Наказанието беше, че ако не си бил на бригада, не си минал през „третия трудов семестър“ не те записваха за следващия курс в университета. Изключване от университета. Не е малко наказание, нали? Наказание също беше и това, че докато бригадирките бачкаха на полето, за да не изгубят студентски права, местните момчетии, които не мечтаеха за университет и за учение, седяха в местната кръчма и чакаха да свърши смяната. А след това си разказваха за постиженията – кой, колко и как.

Понякога есенните бригади, защото имаше и летни, продължаваха достатъчно дълго:

Бъдещите лекари вместо да учат медицината събираха картофи по полето. Имаше и такива младежи, които страдаха от това, че трябва да работят на чужди хора, докато родителите им се мъчеха сами с тютюна, за да ги издържат. Тези младежи просто искаха да са в помощ на семейството си,ДА АМА НЕ. . . . Командирите уж бяха избирани, а всъщност бяха назначавани „деца на наши другари“. Някои от тях бяха много арогантни, обзавеждаха се с „щабни“ лакеи и особено с щабни лакейки. Които естествено бяха освобождавани от полето поради необходимост.
Мнозина разказват,че тези години са най-щастливите в живота им,но за мен нещата не са съвсем така. Смятам, че и „библиотечното време“ което пропуснах заради бригади не мога да го наваксам и до сега.

Дарин Неделчев
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

6 коментара:

  1. Песатела който е написал тези глупости,явно ги е чул от баба си, и нямат нищо общо с истината.

    ОтговорИзтриване
  2. БГА Балкан си беше кочина по руски образец,пълен с крадци, мошенници и наши хора,с които фалира !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пълни глупости - изключетилно стегната и стройна компания си беше и по време на СОЦ-а никой нямаше шанс да краде, защото работата беше престижна и ако някой си е позволявал "кокошкарски" изпълнения, той е бил невероятен тупанар!!

      Изтриване
  3. Беше си страхотно на бригадите! Не знам как е било, ако не отидеш, но знам как беше като те изгонят. На лятна бригада в 10 клас на третия ден вечерта решихме да се върнем в града и на другия ден като се прибрахме ни изгониха. От училище ни казаха, че ще ни намалят поведението и ще ни изключат от комсомола, което автоматично значеше, че не може и да следваме, ако не намерим документ, който да докаже, че сме били на бригада. По това време търсеха статисти за филми и опера. Отидохме, взеха ни и ни дадоха документ, който ни признаха в училище. Стана още по-хубаво и забавно. Следващата година пак повторихме упражнението на лятната. Иначе есенните си ги карахме, че беше в учебно време и нямаше отърване.

    ОтговорИзтриване
  4. Рай за т.нар. "Командири". Бяха като султани с харем. А на военно обучение пък беше рай за похотливи прост старшини!

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив