Стара Загора е един от най-красивите градове в България. Вижте в  10 уникални снимки ,как е изглеждал града през 70-те,80-те и 90-те години:


Един от бързо развиващите се градове по времето на социализма. Тогава се оформят големите промишлени квартали около гарата на север и изток от града. През 1946
 година населението на града е 38 325 души,като през 1968 г Стара Загора вече достига 100 000 души и се нарежда между най-големите български градове - стохилядниците.
 Към края на 80-те населението му е над 150 000 души.


 От тежката промишленост се развива машиностроенето и химическата промишленост, а от леката промишленост – производството на макарони, масло, консерви и др. Има месокомбинат и птицекланница (по него време една от най-големите в Европа)
 С построяването на Мини Марица-Изток окръга се превръща в център на енергийната промишленост в НРБ. В Стара Загора се намира най-голямата пивоварна в България — „3агорка“.




В средата на 70-те години с построяването на ДЗУ градът става и голям център на електронната промишленост. Структуроопределящи предприятия за икономиката на града са: Завода за бутилиращи линии, завод "Светлина" - за осветителни тела, ковашко-пресов завод, завод за манипулатори и роботи, чугунолеярен завод, завод за дезинтегратори и др.



Вижте още:Новогодишното влакче по бул. „Георги Димитров“ в Стара Загора

Стара Загора разполага с няколко парка, като най-известния от тях е Аязмото (Ленин).Почетни граждани на града са Леонид Брежнев, Валентина Терешкова, Веселин Ханчев и мн други. Над града се намира Мемориалът „Бранителите на Стара Загора“ с каменното Самарско знаме и неговите бранители. Градът е важен шосеен и жп възел, както е и известен културно-образователен център с опера и театър.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив