Повече известна като „Сънчо“. Да, на днешните деца сигурно им изглежда като някаква страховита отживелица. Може и да са прави – горкият овехтял Сънчо няма никакъв шанс срещу лъскавите му конкуренти като Маккуин Светкавицата, Спайдърмен или всеможещите феи от Уинкс. Но за децата от 70-те и 80-те години Сънчо означава много. Не само защото беше едва ли не единственият анимационен персонаж на екрана.

Просто Сънчо е символ на едно безгрижно детство, изпълнено с игри до посред нощ. Точно така – децата се прибираха запъхтени в осем без десет, за да изгледат поредния епизод на „Педя човек“, а след това изхвърчаха отново навън, за да продължат да се гонят с верните си другарчета.

Първото издание на „Лека нощ, деца“ е през декември 1962 година

В рубриката се разказват любими български народни приказки. Героите пък са също добре познати – Кума Лиса, Зайо Байо, Баба Меца, Кумчо Вълчо, Педя-човек, Гинко-Пружинко, Макс и Мориц и много други. Детските сериали, които минават през „Лека нощ, деца!“ стават любими и на малки, и на големи – като се започне от вечната руска класика „Ну, погоди!“, мине се през култновата френска поредица „Барбароните“ и се стигне до световния хит „Банани с пижами“.

Изключително любима на всички е и песничката на Сънчо, текстът на която е написан от Димитър Спасов, а музиката от Петър Ступел. 

Именно тя звучи на фона на различните телевизионни „шапки“, които се излъчват в началото и края на всеки епизод от поредицата. През 1993 година обаче БНТ, в опит да докаже, че е в крак с времето и ще смени абсолютно всичко отпреди 1989 година, решава да махне старата шапка и да сложи нова и по-модерна.

Груба грешка, много груба! Вълната на недоволство от страна на деца и родители е ужасяващо голямо. Всекидневно на „Сан Стефано“ 29 пристигат гневни писма, тогава електронна поща нямаше. Във всякакви предавания с телефонен достъп на зрителите се засяга темата „Сънчо“. Бунтът е толкова голям, че модернистите от БНТ бързо подвиват опашка и връщат старата шапка.

Таньо Цветанов

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив