На обед се предлагаше шведска маса и срещу 20 лв. на човек, можеше да се яде на корем. Това бяха много пари /говоря за 86-87 г. /, но имаше такива вкусотии, каквито не можеше и да се сънуват в други ресторанти. Тогава за първи път опитах манго и гуава, например. Да не говорим за всевъзможните деликатеси, каквито нямаше дори и в специалните магазини на Политбюро.

Едно важно достойнство на решението според нас е интегрирането на пространствата на хотелския вестибюл, на мраморната галерия и на вестибюла пред многофункционалните зали. Така е оформено едно разкрито пространство, обединяващо споменатите три. За доброто му въздействие значение има и скъсяването на мраморната галерия с по две оси (7,20 м) от север и от юг. Като прибавим към това и пространствата на рецепцията и целодневния ресторант, които също имат отношение към хотелския вестибюл, се постига желаното едромащабно въздействие на целия партер — основната цел, към която беше насочено архитектурното решение на партера.

На първия сутерен, който откъм вътрешния двор е партер, са разположени всички кухни, офиси, подготвителни помещения, умивални, както и складовото стопанство с 23 големи хладилни камери. Тук намира място и столът за персонала. В частта непосредствено към вътрешния двор е вторият вход на хотела. Съществуващият вестибюл е запазен и на мястото на двата гардероба е създаден един голям гардероб, има магазин на „Кореком" и бръснаро-фризьорски салон със съответните тоалетни.

На втори сутерен освен техническите площи за климатичната инсталация и други технически служби са разположени нощен бар, бинарна и спортно-възстановителен център с мъжка и дамска сауна и всички необходими анекси. Входът за бара и бинарната е откъм втория вход на хотела, а за спортно-възстановителния център е създадена асансьорна връзка директно от хотелските етажи.

Шестият, таванският етаж е предназначен за нуждите на администрацията. Тук е организиран служебен бар, а в двете крила — северно и южно, са разположени помещенията на климатичната инсталация.

За да се осъществят необходимите функционални връзки, в сградата бяха прокарани 12 нови асансьора, два от които за гостите на хотела, а останалите, пръснати из целия корпус на сградата, осигуряват връзки, които при съществуващата планировка на сградата бе изключено да се осъществят чрез нови коридори и стълбища.

Изхождайки от нашата гледна точка, стигнахме до заключението, че трябва да се запазят богатите авторски разработки на таваните и на всички детайли на мазилката, съществуващият неокласи-чески ред с колони в партера, за да се получи връзка между миналото и настоящето. При интериорите задачата беше: да се освежи, стопли и обогати обстановката, като се запазят богатите детайли на мазилката. Крайният резултат според нас показа, че посоката е била вярна. Получи се сплав между създаденото от проф. Цолов и това, което нашият колектив прибави след 35 години — постигната бе търсената атмосфера.

Споделените по-горе мисли не са само мои, това е разбирането, с което през цялото време работи творческият колектив, чието дело е тази реконструкция. В него от самото начало са колегите от „Главпроект", а по-късно последователно се включиха колегите от австрийската фирма „AST , от „Интерхотели",

Арх. Павел Николов

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив