Банките се отнасят крайно негативно към просрочените задължения по кредити, но също така те не приветстват  предсрочното изплащане на дълговете, защото така те се лишават от допълнителен приход. Но и кредитополучателят не винаги може да спечели при закриване на договора за кредит по-рано от дадения срок. Изгодно ли е предсрочното погасяване на кредит?! Счита ли се стремежът за предсрочното погасяване на кредит като черта от манталитета ни ?! Българинът все още не е свикнал да живее на кредит. Причината е съвсем различна.
За кого е изгодно предсрочното погасяване на кредита
Може да плащате ежемесечно  дължимата сума на банката, която включва погасяване на основния дълг и лихвите.Повечето банки предпочитат този начин на плащане, защото така могат да заработят повече от лихвата, в този случай дължимата сума се погасява по-бавно.Този начин на плащане се отличава със занижено финансово натоварване в първия етап и позволява да вземете по-голяма сума на кредит. Ако поискате да погасите кредита, преди всичко банките ще ви предложат два варианта:да съкратите месечните плащания или срока на кредита.В първият случай ползата е в това, че ще понижите ежемесечното натоварване на вашия бюджет и при това срокът на кредита ще остане същия. Вторият вариант ви позволява по-бързо да се избавите от кредита.
При диференциалните плащания основният дълг се изплаща на равни части, а лихвата се начинаслява върху остатъка от задълженията по кредита. Месечната вноска постепенно намалява, защото лихвата се начислява на все по-намаляващия дълг. При този вид изплащания предсрочното погасяване на дълг няма да имате наказателна лихва. Кредитотът не може да откаже да приеме предсрочно погасяване на кредита от потребителя.Ако имате стабилна заплата, предсрочното погасяване ще ви позволи да съкратите срока на кредита, а това означава, че ще спестите пари.
За банките предсрочното погасяване не е изгодно. За кредитните организация е много по-добре, когато заемателят плаща точно в срок, не закъснява и не подранява,така внася в банката запланирания доход. Ако изведнъж парите се върнат по-рано от предвидения срок, банката се сблъсква с необходимостта отново  да преструктурира плановете си и не е факт, че ще ги отдаде със същата лихва. Ето защо е трудно да се планира кредита,Повече информация :http://burzi-krediti.com/krediti-s-mesechni-vnsoki .Банките се стараят максимално да затруднят предсрочните изплащания, а също така и се стараят да компенсират загубите си за сметка на твърде прибързаните кредитополучатели.

Уловки на банките

Предсрочното погасяване на кредита грози банките от загуба на приходи,затова те прибягват към различни уловки и ограничения, за да попречат на кредитополучателя да закрие договора за кредит преди срока. По-рано имаше наказателни лихви за неспазване на условията за кредитиране, които са покривали неполучената част приход. От 2014 г. е в сила отпадането на наказателните лихви при предсрочно погасяване на дълга. Изискване към кредитополучателя е задължително да предупреди кредитора за своите намерения, при това трябва да го направя месец по-рано. За да усложнят живота  на заемателя, който желае да върне цялата сума по-рано, кредитните организации могат да поставят уловка като например: определяне от банките минимална възможна сума за предсрочно погасяване. Освен това в договора за кредит може да се забрани частично погасяване на кредита( например, ако кредитът е взет за срок от 3 месеца). За големи кредити, като апартамент или кола, банката може да забрани частичното погасяване на дълга, като изисква или ежемесечно да се изплаща кредита по график или да се внесе остатъка от дълга с лихвите,събрали се до датата предсрочното погасяване на кредита.

Съвети към кредитополучателите :

1. Разберете по-рано правата си за предсрочно погасяване на кредита от избраната от вас банка, има ли ограничения в срока и минималната сума за изплащане.

1. Когато избирате начин за предрочно изплащане на кредита, решете за себе си кое е по-важно: съкращаване на сумата за предплащане или намаляване на дълга.Помнете, че намаляването на срока на кредита е икономически по-изгодно в сравнение с намаляне на размера на ежемесечните вноски.

1. Ако планирате предсрочно да изплатите цялата сума от задълженията по кредита, по-добре отидете в банката, поискайте документ, който потвърждава какъв е остатъка от задълженията ви с лихвите към текущия период, и след това погасете кредита. Не звънете по телефона, за да разберете какъв е остатъка по дълга ви и не погасявайте кредита си чрез терминал, без да получите писмено потвърждение- не забравяйте, че не всички банки са доброжелателни.

1. Пазете всички документи, които потвърждавата окончателното погасяване по кредита.

1. По време на криза не е задължително да се стремите по-скотро да се избавите от кредита, особено ако се налага да дадете послените си пари. Логиката е съвсем проста: ако дадете на банката повече отколкото реално можете да дадете- рискувате да се окажете в ситуация отново да вземете кредит.

 Информационен партньор —http://burzi-krediti.com/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив