Често протоколът поставя държавните мъже в необичайни обстоятелства. Така се случва и през 1974 г., когато министър председателят Станко Тодоров завел наша правителствена делегация на официално посещение в Швеция по покана на колегата си Улоф Палме. Малко преди визитата с шифрограма до София посланичката ни в Стокхолм Дора Белчева съобщила, че домакините биха искали на официалната вечеря гостите да са облечени в смокинг. У нас членовете на делегацията веднага тръгнали да търсят необходимитге официални одежди – певечето си наеми смокинг от гардероба на Народния театър, киноцентъра и операта. За премиера Станко Тодоров, разбира се, била ушита дреха по мярка.
Когато пристигнали в Стокхолм българите с учудване разбрали, че настояването за вечерята в смокинг на Улоф Палме и Станко Тодоров е приумица на ... посланичката Дора Белчева. Тя съобщила на домакините, че нашият премиер държи много на строго официалното облекло. Пред шефовете си в София пък Белчева пояснила, че смокингите са по настояване на шведите. Така кашата станала пълна.
Малко преди вечерята шефът на шведския протокол чистосърдечно попитал своя български колега Богомил Герасимов: „Кажете ми за какъв дявол ви бяха тези смокинги? Знаете ли в какво положение ни поставихте? Да търсим смокинг за г-н Палме под наем!... Как е възможно един министър-председател на страна, която претендира, че е социалистическа, да държи толкова изтъркан буржоазен атрибут, какъвто е смокингът!”
Като уточнили кой стои в дъното на гафа, двамата шефове по протокола решили все пак вечерята да стане в официало облекло, за да не стане вестникарски скандал. Когато научил защо е бил принуден да облече за първи път в живота си смокинг, Станко Тодоров се ядосал, но наказания не последвали.
Малко по-късно се изяснили причините за „престараването” на амбасадорката Белчева, разкри след време старият дипломат от кариерата Богомил Герасимов. В счетоводството на Външното министерство пристигнала сметка от Дора Белчева за хиляда долара, с която посланичката искала да й се осребрят парите дадени за официални тоалети, закупени при посещението на премиера Тодоров в Стокхолм.
Както се казва: пито – платено!
Д-р Боян ЗАХОВ
Източник:www.nabore.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив