Началото на бизнеса е трудно

Шоколадът е непознат продукт в България и репликата "Как се яде? С лъскавата хартишка или без нея?" съвсем не предизвиква смях по онова време. Недоверието обаче бързо отстъпва пред възхищението на прехласнатите любители на шоколада.

Продуктите получават множество международни награди и отличия. "Царска" бонбониера в луксозна дървена кутия както и други вкусни неща подслаждат приемите в двореца, след като Велизар Пеев става придворен доставчик на шоколадови изделия за цар Фердинанд.

С времето Пеев сe превръща в основен производител на шоколад, като на него се падат две трети от производството на какаови продукти в България. Бизнесът се разраства много, търси се ново място за по-голяма фабрика. Тя е построена в Своге.

Три причини

определят избора на Пеев. Град Своге е близо до София, има водни ресурси, от които да черпи енергия за машините, както и железопътна линия, по която лесно да транспортира суровини и готова продукция. Така през 1924 г. се ражда новата фабрика в дефилето на река Искър. Тя започва работа с 300 работници и 170 машини и се превръща в акционерно дружество - "Индустрия за шоколад и захарни изделия Велизар Пеев". През 1935 г. тук се премества и софийското производство на шоколад и шоколадови изделия.

В началото на 30-те години на миналия век Велизар Пеев-младши поема ръководството на фабриката. Доставя какао от Холандия, купува машини от Германия (АЕГ), Италия ("Марели") и Австрия, които работят почти до края на 80-те години на миналия век.

На 23 декември 1947 г. фабриката е национализирана и семейство Пееви са принудени да предоставят бизнеса си на държавата. Дружест­вото е преименувано на Завод за шоколадови изделия "Република" и с това име е известно до 15 ноември 1993 г., когато международната компания "Крафт фуудс" го купува от държавата. Така започва историята на бранда "Своге".

Шоколадът се предлага на българския пазар от 1994 г. Това е първата марка шоколад в България, която се

Рекламира в българския ефир

Първото телевизионно излъчване на реклама на "Своге" е още през 1994 г., когато мил швейцарски експерт се усмихва от екрана и с акцент заявява: "Български, от Своге." Този израз остава и до днес символ на марката.

Първите шоколади "Своге", предложени на българския пазар., са "Своге млечен" и "Своге с фъстъци". През 1995 г. "Своге" разширява портфолиото си с два нови вкуса – млечен шоколад с лешници и натурален шоколад.

Брандът залага на две предимства - гарантирано качество и достъпна цена. Днес "Своге" е втората най-голяма марка шоколад в България и първа в сегмента на тъмните шоколади по пазарен дял (по данни на Nielsen). Марката възнамерява да разшири портфолиото си, като предложи нови вкусове, за да отговори на тенденциите на пазара, съобщиха от "Крафт фуудс".

Хронология:

1901 - Велизар Пеев открива в София първата българска работилница за шоколад и захарни изделия
1924 - Започва работа новата фабрика в Своге - "Индустрия за шоколад и захарни изделия Велизар Пеев"
1935 - В Своге се премества и софийското производство на шоколад и шоколадови изделия
1947 - 23 декември 1947 г. - фабриката в Своге е национализирана и преименувана на Завод за шоколадови изделия "Република"
1993 - Международната компания "Крафт фуудс" купува "Република" от държавата
1994 - Започва производството на шоколад "Своге" - "Своге млечен" и "Своге с фъстъци"
1994 - "Своге" започва да се рекламира по телевизията
1995 - "Своге" разширява портфолиото си с нови два вкуса – млечен шоколад с лешници и натурален шоколад
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най четени:

Популярни публикации👇