Дълги години в съветска Русия се носят слухове, че Йосиф Сталин има близнак, който посещава вместо него определени събития. Десетилетия след смъртта на съветския лидер двойникът му проговаря, пише vesti.bg. Феликс Дадаев, бивш танцьор и жонгльор, твърди, че е нает да работи в Кремъл като двойник на Сталин. Досега, повече от половин век, той пази мълчание. 

Притеснява се, че ще получи смъртна присъда, ако каже нещо. През 2008 г. с позволението на Путин на 88-годишна възраст издава своя автобиография и най-накрая се осмелява да говори. От книгата става ясно, че Феликс всъщност не е единственият двойник на Сталин и освен него още трима мъже представят лидера на различни мероприятия. Дадаев е роден в Дагестан. Когато семейството му се мести в град Грозни,Чечения, той започва да ходи на уроци по балет. Още в началото на Втората световна война е мобилизиран. През 1942 г. го раняват толкова тежко, че на семейството му съобщават, че е загинал. Заедно с още седем ранени е закаран в болницата, но само той и още един мъж оцеляват. Съветски агенти на Сталин забелязват Феликс скоро след войната и го наемат, за да представя лидера и по този начин да го предпазва от опити за убийство на публични събития. 

Само на 20 години, Дадаев е десетилетия по-млад от Сталин, но добрият грим и следите от войната успяват да му докарат вида на 60-годишен. "Преживяхме толкова мъки, че изглеждах доста по-възрастен отколкото бях", казва той. Обучен според личните желания на съветския лидер, Феликс започва да посещава събития с много хора на територията на целия Съветски съюз, представяйки се за него. Двойникът прекарва много часове в гледане филми и речи на Сталин, за да усвои прецизно неговите движения, жестове и мимики, както и неговата интонация. Твърди се, че Дадаев както и други от двойниците са тренирани от Алексей Дикий, актьор, изиграл ролята на Сталин в пропагандни филми. Във време, в което медиите не са били толкова добре развити, външният вид и маниерите са били най-важни за успешното осъществяване на заблудата. 

Не е било нужно двойникът да е перфектен по отношение на говора, защото малките детайли са трудно уловими по това време, още повече, че съветският лидер обикновено е далеч от масите. „Когато подготовката ми приключи и гримът ми беше напълно готов, аз вече изцяло приличах на него. Само ушите ни се различаваха, защото моите са по-малки.“, разказва Дадаев. Друг от двойниците на Сталин е идентифициран като „Рашид“ Той толкова приличал на диктатора, че когато се присъединява към армията, е освободен незабавно. 

Дори белезите по лицето му са почти идентични на тези на съветския лидер от борбата му с шарката. Рашид прекарва две години в обучение с Алексей Дикий и твърди, че е чувал за други двойници, въпреки че никога не ги е срещал. Разказва и за слухове, че един от другите двойници е бил назначен да живее във вилата на диктатора извън Москва в края на 40-те и началото на 50-те, когато Сталин умира. След смъртта на съветския лидер през 1953 г. Рашид се премества в провинцията, избръсва мустака си и постепенно оплешивява. Въпреки това обаче приликата продължава да бъде видима и той често става обект на погледите на хората по улиците.Вижте още:Учителка на Путин отива в Кремъл.Ето как бе посрещната от Путин (ВИДЕО)

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив