Една от главните причини за неизпълнение на плана за стокоборота и за производителността на труда в супермаркетите в крайните квартали е-липсата в тях на редица търсени стоки. Ограниченият асортимент и неритмичното снабдяване с основни продукти: плодове, зеленчуци, млечни произведе" пия, месо, колбаси и др., създават несигурност у клиента и той предпочита да прибягва за покупки от центъра на града.

За да се подобри цялостната дейност на супермаркета,е необходимо на първо място да се спазва строго стоковата номенклатура,утвърдена от Министерството на вътрешната търговия. Тези търговски обекти трябва да се зареждат с предимство и в тях да има по всяко време всички предвидени стоки. Необходимо е да се осигури по-голям процент пакетирани продукти. В това отношение могат много да допринесат предприятия като млекокомбинатът „Сердика“, ДСО „Родопа“, „Булгарплод“, „Хлебни изделия“ и др.

Добре ще бъде информацията за гражданите да се разшири и чрез подобрение на радиоуредбата в супермаркета, както и чрез разнообразяване и засилване на средствата за реклама.

В разговор управителят на супермаркета др. Георги Шарабански сподели,че непрекъснато получава благодарност от живущите в района за голямата придобивка. Освен това полагат максимум усилия за редовното снабдяване на супермаркета с необходимите продукти, за да задоволят всички клиенти. Непрекъснато зарежда щандовете със стоки, но поради големия поток от хора едва смогват да се справят с тази задача. Налага се, с оглед на големия оборот, персоналът да бъде увеличен и да се подобри квалификацията му.

Особено пречи на работата нередовното прибиране на опразнения амбалаж. Често тук се насъбират до 500 каси от бира, до 600—700 каси на „Булгарплод“, които особено пречат. През зимата ще срещнат големи трудности с отоплението, все още супермаркетът не е свързан с парната инсталация, а и осветлението неуредено.

Създаването на супермаркетите е плод на положителна тенденция в търговията. Благодарение на тях в близко бъдеще ще настъпи прелом в качеството на обслужването на населението, тъй като те са най-подходящата форма за предлагане на богат стоков асортимент при най-благоприятни условия за консуматорите. Тази прогресивна тенденция все повече ще се налага в живота. Но едновременно с това търговските предприятия трябва да полагат грижи за нормалното функциониране на новооткритите супермаркети,един от които е и супермаркетът на бул. „Насър“.

Сп.София,1973 г.


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив