Сватът на Тодор Живков и тъст на сина му Владимир, Николай Костов, е починал преди няколко дни, пише столичен всекидневник. Това става само няколко дни преди годишнината от смъртта на Тато - 5 август.

"Моля ви, не безпокойте съпругата му баба Зорка, защото е много потисната от смъртта на мъжа си милата. Те двамата много се обичаха", обясни кметицата на село Кременик Здравка Тонева.


Дядо Николай и баба Зорка са бащата и майката на петричанката Валя, втората жена на сина на Тодор Живков - Владимир. Сватовете на Живков живяха доста скромно в село Кременик, Дупнишко.


"Никога не сме били богати. Нямаме пари в швейцарски банки и не сме милионери. Всичко с тези две ръце със Зорка сме си изкарали. Често се случва ние да помагаме на децата, а не те на нас", разказа преди време Николай.


Преди години семейството на Костов също си пати от любовната история, която започва дъщеря им с Владимир Живков.

"Обичат се много. Запознаха се, след като първата му съпруга Маруся замина за чужбина и той се разведе. Щерка ми завърши журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски", като известно време работи във в. "Знаме на мира". Оттам обаче я уволниха, след като мина под венчило с Владко. После се роди внучка ми Елизабет", обясняваше преди време баба Зорка.


Тя с умиление още помни покойния си починал сват Тодор Живков. "Когато му отидохме за първи път на гости, каза: "Не се притеснявай, аз съм човек от народа. И аз съм пасъл свине, какво ли не съм работил", казал Живков.


По ирония на съдбата сродяването между младите Владко и Валя става точно след събитията през 1989 г., когато Живков е в немилост и е под домашен арест в Бояна с мярка за неотклонение "задържане под стража". Именно тогава бившият Първи остава със заплата от 80 лева, която по-късно вдигат с 30 лв., а тогавашната готвачка леля Зорка взима телешко от кухнята, за да му готви.

ВИЖТЕ ОЩЕ:Ето как беше изпратен Тодор Живков! Едва ли друг български политик ще има такова погребение.

"Взимах пенсията на бай Тодор. Занасях му я вкъщи, защото беше под домашен арест", казва Николай и добавя: "Който каквото иска да ми каже, но при него идваха всички политици. Говорили сме си и знам, че имаше добро отношение към Александър Лилов, но не харесваше Жан Виденов. Обясняваше, че по негово време сме имали дългове наистина, но само към чуждите страни. Хората бяха доволни и имаха работа. Аз съм костовист и винаги ще уважавам Иван Костов. За мен той е голям икономист, но сега искам правителството на Бойко Борисов да успее", споделяше приживе сватът на Тато./Ретро.бг/
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив