Взех да се чудя,  защо като сме били първенци в света едва ли не по всичко, всички чакаха на мама и тате от село да напълнят багажника на каталясалия Москвич с буркани?
1.Защо ли в нашия плод-зеленчук постоянно имаше нектари някакви в бирени бутилки, но като пуснеха домати и пипер ставаше опашка?

2.Защо месото в месарницата беше винаги с кокал…
3,Защо прясното мляко все течеше, а киселото беше с полуотворени капачки…
4.Защо когато лютеницата уж беше уникална, всички варяха лютеница есента…
5.Защо в бирата плуваха парцали и всички гледаха бутилките като ги купуваха….
6.Защо в месарницата миришеше на мърша, а в плод-зеленчука на гнилоч…
7.Защо капачките за буркани бяха по-ценни от валута наесен (Дори в зората на „демокрацията“ БСП подкупваше пенсиите с капачки за буркани, вместо с кебапчета, ако си спомняте )

8.Защо да видиш Мерцедес беше на късмет, а АЗЛК (заводското наименование на Москвича) се превеждаше на народен език Ах Защо Ли те Купих?

9.Защо баба ми, работила цял живот в текстилна фабрика получаваше почти до последно 65 лева пенсия, които не стигаха за нищото, което дори го нямаше по магазините
10.Защо 9/10 от къщите бяха неизмазани, а за паркет се чакаше повече отколкото за нова кола?
11.Защо в панелките винаги имаше мухъл, дограмата духаше отвсякъде и имаше само 1 модел кухненски шкафове?
12.Защо в магазините за обувки ставаше празник като пуснеха номерата 42 и 43, но за сметка на това беше пълно с номера 46 и нагоре ?
13.Защо дамските превръзки приличаха на детските памперси?


14.Защо социалистическата ни пералня Перла 05 постоянно й гореше мотора ?
15.Защо имаше режим на тока зимата и режим на водата лятото?

16.Защо имаше обществени бани?
17.Защо в неделя най-често срещаната гледка по улиците беше мъж легнал под кола с отворен преден капак?
18.Защо автобусите бяха мръсни, течаха отвсякъде като валеше, а зимата беше по-студено от навън?
19.Защо българските безалкохолни бяха супер, ама всички се редяха на опашка при циганите за сиропите
20.Защо училищната зъболекарка ми извади зъба, вместо да го лекува?
21.Защо в детската градина си премазах пръста, а другарките ме наказаха и дори не ме пратиха на лекар?
22.Защо ябълките в магазина все бяха малки и полуизгнили?
23.Защо алкохолът беше супер, ама всички си варяха домашна ракия и вино?
24.Защо почивните станции приличаха на казарми?
25.Защо имаше въшки (и то масово) ?
26.Защо здравеопазването беше върха, а масово имаше епидемии от шарка?
17.Защо от дъвки идеал и дъвчащи бонбони падаха пломбите?
28.Защо времето при соца се изразяваше с лага „сушата, кишата и Гришата “ ?

29.Защо нямаше престъпност, а се крадеше всичко и навсякъде?
30.Защо барман беше уважавана професия, а инженер беше синоним на балък?
31.Защо граничарите застрелваха тези, които бягаха, а не тези, които влизаха в държавата? Сигурно защото нямаше от вторите ?!
32.Защо в болниците беше абсолютна мизерия?
33.Защо беше забранено да се внасят западни лекарства, дори ако от това зависеше живота на човек?
34.Защо много хора си заминаха заради сгрешени лекарски диагнози?
Защо ?
п.п. Забележете, че дори не съм споменал бананите  Ама като се замисля, то и социалистическите банани май бяха по-хубави от сегашните…

С кои точки от текста сте съгласни и с кои не ?
Автор: Мирослав Иванов
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

30 коментара:

 1. Аз пък си задавам само 1 въпрос - защо след 89-а се навъдиха толкова много глупаци, които си задават въпроси на които не могат да отговорят ?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Елементарно, за да изпъкват умници като теб.

   Изтриване
  2. Те затова лъжат. Защото отговорите не им харесват.

   Изтриване
 2. Ами то от есента на 2016г. пак плъзнаха яко въшките в детските заведения и училищата! Да не би да се връщаме в ония години?

  ОтговорИзтриване
 3. По - страшното е друго : Някои от коментиралите , несъгласни с мнението на предния коментирал , се нахвърлят върху него с обиди ! Независимо че не си съгласен с някой , тук му е мястото да споделиш мнение , културно и възпитано . Всеки има различна гледна , оттам - различно мнение . Това е нормално . Но не е нормално да се нахвърлиш с " глупак " , "идиот " и други подобни , върху напълно непознат човек .

  ОтговорИзтриване
 4. Уважаеми господа,
  Тази статия е просто един пост на трол.
  Когато отговаряш на трол по този начин го храниш. Той натова разчита. Просто трябва да се игнирира! Смисъла на всеки тролски пост в интернет е да предизика бесмислен спор и колкотоповече будали се вържат - той печели повече парички от грантове и "отворени общества. Затова игнор!
  Целта на такива постове е да се промиват мозъци!Всички хора родени след 83 година започват да си създават погрешно мнение за периода който няма как да помнят.
  Аз имам статистически справочник от 83 година. Там има пълна инфо за Всичко произведено и продадена по целия вят за 82 година. И наистина сме първенци в много категории! Дефицита на стоки на вътрешния пазар беше поради големия износ!Качеството на стоките беше беше проблем на прекаленото производство и липса на конкуренция.
  Всеки строй си има предимства и недостатъци. Но да наливаш лъжи в предимствата на единия е просто трол !!!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Съгласен съм. Но ако ги оставиш без коментар, такива тролове промиват мозъците на незапознатите и непредубедените. Не пречи да се изложи и друга теза, тоест достоверната.

   Изтриване
 5. Пълна простотия

  ОтговорИзтриване
 6. Защо слънцето през комунизма се усмихваше сутрин-защото отиваше на запад.

  ОтговорИзтриване
 7. Имаше една поговорка.Всичко което идва от запад е лошо.Сега имате право да пътувате.Заминавайте ,но не мислете че там като отидете ще си купите една метла с лопата и ще събирате долари.Много неудачници и мамини синчета похарчиха парите на татко и мама и си подвиха опашката след върнаха.Сега пишат глупости за да мътят слабите мозъци.За там си трябват големи топки за да оцелееш ,ако отидеш с малко $.

  ОтговорИзтриване
 8. Очевидно сте твърде млад щом задавате тези въпроси. Аз не виждам особена разлика от преди и сега по отношение на негативите, които изброявате. И днешните пенсионери са с пенсии, които не им стигат. С тази разлика, че единственото лекарство, което баба ми ползваше беше „Виетнамско чудо” за коленете си /Тя почина на 79/. А днешните пият по толкова хапчета, че спокойно могат да заменят едно хранене. И сега има такива, които карат „Москвичи” и такива, които имат „Мерцедес”-и, даже няколко. Пет години се борих с въшките на дъщеря си и накрая винаги решавах проблема с бабината рецепта - газ, мас и оцет. Сега магазините са пълни със зеленчуци, а всички търсят доматите на бабите на пазара. Няма да оборвам останалите твърдения, защото не смятам, че е необходимо. Ние, от онова „лошо” време знаем истината. Вие имате право на ваша.

  ОтговорИзтриване
 9. И какво ли не още...
  * баща на твоя приятелка, "клечка" в ДС, звъни в Районното управление на МВР, в малкия град където си се родил за да провери дали си "благонадежден."
  * разказан виц пред "неправилните" хора можеше да провали обучението ти (ако изобщо си бил допуснат до аспирантура, аз не бях допуснат до изпит за аспирантура, с официално писмо от СУ, въпреки, че бях с най-висок успех сред завършващите физика през съответната година, като внук на осъден от "народния" съд), един виц можеше опропасти кариерата ти и дори понякога живота ти, а в екстремни случаи и роднините ти
  * когато хората до четвърто поколение бяха третирани като "врагове на народа." До четвърто поколение, само защото комунистическото управление не обхвана девет или повече поколения.
  * безкрайните привилегии на активите борци и децата им във всички сфери на живота, не си спомням дали и внуците им не "закачиха" от тези привилегии (официално, защо сигурно са се ползвали от тях неофициално).
  * член 1-ви на конституцията за ръководната роля на партията във всички сфери на живота
  * супер "другарите" в София, пазаруваха в специален магазин на територията на партийния дом. Купуваха стоки "мечта," на цени - колкото да се каже, че е имало поставени цени за тях. Това го знам от много добра приятелка, чиито родители бяха от "тези."
  * на провинциалните "величия" им носеха вкъщи всичко, от което имаха нужда за почти без пари, а останалите се чувствахме щастливи ако майките ни бяха приятелки на магазинери. Само защото имах втора братовчедка, която беше продавачка в магазин София, успях да се уредя за кецове за военното полево обучение
  * За всяко увеличение на цените у нас се обвиняваше гадният капитализъм
  * и какво ли не още... ☹️

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Нямаше камери, но не бяха нужни. Навярно почти 40% от българите са били доносници на ДС.

   Изтриване
  2. Каквото и да е вярно от гореизложеното, в днешната "демократична" евроатлантическа реалност успешно вървим към същото. Само дето партията и Големия брат са други. Както се казва - от трън, та на глог.

   Изтриване
 10. На всичките питания мога да отговоря, но нямам намерение да ограмотявам човек с промит мозък. Писал е свободно съчинение или преразказ.

  ОтговорИзтриване
 11. Защо е необходимо да се коментират глупостите,които някой си неизвестен на времето е написал,за да покаже,че ме не разбира епохата
  Вв която заживели хората и сега благодарение на тези хора живее .

  ОтговорИзтриване
 12. Не съм съгласна с доста твърдения. Първо -за въшки ни проверяваха всяка сутрин преди да влезем в час. След задължителната физзарядка . Така имаше добър контрол. Второ болниците и сега са мизерни,но затова пък въпреки направленията за безплатно лечение се намира начин да ти вземат парите. Трето-по отношение на лютениците и алкохола и защо не купуваме от магазина си има обяснение -това е традиция!От домашното по-хубаво няма! Но пък сиренето не беше пълно с вода и палмова мазнина, киселото мляко не можеше да стои по месец в хладилника/белег,че е бъкано с химия/,не се налагаше да четем етикетите на храните и да се чудим кои са канцерогенните Е-та и още.. и още...

  ОтговорИзтриване
 13. Защо не си ебеш путката майна?Защо си написал само тъпотии?Защо си толкова прост?Идиот по рождение ли си?Джендър ли си?Ти дори същество не си,а дрисня!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Всичко написано от автора е факт,а вашата култура явно е изключително ниска.

   Изтриване
  2. Не, не е факт. А да си културен не ти гарантира правото да лъжеш и да подвеждаш

   Изтриване
 14. Аз съм на 55+ До 45 -тата си година не бих се съгласил с автора на тази статия,но оттогава живея във Франция и разбрах ,че българският модел е тотално сбъркан !Всичко това е така ,защото е изграден по руски образец и последствията от това и сега се виждат!Ние нямаме никаква лека икономика,не произвеждаме коли,битова техника,децата от училище излизат без никакви умения,здравеопазването е тотално пропаднало ,корупция се шири по всички сфери на икономика,управление ,всеки 10-ти се дрогира,алкохолизира и най -лошото е,че не виждам светлина в тенела!Бог да пази България от българите!АМИН !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Отговори си на въпроса кога спряхме да произвеждаме. Дали преди или след идването на "демокрацията". И защо за великия ПРЕХОД 45 години няма да стигнат.

   Изтриване
 15. Всичко ,което е написано е абсолютно вярно ,дори е безкрайно малко ! И имаше още много социалистически " благинки " ! Баба ми се пенсионира след 40 икосур години трудов стаж на полето през 74-75 год. С умопомрачителната пенсия от 43 лв. ! Селяните масово отглеждаха домашен добитък , който после държавата изкупуваше срещу смешни цени и забележете и ФУРАЖ на килограм живо тегло ! Фуража обикновено го нямаше - оставаше за догодина , евентуално ! Това беше по селата, затова масово се крадеше груб ФУРАЖ с каруци и трактори от полето от" общото " .Това се правеше за да се помага на децата, зер апартамент има да изплащат ! Сега никой не иска да се занимава от частника " арендатора " трудно се краде ! Ех какво славно време беше !!! Много неща не се казват ,каквитоабяха . Само носталгии най вероятно по отминалата младост ! И дър поне на сополи ! На 60 г. Съм за сведение и съм живял на село !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Защо лъжеш,никой през 74год не се е пенсионирал с 45лева.Баба ти те е лъгала,защото не си работел,а си искал непрекъснато пари.

   Изтриване
 16. С нищо не сме съгласни. Тъпо преувеличено. Но пък е демократично и атлантическо, така че отговаря на директивите на партията

  ОтговорИзтриване
 17. ..и като се замислиш, много готини неща е имало през соца,а и хората бяха работливи стопани и умни човеци(поправяха си всичко сами ,и по някога по добре и по здраво) а и колко по здрави са били от сега (гробищата растат като гъби ), а млякото имаше каймак отгоре,пък бирата беше вкусна. Имаше и достатъчно за да оставиш на бармана бакшиш.

  ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив