Лагерни колички.
Най-общо казано това са летните заместители на шейните. Количките се правеха от няколко дъски и лагери, купени в магазините за авточасти. Избираше се добре асфалтирана улица с наклон и се започваше спускането. Колко много кожа оставаше по асфалта… Но беше забавно.

Игра на фунийки

Тя беше изключително популярна сред юношите през осемдесетте и деветдесетте години на миналия век, но беше и страшилище за майките ни, защото и помен не оставаше от списанията „Жената днес” и „Наш дом”.
Играехме на отбори и много се забавлявахме. Е, някои играеха нечестно като на върха на фунийката слагаха карфица или други опасни предмети…Фунийките се правеха от хартия – най-често парчета от вестници или списания с размер около 1/5 лист от малка тетрадка или гланцирана.


Хартията се навиваше, като в единия край се заостряше връхче. След това се изрязваше (скъсяваше) в широкия край, слагаше се в къса (около 40 см.) метална или пластмасова тръбичка и се изстрелваше с духане в тръбичката.Някои си правеха и нещо като пушка от дърво и залепваха тръбата отгоре. Други пък си бяха измайсторили двуцевка или трицевка.
Ех, детство…
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

3 коментара:

 1. Нищо не се купуваше, ами крадяхме лагерите от близката работилница и ядяхме бой от майсторите като ни хващаха.
  С фунийки беше цялата улица обуклучена. А тръбите ги крадяхме най-тайно от трамваите. Вътре имаше месингов обков завинтен пред прозорците на платформите.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Тръби крадяхме от антените по покривите, лагери, кой от където може, но нищо не се купуваше :)

   Изтриване
 2. Не пропускайте прашките с телени скоби, моля

  ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив