Отчаяна майка на петокласник от село Литаково се свърза с bTV заради системна агресия спрямо детето ѝ. За Цветан училището не е място с много весели и детски спомени. Там той не среща приятели. Ученик е в пети клас в местното училище "Васил Левски" в Литаково. Учи в него от втори клас. Майка му помни, че кошмарът за нея и семейството и започва още самото начало,пише burgas24

"Те го плюят, обиждат го, не искам да цитирам думите, но нито е гей, нито е джендър, нито нещо от сорта", заяви Марина Цекова, майка на Цветан. "Те не ме приемат, още от втори клас, откакто дойдох в това училище. Не знам защо", каза петокласникът. Майката казва, че многократно е повдигала въпроса пред  директора и училището. Словесният тормоз обаче не спира.

"Още в начален етап винаги сме провеждали срещи с майката, че той е малко по-притеснителен и не може да се приобщи към децата", заяви директорът Тодорка Петрова. 

Цветан споделя, че дори опитва да не контактува с децата, за да не стават конфликти.

"Цветан е само българче в класа, може би това дава така някакъв негативен резултат, че е сам. В другите класове има по двама-трима", коментира кметът на селото Даниел Дилов.

"Децата ни наистина 90% са роми в училището, но никога не сме делили децата на роми и българи", категорична е директорката на училището. "За нас всички деца са еднакви и даже съм изключително доволна, че родителите, нищо че са от ромски произход, са изключително загрижени за децата си. Не бих казала, че нещата са на етническа основа", посочи тя.

Често петокласникът отказва да ходи на училище, а майка му е принудена да го изпраща насила. "Много пъти съм ходила в училището и съм плакала, молила съм класната за съдействие и много пъти съм го водила насила на училище. Не издържам вече", споделя майката на детето.

Преди дни обаче нещата ескалират, когато Цветан става обект на обиди не само от децата от класа.

"Било е в междучасието, не е обидата някаква сериозна, нарекло го е – не знам дали да го казвам, че е дебел. В крайна сметка те си ги казват такива думи неволно, не влагат и мисъл в тези неща, но той е по-чувствителен и веднага го е приел присърце", поясни директорката на училището.

Кметът на Литаково отбеляза, че майката е ходила и при него. "Оплакваше се, че децата от ромски произход са се подигравали на нейното дете. И аз викам: "Пък синът ти е едър, чак така ли е?". И повече не е идвала. Не знам дали е тормозен, или си търси някакви поводи детето да не посещава училище редовно. На Цветан са му създадени условия да бъде пръв на село, в нашето училище, вместо да бъде някой по средата или последен в града в училището", каза още кметът.

Родителите на Цветан вземат решението да напусне учебното заведение. От понеделник за детето ще се грижат неговите баба и дядо и ще посещава училище в Лом.

"Едно дете дали ще бъде отписано или не, не е голяма беда за училището, но ако тя реши да го остави, ние няма да спрем, ще продължим да работим допълнително и с майката. Ще извикаме и психолог, за да решим този проблем", увери Тодорка Петрова. 

"Тъпчем на едно и също място от години, ефекта е на лице, детето отива на 150 километра от мен. Никоя майка не иска да го преживее това, и аз не искам да си пращам детето на другия край, но за негово добро трябва да отиде да изучи тая година там", подчерта обаче майката на Цветан.

Петокласникът мечтае да стане готвач, също да е магьосник. "Бих направил децата по-добри", казва Цветан.

Ако догодина се намери свободно място, семейството ще живее отново заедно.

Източник:burgas24.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив