Проф. Стефан Маринов в своята лаборатория

Във  фондовете на Националната библиотека ‘’Св.Св.Кирил и Методий’’ в София на негово име не фигурират никакви книги или публикации.Учен или шарлатанин, световно признат и непризнат в собствената си родина е  професор Стефан Маринов. Роден  е през 1931 г. в София в семейство на интелектуалци с леви убеждения, завършили образованието си  в Мюнхен /Германия/. Негова леля е Адриана Будевска, а чести гости са им  писатели и артисти - между които са Елин Пелин, Константин Щъркелов и Иван Лазаров. Стефан Маринов учи в Пражкия университет /физика/, а също така в Софийския университет и във Военноморското училище вьв Варна. 
После работи като капитан на кораб и научен сътрудник във Физическия институт на БАН. Ценен е много заради владеенето на 7 езика.


През 60-те и 70-те години е бил обект на политически гонения в България, като самият той се е определял като дисидент. Вкарван е принудително за психиатрично лечение, след като си връща офицерските пагони. Определя се като борец против  ядрената война. През периода   1974 г.до 1977 г. работи у дома, като създава своя ‘’Лаборатория за фундаментални физични проблеми’’. В края на 1977 г. българските власти го екстрадират в Белгия, а оттам отива във Вашингтон, а впоследствие във Италия  и  Австрия. През 1981 г. българското му гражданство е отнето, а къщата и цялото имущество в София са конфискувани.

Още от дете Стефан Маринов е мечтал да сьздаде машина ‘’Перпетуум мобиле‘’.  И за няколкото години прекарани в чужбина, той успява да създаде такъв уред,  който произвеждал електричество от  нищото и го нарича ‘’Тестатика ‘’. Изобретателят  заявявал, че е получил описанието на конструкцията и механизма на работа по време на медитация. Името което той дава на своето изобретение е Swis M-L converter, Thesta Distatika.   Такава машина има  в Швейцария, в кооператива Methernita, доставящ електричество повече от 30 години и задоволяващ нуждите на цяла община. 

Малката машина е модернизиран електрически генератор на  Вимшурс, дисковете на който се въртят постоянно, плюс постоянни  магнити. Това устройство произвежда електричество с мощност около 200 вата. Голямата  машина има дискове с диаметър два метра, а токът който дава е тридесет киловата! Тези генератори ‘’Тестатика‘’ официално не са признати от научните  среди, а самият автор не е патентовал изобретението си, като е искал  тази  технология да се ползва безвъзмездно от всички страни по света.През 80-те години проф.Стефан Маринов издава петтомният си научен труд ‘’Класическа физика’’, а в Института по фундаментална физика  в Грац /Австрия /  става  основател и главен редактор на научното списание ‘’Deutsche Physik’’.


На 15 юли 1997 г. падайки от  седмия етаж на университетската библиотека в Грац, проф.Стефан Маринов загива едва навьршил 66 години. Обстоятелствата около смъртта му са подозрителни, тъй като  е планирал конференция след десет дни, а пък е оставил предсмьртно писмо. Негови колеги допускат, че е бил хвьрлен от прозореца,като се визира намесата на нефтени, електрически или газови компании  застрашени  от неговите открития за ‘’алтернативна безплатна енергия’’.Д-р Мирослав ЛАЗАРОВ, пенсионер от Ихтиман/Наборе.бг/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив