През 1990 гасяха тока за по 2 часа. Това, както и натискът на улицата свали от власт Петър Младенов и Андрей Луканов.
През 2013, месец януари, сметките за ток свалиха правителството на една партия, зовяща себе си ГЕРБ.
През 1990 имаше кръгла маса, а доста недоволни хора се вляха в политиката, създавайки коалицията СДС.
През 2013 отломките от някогашното СДС се опитват да създадат нова коалиция, наречена Реформаторски блок.
През 1990 всички искаха отмяна на член първи от Конституцията, гарантиращ „Ръководната роля на БКП“.
През 2013 Конституцията ни е нова, но избирателният закон е такъв, щото колкото и избори да се проведат, резултатите ще бъдат в полза на тоя, който държи хляба и ножа в ръцете си.

Има обаче и куп разлики.
Днес, ако не ти харесва, можеш да послушаш ректора на УНСС, да си вземеш багажчето и да си биеш камшика някъде, където на спокойствие да миеш чинии, да береш ягоди или да гледаш възрастни хора срещу заплащане.
Едно време, през 1990, за да извършиш тази операция (нещо, което около 2 милиона българи направиха) трябваше да се редиш за виза или пък да прибегнеш до услугите на майсторите на фалшиви документи...
През 1990 магазините бяха празни.
Днес са пълни, но голяма част от населението не може да си позволи огромна част от това изобилие, защото е прецакано от пенсионната система. Или пък от работодателя си, който се е възползвал от гостоприемните правила на българския капитализъм и плаща заплати и осигуровки, когато му е кеф.

През 1990 година България изнасяше нелегални емигранти из цял свят.
Днес нелегални емигранти заливат България, а ние се чудим как да разберем кои са нелегалните и кои – бежанци от войната в Сирия.
Митинг. Васко Кръпката пее „Комунизмът си отива“. Някой е изкарал плакат от 1990 година, на който пише „Искаме нов парламент, многопартийна система, свободни избори!“.
Замислям се, че от трите искания, написани на плаката едно е актуално в момента – нов парламент.
Второто съществува проформа – многопартийната система.
А третото – свободни избори – е почти невъзможно в страна, в която парите са единственото условие да участваш в политическия процес.
Замислям се, че докато хората се делят на такива, които са взели назаем тавичка за печене и такива, които си искат обратно тавичката, животът ще си върви, но времето – то няма да е наше.
Времето е застинало някъде там, в 1990 година.
Само има повече видове сирене в магазините.
И хората се мразят някак по...технологично.
45 години стигат...
Макар че 25 не стигнаха на Васко Кръпката да измисли нова песен.
Източник на част от тескта http://www.lentata.com/
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

1 коментар:

  1. СДС е създадено от Луканов кат култивирана и контролируема опозиция. Почти всички в СДС са били партийни членове. ДС се оказа най-отвратителното лайно в българската политика, което можаха да ни пробутат. Върха му е Иван Костов, но сред плеядата няма как да забравим образи като Александър Йорданов - внук на убиеца на 6-те ястребинчета поручик Йорданов, ликвидиран от т.нар "Народен Съд" като капитан и ветреещ се сега като жертва на социалистическия режим,образи като Стефан Савов - внук на депутата Апостолаки Савов, лишил Капитан Петко Войвода от поборническа пенсия защото капитана не го е оставил чрез имотни измами да присвоява имотите на бедняците и син на министъра на финансите, който през 1943-33г подписвал наградите за отрязани партизански глави. Сред плеядата няма как да пропуснем Елка Константинова, Едвин Сугарев, Филип Димитров (агент-явочник на ДС), Жельо Желев лобирал за регистрацията на антибългарската партия ДПС и още хиляди знайни и незнайни, та да стигнем до Радан Кънев.
    Е, това ли е лицето на Българската демокрация?

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив