого, освен очевидно богопомазаните за международни бригади. И съвсем не ни научиха на труд. Отделяха ни от родителите и ни държаха като в казарма. Нямам нито един хубав спомен от такава бригада. На едната спяхме в общежитие, което бе до нашия жилищен блок, но не можех да преспивам у дома. И това ако не е казармен ред! На друга работехме от 7.30 до 23.30 ч., защото прасковите, които сортирахме, не идваха редовно. А ни хранеха само с постни ястия, тъй като парите не стигали за месни. Ястията бяха от стол, отвратителни, и наблягахме на хляб и сол. Не само че не ме научиха на подобен примитивен и нечовешки труд, ами проумях популярния през соца израз: Учи, маме, за да не работиш!" Кой млад човек мечтае да стане текезесар и да се гърби над мотиката цял живот в примитивното соц. земеделие? Аз не зная такъв. Младите искат да летят до звездите. Искат да работят с модерна техника, да създават такава. Искат да живеят като бели хора, да се забавляват. Дори и родените на село млади хора масово бягаха в заводите и фабриките по градовете. Защото на село трудът хем беше зле механизиран хем, беше и зле платен. Пенсиониралите се в ТКЗС и АПК вземаха и ниски пенсии. В края на 70-те години ходих в едно тракийско село Константиново и за първи път видях овцеферма. Някаква барака, в която се бяха скупчили овцете, а под тях и пред обора имаше огромна локва /направо езерце/ с пикоч. Вонеше осмъртително. Овчарите бяха възрастни и споделиха, че няма млади хора, които да дойдат да ги сменят. А се оказа, че в това село половината къщи нямат прокаран водопровод за питейна вода и жените мъкнеха вода от кладенци с менци на кобилици като в "Българи от старо време". Не вярвах на очите си, защото ни внушаваха, че България върви по пътя на автоматизацията и роботизацията. Ей такива активисти на ДКМС и БКП лъжеха безогледно, за да растат в кариерата под крилото на Партията, и ни промиваха мозъците. Опитват се да го правят и сега.

    ОтговорИзтриване
  15. Бригадите завинаги ме отблъснаха от примитивния нечовешки и зле платен текезесарски труд. Благодарение на тях проумях популярния през соца израз: Учи, маме, за да не работиш!" Кой млад човек мечтае да се гърби над мотиката цял живот в примитивното соц. земеделие? Аз не зная такъв. Младите искат да летят до звездите. Искат да работят с модерна техника, да създават такава. Искат да живеят като бели хора, да се забавляват. Дори и родените на село млади хора масово бягаха в заводите и фабриките по градовете. Защото на село трудът хем беше зле механизиран хем, беше и зле платен. Пенсиониралите се в ТКЗС и АПК вземаха и ниски пенсии. В края на 70-те години ходих в едно тракийско село Константиново и за първи път видях овцеферма. Някаква барака, в която се бяха скупчили овцете, а под тях и пред обора имаше огромна локва /направо езерце/ с пикоч. Вонеше осмъртително. Овчарите бяха възрастни и споделиха, че няма млади хора, които да дойдат да ги сменят. А се оказа, че в това село половината къщи нямат прокаран водопровод за питейна вода и жените мъкнеха вода от кладенци с менци на кобилици като в "Българи от старо време". Не вярвах на очите си, защото ни внушаваха, че България върви по пътя на автоматизацията и роботизацията. Ей такива активисти на ДКМС и БКП лъжеха безогледно, за да растат в кариерата под крилото на Партията, и ни промиваха мозъците. Опитват се да го правят и сега.

    ОтговорИзтриване
  16. Ангария бяха бригадите ! Тежък и нехигиеничен труд и ниско заплащане. А пък летните бригади, които ни взимаха по едни месец от ваканциите, когато спяхме по бараките - абсолютна свинщина .

    Мръсотия, няма къде да се къпеш, външни клозети и чешми, нямаше и бани, момичетата се изтезаваха направо, как да поддържат хигиената си .

    Аз на два пъти се разболявах от тези мръсотии - един път ме хвана шуга - на архиологически разкопки, копаехме като концлагерсти, разболяха се от нея още десетина момчета , така и следващия месец ни отиде на вятъра, целите в обриви и нито на басейн може да идем, нито на море .

    На втората лятна, пак спане на бараки край Мало Конаре, Пазарджишко, да берем домати, аз преизпълвах нормите, за да се махна по-бързо пред дена,но боклуците започнаха да пръскат с някакви препарати от селско-стопански самолети над нас . Пак обриви, пак гаври .

    Махнах се по средата на бригадата, отворихме с баща ми , който беше инспектор по охрана на труда, изискванията на закона за безопасен труд, оказа се че за по-малките от 16 години, тези лятни бригади не са позволени .

    Дигнах им скандал за пръскането ни със самолети и за свинщината в бараките, другите също се разбунтуваха и с тази бригада приключихме . Това беше лятото на 80 г..

    Мръсен комунизъм . А тази , която е написала статията , че от бригадите са ни пращали на пътешествия в чужбина е била от ЦК на ДКМС, които играеха ролята на командири и заместник командири по политическата част от комунистите .

    Една такава като нея, като се напиеше вечер обладаваше по дузина момчета, сума народ трипер хвана от нея . Сега биха я съдили за секс с непълнолетни .

    Та това е долнопробния комунизъм - напред, напред, а принуждава хората да работят без пари , в робски ,мръсни условия .

    ОтговорИзтриване
  17. Абе, комунистически лъжци , КАТО ВИ БЕШЕ ТОЛКОВА УСПЕШЕН КОМУНИЗМА ЗАЩО САМИ СЕ ОТКАЗАХТЕ ОТ НЕГО и защо след този небивал успех- комунизмът ви фалира .

    НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИЗМА И ЧЕРВEНАТА МУ БАНДА

    Никой не ни е нападал през 1989 г., нито САЩ, нито Германия, а самите комунисти рухнаха строения от тях комунизъм .

    Комунистите сами се отказаха от комунизма, след като той фалира през 1989 г. за четвърти пореден път за 40 години , сами тръгнаха да правят капитализъм, сами си го строиха , така , че и това което те наричат демокрация по комунистически , самите те я започнаха и строят и в настоящия момент , и САМИТЕ ТЕ ОТКРАДНАХА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДРИЯТИЯ , така като откраднаха частните през 1944 г, ама нали са прости и крадливи пак ги фалираха .

    Последните ни два фалита – през 89 г.- 90 г. и през 95-96 г. пак ни ги докараха комунисти - гладните зими на Анрей Луканов (пак към купонна ситема минахме тогава) и Жан Виденов, при който доларът стигна 3000 лева, заплатите станаха 20 долара, пенсиите – 8 долара .

    ТА КОЛКО КОМУНИЗМА ПОСТРОИХА, ТОЛКОВА И ДЕМОКРАЦИЯ МОГАТ ДА ПОСТРОЯТ ТЕЗИ ПРОСТИ И КРЪВОЖАДНИ БАНДИТИ .

    Единственият период, в който властта не е била в ръцете на комунисти е 91 -92 г., (само за 9 месеца) при правителството на Филип Димитров - единственото демократическо , което беше свалено от БКП и ДПС , през цялото останало време от 1944 г. досега на власт са все комунисти .

    И сегашните и предишните партии в парламента до една са комунистически - Бойковци, Курнелиевци, Атанас Атанасовци, Христо Ивановци , ДПС, Копейкинци – до един главатарите им все са били комунисти и агенти на ДС.

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив