Софийският университет съобщи, че е починал проф. Александър Федотов – един от най-авторитетните български изтоковеди. Дългогодишен преподавател в университета, учен с широко международно признание и основател на българската кореистика, института „Конфуций, „Приятели на Индия“ и др. Той бе дългогодишен преподавател във Факултета по класически и нови филологии, и директор на Центъра за източни езици и култури на СУ. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Професор Федотов е роден на 6 март 1956 г. в Новосибирск. През 1979 г. завършва Факултета по изтокознание на Санктпетербургския университет в специалността „Монголистика“ и във втората специалност „Тибетология“.

През 1987 г. придобива научната степен „доктор“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по източни литератури и култури, а през 1998 г. става „доктор на науките“ по източни литератури и култури.

Академичната си кариера Александър Федотов развива в Софийския университет. През периода 1981-1987 г. е асистент по източни литератури и култури в СУ, през 1987-1990 г. е главен асистент, през 1990-1999 г. е доцент. От 1999 г. е професор по източни литератури и култури – корейска, тибетска и монголска литература. В дългогодишната си работа в СУ проф. Федотов заема и редица ръководни длъжности: избран е за заместник-декан на Факултета по класически и нови филологии /1995-2001 г./. От 1998 г. е директор на Центъра за източни езици и култури към СУ. Ръководител е на Катедрата „Езици и култури на Източна Азия“ /2001-2006 г./, заместник-ректор на Софийския университет /2001-2007 г./ От 2003 г. проф. Федотов е директор на Центъра по кореистика в СУ, а от 2012 г. е директор на Института „Седжонг“ в София.

Областта на научните изследвания на проф. Федотов обхваща литературата и културата в областта на кореистиката, тибетологията и монголистиката, на източните езици, религиите и на фолклора на народите от Централна Азия и Далечния Изток. Специализирал е и изнасял лекции в Република Корея, Китай, Монголия, Индия, Тайланд, Унгария, Румъния, Австрия. Има научни публикации в повече от 25 държави.

Проф. Александър Федотов е член на Световните асоциации по кореистика, монголистика, алтаистика и тибетология. Автор е на над 40 книги, на стотици статии и студии, има десетки преводи от старомонголски, старокорейски и тибетски език.

Професорът е съпруг на председателката на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова.

Поклонението ще се състои на 2 ноември от 11.00 до 13.00 часа в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най четени:

Популярни публикации👇