Железопътното дело в България води началото си от построяването на първата линия Русе – Варна през 1866. След Освобождението са създадени Българските държавни железници. Дължината на железопътните линии през 1939 г. е 4426 км. След 1944 година едни от първите обекти обявени за национални строежи са транспортни, вкл. железопътните. Железопътната линия Перник – Волуяк – София, дълга 58 км, е завършена предсрочно в края на 1949 г. Железопътната линия Левски – Ловеч – Троян през 1948 г. е обявена за национален строителен обект. Изградена е от бригадири. На 21 декември 1952 г. е въведена в експлоатация цялата предбалканска линия София – Карлово – Карнобат – Бургас, третата основна артерия в направлението Изток-Запад.

жптранспортИзградената жп линия Самуил – Силистра с обща дължина 114 км и и участъците Горна Оряховица – Лясковец – Златарица – град Елена, Червен Бряг – Златна Панега, Видин – Кошава и други с обща дължина 203 км. допълват изграждането на цялостната железопътна инфраструктура и играят конкретна регионална роля, изпълнявайки важни социални, икономически и отбранителни функции в най-тежките и бедни райони в страната. Към края на 1985 г. в страната са изградени 747 индустриални жп клонове, които обслужват най-големите промишлени предприятия, енергетиката, пристанищата, строителните комбинати и крупните складови бази. В тях се извършват над 60% от товаро-разтоварните операции в железниците. Електрификацията на българските железници започва през 1963 г. Въз основа на електрификацията се позволява да се започне с автоматизацията, електронизацията, механизацията на процесите и с внедряването на съвременните компютърни технологии в железниците.

С най-голям съзидателен резултат през този период е удвояването на близо 1000 км жп линии, първоначално по главното северно направление София – Мездра – Плевен – Горна Оряховица – Варна, дълго 500 км. Започва се активна работа и по основното южно направление за затваряне на този пръстен от Варна през Синдел – Карнобат – Бургас – Стара Загора – Пловдив – София. Производството на нови транспортни средства обхваща пътнически вагони различни класи. Най-големите жп заводи се намират в София и Бургас, съответно завод “Г.Димитров” и завод “Червено знаме”.Създадени са още жп заводи в Левски, Дряново, Септември, Карлово и др.За осигуряване на железниците с квалифицирани кадри в София е създаден ПЖИ „Тодор Каблешков“ .

През 1962 г. с помощта на община Кърджали в парка на града е построена първата детска железница “Пионер”. През 1979 г. в подножието на южната част на Младежкия хълм в Пловдив е пусната втората детска железница. Планове и разчети за такива железници се подготвят за София, Варна, В. Търново, Плевен и другаде. Те имат голям възпитателен ефект върху подрастващите, много от децата, обслужвали първите железници, стават след време железничари. Към 1990 г разгънатата дължина на жп линии достига 7662 км, електрифицирани линии са 2650 км с приблизително 106 900 000 превозени пътника. БДЖ е основният масов превозвач в НРБ, както за пътнически така и за товарни превози.

Днес състоянието на БДЖ далеч не е това, което беше описано в горните редове. Държавните железници са задлъжнели с над 700 милиона към днешна дата, а наскоро близо 2000 души бяха уволнени. Силно се надяваме, че хората от които зависи промяната да се случи ще осъзнаят ползите, които може да извлече една държава от добре развит жп транспорт. Със сигурност факт като този, че най-високата гара на Балканите се намира именно в България (гара Аврамово – 1267 метра, част от живописната теснолинейка Септември – Добринище) може да спомогне за развитието дори на жп туризъм. Разбира се, хубаво е когато се говори за нещо да се показват и негативните и положителните му страни. В този ред на мисли не можем да не споменем, че отскоро 30 нови спални вагона започнаха да обслужват, а от доста време модерните вагони „Siemens“са в употреба. Друг добър пример са няколкото реновирани гари, които вече имат съвсем различен и далеч по-приветлив вид. Ние силно вярваме, че БДЖ ще се изправи на крака и ще започне да се развива отново, тъй като жп транспортът е един от най-удобните, евтини и ефективни.





РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив