Вачков, Парцалев и Калоянчев в „Кит“

Филмът с най-драматична съдба. Негов сценарист е Христо Михов-Черемухин, режисьор – Петър Б. Василев, играе елитът на комедийното артистично братство – Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Цвятко Николов и др.
“Кит” е е най-орязаният от цензурата български филм. Той е сниман през 1967 г., но излиза на екран в едно-единствено софийско кино чак през януари 1970 г. И то във вид, в който операторът Емил Вагенщайн едва го познава, а режисьорът Василев дори не знае за прожекцията.

В ЦК на БКП, разбира се, виждат, че “Кит” е жестока сатира на социалистическия икономически модел. Но този път тактиката е друга. Официално “Кит” не е забраняван, но ръководството на Кинематографията изпраща заповед до авторите на филма с точни указания кои епизоди да бъдат премахнати изцяло и кои – кастрирани частично.

12 на брой са тези указания:

1. Да се съкрати сцената с майката на капитан Меразчийски (Стоянка Мутафова) (Името на капитана е Герджиклийски – б.а.)
2. Да се премахне блеенето и мученето, което е крайно грубо и натуралистично.
3. Репликата за хан Аспарух да падне.
4. Вулгарната сцена в началническия кабинет да се съкрати.
5. Безвкусното показване на женска плът в телефонната кабина да се съкрати.
6. Репликите за Елисавета, Гагарин и всякакви намеци за антитеза “социализъм-капитализъм” да отпаднат.
7. Пародийното пеене на “Мила Родино” да се съкрати.
8. Репликата, която произнася началникът на рибната база (Димитър Панов) “аз империализъма събарям” да отпадне.
9. Да се съкрати до възможно най-големи размери образът на комсомолската секретарка.
10. Да се редактира основно финалната реч на Парушев (арт. Г. Калоянчев).
11. Да се съкрати речта на Парушев (акт. Калоянчев) по телевизията – (отнася се само за кадъра, в който главата на Калоянчев се вижда на телевизионния екран).
21. Да се съкрати цялата реч на Калчо Калчев (акт. Димитър Панов) пред портрета на Парушев (акт. Калоянчев).
От този филм остана и песента, която бодро пееше колективът на рибния комбинат. Звучи като истински химн на социализма:

Как весело и вещо
от нищо правим нещо ,
от нещо правим нищо
и веем знамена…
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

1 коментар:

  1. Интересен филм, доста време не ми беше ясно защо е забранен. Но като гледам в стенограмите взе да ми се изяснява. Това звучи сякаш умишлено са преправяли плановете, за да се отчете изпълнение и преизпъление на плана за годината и накрая вместо цаца да излезе кит....: https://kiselec1.blogspot.com/2019/12/39-26.html
    " Кичка Славова:
    ... Нашият колектив, включително и комунистите, са сериозно смутени от предложението на Държавния комитет за планиране. През 1964 г. се даде известна възможност за нормалното изпълнение на плана и веднага за идущата годна се дава план, несъобразен с действителните възможности. Ние поставявме и така въпроса: да приемем, че действително за сметка на съкращаване ремонтите и неправилната експлоатация на оборудването изпълним такъв план, но нима това е полезно и оправдано за народното стопанство. Ние имаме опит от миналите години и знаем до какво води неправилното експлоатиране, т. е. претоварването и нередовното ремонтиране на оборудването. Нима е нужно на някого и най-вече на народното стопанство в края на годината да се коригират неизпълнените планове. ... "

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив