Според слуховете тялото на Георги Георгиев било зверски посечено и захвърлено в кофа за смет заради флирт с Капитолина Токарева

Яхтсмен № 1 на България за всички времена – капитан Георги Георгиев (Капитана), загива на 13 май 1980 г. при мистериозни обстоятелства. Роден е в Кърджали на 4 юни 1930 г. Баща му е офицер от армията (родом от Ботевград) и семейството често сменя местожителството си. През 1939 или 1940 г. баща му получава назначение във Варна и тогава малкият Георги за първи път вижда морето. Очевидно то го примамва още тогава или, както се изразява първопроходецът в самотното ветроходство американецът Джошуа Слоукъм, „То, морето, ме очарова още от самото начало.“

Георги Георгиев е роден преди 85. Вижда морето 10-годишен и завинаги се влюбва в него. Син е на царски офицер и до последно варненските партийни величия го недолюбват. А и той не им цепи басма.

От спомени на очевидци и приятели се знае, че бъдещият капитан Георгиев наистина е прекарвал повече време на хелинга (там, където навремето във Варненското пристанище са държали гребните и ветроходни лодки), отколкото над учебниците.

В началото на 1950-те год. Капитана отива в София, където живее сестра му и изпратеният там неин съпруг – военен лекар. В онези години Георги Георгиев основава първият софийски яхтклуб „Академик“ край Горни Пасарел.Жени се, ражда му се син, но скоропостижно се развежда и се завръща във Варна, за да се заеме да довърши образованието си. Без особени усилия завършва Вечерната гимназия и Техникума по корабостроене и корабоплаване, който му дава възможността да се заеме с онова, което най-много обича – да плава по море.

Легендарният самотен мореплавател беше кръстосал Световния океан с малката яхта “Кор Кароли” и едно котенце за компания на борда 4 години по-рано.

Стартира от кея на Хавана на 20 март 1976 г. и хвърля котва пак там на 20 декември следващата година. Той е единственият мореплавател в света, успял да пресече през този сезон района на т.нар. Големи тропически депресии в Тихия океан, близо до островите Фиджи. Между тях и Самоа гигантски вълни го мятат на скала, но морският вълк овладява ситуацията. Преди Кейптаун страховит ураган едва не праща на дъното смелчагата и яхтата. Мореходецът влиза и в изданието на “Гинес” за 1981-1982 г. Уви – посмъртно…

Капитана бил страхотен донжуан

Скандализира ги с личния си живот – четири брака, а малко преди да замине за последното си пътешествие, се готвел да се разведе с последната си съпруга – украинката от Одеса Лиля Чолак.

По време на фаталния последен рейс до Одеса между героя и екипажа на “Перун” непрекъснато прескачат искри. Авери на Георгиев твърдят, че той бил стриктен до безумие и налагал на подчинените си инфарктен режим – 16 работни часа в денонощието! В смъртния акт е записано, че в резултат на „тежко натоварване и системна преумора се е получило масивно свиване на сърдечните съдове, което е довело до неспасяем инфаркт”.

За версията смърт от работохолизъм се държи тогавашната шефка на Комитета за българо-съветска дружба във Варна Анастасия Пандова.

Тя е една от малкото присъствали на кончината на мореплавателя. Ето какво разказва тя: „На път за фериботния терминал се отбихме в дома на директора на одеския яхтклуб Гари Гертман (личен приятел на Капитана), който ни беше поканил на вечеря. Капитана отказа да докосне яденето, като изтъкна, че е много преуморен. Чувствал болки в сърдечната област, но не пожела веднага да потърсим медицинска помощ, като обясни, че ще се оправи. Чакахме всеки момент да дойде да ни вземе кола, за да ни закара до ферибота.

Междувременно състоянието му се влоши. Заедно с домакините започнахме да звъним по болници с обяснението, че става въпрос за чужд гражданин, при това твърде известен – герой на България. Веднага позвъних в генералното консулство и уведомих консула ни за състоянието на капитан Георгиев. За нещастие кризата се разви много бързо и след като „Бърза помощ” дойде (цели два часа след нашите непрекъснати позвънявания), Капитана беше мъртъв. Пристигна и екип от Съдебна медицина, който констатира смъртта и отнесе трупа на капитан Георгиев в моргата. Процедурата по пренасянето на трупа в България пое консулството.”

Защо Капитана не докоснал храната и напитката?

Не е малка вероятността „инфарктът”, покосил морския вълк, да е бил „подпомогнат” от някаква отрова.

Дали тя е била сипана в храната или в питието на Капитана, историята мълчи. И точно тук се прокрадва първото съмнение. Защо толкова упорито се настоява, че Георгиев не докоснал ястията и не отпил от чашата с вермут? Ами точно защото гузен негонен бяга, казва народът. Нито ял, нито пил човекът – за каква отрова, моля ви се, става въпрос? Какво е пил преди вечерята у Гертман морският вълк, къде и с кого – никой не обелва дума. Капитана, меко казано, не е бил въздържател. Лочел водката по одески. При такава разкладка коя сърдечносъдова система няма да даде фира? Защо обаче линейката се кандилкала цели два часа, остава загадка.

Блатната версия

Преди години наш всекидневник тиражира версията на Виктор Петренко, представящ се за бивш член на одеска мафиотска група. Според него капитан Георгиев е екзекутиран по особено садистичен начин. Не му се разминал патентът на одеските килъри – бой с вериги, а след този линч с неминуемо фатален край тялото му било разсечено на две и захвърлено в кофа за боклук на улица „Дерибасовска”.

Убийците действали по поръка на еврейски мафиотски бос, съпруг или покровител на последната метреса на мореходеца – Капитолина Токарева, инженерка от одеското “Енерго”.Де факто обаче тя била дама от подземния свят, твърди Петренко.

Друга версия, която се шепнеше под сурдинка, гласи, че Капитана бил на запивка с руски приятели.

На пищната софра се лели вина и други напитки, имало и дама – грузинка с фатален чар. Тя била любовница на един от кавказките мафиоти. Нашият мореходец почнал да се подкача с нея и… бил заклан като пиле от буйните планинци. Към мотивите за дивашката разправа се прибавят и някакви неуредени сметки, но и досега целият екшън се дави в непрогледен мрак./retro.bg/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив