През 60-те и 70-те години на миналия век България започва развитие на туризма и за кратко време успява да привлече много чуждестранни туристи както от страните от соцлагера, така и от Западна Европа, САЩ, Австралия, Канада.
Във водещите западни медии през тези години се появяват множество публикации, които описват България като интересна туристическа дестинация, в която западният турист си заслужава да отиде. Ето какво пише за курорта „Албена” в. „Маями Нюз” през 1974 г.:

„Островърхи бели пирамиди, издигащи се в полукръг върху пясъка. Това веднага ми напомни за средиземноморската архитектура в шикозните курорти, изпъстрили френското крайбрежие. Но аз се намирах в „Албена”, България – едно име, което трябва да се запомни. Новата европейска Ривиера е построена съвсем скоро – през 1968 г.”, Така започва своя репортаж Барбара Бърнс от всекидневника „Маями Нюз”.
„С целия си бляскав международен имидж, който представя на посетителите, които идват тук за първи път, „Албена” предоставя и някои приятни изненади за туристите, които искат нещо различно от шумните и добре познати курорти”.

Публикацията разказва, че самото име на курорта е символ на красота, вълнение и чар в българската фолклорна традиция. Стъпаловидните фасади на хотелите в „Албена” са описани като „стълбите на Нептун, изкачващи се към синьото небе”, а 39-те хотела и вилите в курорта – като „модерни и комфортни”.
Авторката описва приятните ресторанти и ниските цени в Албена, а българската кухня определя като „леко пикантна, с едва доловимо гръцко и турско влияние, но с изразен собствен стил”. И разказва за скарата, шопската салата и различните млечни специалитети, които според нея обясняват дълголетието на много от българите.
„Маями Нюз“ разказва и за нощните заведения, пълни със забавляващи се българи и туристи, в които може да се намери рок, български фолклор и дори класическа музика. Специално е спомената известната фрегата на плажа, която през деня предлага напитки на плажуващите, а с настъпването на вечерта се превръща в атрактивен нощен бар.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив