Заводът за запаметяващи устройства (ЗЗУ) е изчезнал вече. Първо през 90-те години от него са изчезнали работниците, а след продажбата му в края на 1999 г. се е преминало към пълното му заличаване. Някога той бе сред гордостите на индустриалния Пловдив. Създаването му е решено с министерско постановление 51 от 19 ноември 1968 година. Предметът на дейност е тясно специализиран още оттогава - производство на запаметяващи устройства на магнитни ленти.
 За да се построи предприятието, властта отчуждава 80 декара от опитно поле на Аграрния университет. Производството в завода започва плахо през 1971 г. Отчетът за първата година сочи, че са направени едва 142 запаметяващи устройства. Но две години по-късно броят им е 2330. През първата година предприятието се е казвало “Завод за периферни устройства”, но още от 1970 година се преименува и всички по-възрастни пловдивчани го помнят като ЗЗУ. Той е бил на подчинение на ДСО ИЗОТ - София. Или казано на днешен език - бил е дъщерна фирма. В Държавния архив в Пловдив са описани 11 цеха към предприятието. Към него е имало и Електроизчислителен център.
През годините ЗЗУ е било включвано в различни обединения, които са се раждали в главите на различните министри и партийни фактори в страната. Освен към ИЗОТ, той е бил част от Обединени заводи за запаметяващи устройства, които и този път са били на подчинение на ДСО ИЗОТ - София. Към Обединените ЗЗУ са били ЗЗУ, Механичният завод, Заводът за технологично оборудване, Заводът за електронна техника и Базата за развитие и внедряване. Обединението е било обособено като юридическо лице. Това се е случило през 1980 г.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

3 коментара:

  1. Савата: На тези устройства основателно хората им казваха в онези "славни" години "зашеметяващи" вместо "запаметяващи". Имаха всякакви други зашеметителни способности, но не и да помнят.

    ОтговорИзтриване
  2. Имаш ли бе "Сава" поне минимална представа за това, за което говориш - писна ми да срещам "ветрилници", които говорят за неща, за които и хабер си нямат!! Все още има хора, които са живи участници и са наясно с нещата!! Да ти додам малко в кратунката: Този завод, в който работеха малко над 700 човека произвеждаше машини/запаметяващи устройства над средното световно равнище и стойността, която създаваше за година беше по-голяма от стойността на 100 000 леки автомобила Лада.

    ОтговорИзтриване
  3. "Сава" искам да допълня това, което е написал DK120662. През периода 1978-1989 г. три завода в Пловдив произвеждат 75% от брутния продукт на окръга. Те са КЦМ "Д. Благоев"; ЗЗУ-Пловдив и КМ "Рекорд". Подредих ги по дяловото им участие в тези 75%.
    А по въпроса, че нашите запаметяващи устройства не запаметявали. ЗЗУ изнасяще ВЗУМЛ (Външни Запаметяващи Устройства на Магнитна Лента) в СССР, ГДР, Унгария, Чехословакия, Куба, Финландия. Не твърдя, че това е пълния списък на страните, в които сме изнасяли, но още помня някои от производствените програми за някои години. Как мислиш,(надявам се че можещ да мислиш, а не само да разказваш злостни смешки за устройствата, които очевадно на познаваш) дали тези наши клиенти са купували от ЗЗУ-Пловдив само за да имат какво да снимат и да им стои като "паметник" вместо да работи?

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив