През 1970 Съветският съюз разработил вертикален земноводен самолет, наречен VVA-14, който можел да излита от вода или земя, както и да лети с висока скорост на големи разстояния. Конструкцията му също позволявала да лети точно над повърхността на водата посредством „аеродинамична възглавница“. 

Проектът бил извършен от италианският дизайнер Роберт Бартини. Основната цел на VVA-14 била да разруши бойната ракета-подводница Поларис на американската военноморска флота. Първият прототип на VVA-14 бе завършен през 1972, след обширно проучване включително създаването на летателно превозно средство с неподвижни криле, което се издига от земята благодарение на ефекта на Бернули, малкият прототип на Be-1. Първият полет на VVA-14 е бил направен на 4 септември 1972 от обикновена самолетна писта. Били са добавени и надуваеми понтони като част от оборудването на самолета през 1974 въпреки че това довело до много проблеми. Последвали тестове на водната скорост и флотация, които завършили с последния летателен опит на VVA-14 на 11 юни 1975.


Впоследствие се извършили някои промени в дизайна, като замененяне на надуваемите понтони с устойчиви, удължаване на корпуса за аероплан и добавяне на нов двигател. Този модел на земноводния самолет бил наречен 14M1P. Обаче частта, която трябвало да подпомага батерията за 12 RD-36-35PR повдигащи двигатели, не била предоставена и поради това тестовете за вертикално излитане и кацане не могли да се извършат.

Последният оцелял

Когато Бартини починал през 1974 проектът се забавил и бил прекратен. Самолетите VVA-14 извършили 7 полета за общо 103 часа. Единственият останал VVA-14 с номер 19172 бил демонтиран и запасен през 1987. Бил е изпратен в централният музей на военно-въздушните сили на руската федерация в Монино. Самолетът е все още разглобен и може да бъде видян в музея, където е записан с номер 10687 под името Аерофлот.

Източник:m.warhistoryonline.com Превод:www.bgspomen.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив