Пътна помощ, като услуга има доста стара история, но тук идва по-късно.
Автомобилите в миналото ни са били съвсем прости по устройство. Всеки знае, че руските автомобили, могат да се поправят временно, както се казва „ със малко тел, въже и лепило‘‘ и е готова за път. Но с увеличаването на автомобилите в България ( както и по света е било така ), както и на броят шофьори любители, които с времето, както и днес са с все по-малко знания относно автомобилите и поддръжката им. Това допринася за създаването на тази услуга.

Първата организация в България, предлагаща такъв тип услуги е неправителствена и изградена изцяло от група автомобилисти.
Създадена е на 3 юли 195 година със името „Български автомобилен и туринг клуб“ (БАТК). Предимно е била за обгрижване на автомобилите към асоциацията, туристически разходи, събирания и други мероприятия. Малко по малко се развива и закупуват доста автомобили с които да обслужват по областните градове и главни пътни артерии, не само членове на клуба, но и други граждани на тогавашна НРБ.
След това е преименувана на СБА ( Съюз на българските автомобилисти ), както е и до днес.

Преди създаването на БАТК, предимно Гражданска защита и тогавашната Милиция са помагали на гражданите, като това е предимно в бедствия и аварии или ако случайно се засекът, все пак по онова време при нас не е имало мобилни телефони. Срещали са се рядко и самоделни устройства – автомобили с колесар в някои населени места.

Около средата на 90-те се появяват и доста частни учреждения, занимаващи се само с пътна помощ услуги или комбинирано – пътна помощ и автосервизна дейност. Като мнозина от тях са били незаконни, без фирми, без . Имало е инциденти с такива ‘‘фирми‘‘, поради липсата на компетентност и зания за обезопасяване на товар.

Основните функции са били както в миналото, така и сега – репатриране на пострадали, закъсали автомобили, поправка на място, доставка на горива, консумативи и други.




В годините се появява и жаргонното наименование репатрак, което идва от думата репатриране.
Теглене на боксир е слабо познато словосъчетание за този вид дейност, но също е правилно, предимно означава превоз на вилица или дърпане с въже.

roadhelp.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив