На 5 юни 2024 г. на 78 годишна възраст си отиде от света българската естрадна легенда Маргарита Радинска.

Изключително популярна през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век.

Тя бе съпруга на композитора Ангел Заберски.„Балкантон“ и издава една дългосвиреща плоча, две малки плочи с по 4 записа и 4 малки с по 2 записа…

Поклон пред паметта й…

Звездата от 60-те години на миналия век Маргарита Радинска през последните години живееше в постоянна тегоба заради влошеното си здравословно състояние, споделяха нейни колеги от златните времена на естрадата. Гласовитата певица, която прекратява бляскавата си кариера в апогея на славата си, за да се отдаде на семейството си, беше почти неподвижна. Преди няколко години Радинска получила сериозни проблеми с таза заради фатално нарушение на важен нерв. Обиколила десетки доктори, лежала многократно по болници, но подобрението така и не дошло. С времето свикнала и с болките, и с инжекциите, а понякога се чувствала като затворник в дома си в София, който напускала твърде рядко. Певицата се придвижвала само и единствено с помощ и макар да й се излизало, се чувствала неудобно непрекъснато да ангажира близките си.

От 11 години тя бе вдовица. Съпругът й – легендарният композитор Ангел Заберски-старши, почина на 80-годишна възраст през 2011-а. Синът им, който е наследил баща си на пианото и носи същото име, живее в къщата им в Банкя с приятелката си, а дъщеря им, кръстена на нея, пък е със семейството си в отделно жилище. От нея е и единственият и внук Адриан, който вече е тийнейджър. „И двете ни деца се занимават с музика, но внукът няма как, тъй като е аутист. Ежедневието ми е еднообразно, като на всички хора на моята възраст – гледам много телевизия, излизам от време на време, но гледам да се прибера, преди да се е мръкнало“, споделя още музикалната любимка от Габрово.

Радинска слиза от сцената, когато е само на 35, и за връщане към музиката не мисли отдавна. Към днешна дата дори не знаела къде са захвърлени записите и на плочи, които в социализма присъстваха във всеки български дом. Смятала, че вече никой не я помни, но изненадващо през 2020 г. получила наградата „Златно перо“ за приноса си в българската култура, която събрала сили и кураж да отиде да получи лично.

Маргарита е родена в Габрово през 1945 г. в музикантско семейство – баща и е бил известен хоров диригент. Красивата, смугла и гласовита девойка учи в Студията за естрадни певци в класа на Ангел Заберски. Той е 14 години по-голям от нея, а тя – едва на 23, когато през 1968 г. се женят. Вече са имали 4-годишна връзка. Така и не успява да нарече своя учител, към когото доскоро се обръщала с „другарю Заберски“, на малко име. Галено се наричали „чедо“ и „чеденце“. 

За нея Ангел написва или аранжира едни от най-популярните за времето си шлагери. Когато се раждат децата им, тя решава да загърби кариерата си и да бъде отдадена майка. През 2021 г. Маргарита бе удостоена и с наградна пенсия от 350 лева, която ще получава в срок от 3 години. Иначе нейната лична е съвсем скромна, тъй като е работила твърде малко. Финансово разчитала на децата си, които се стараеха да не и липсва нищо, макар тя да живееше скромно в жилището си в софийския квартал „Бъкстон“.

Източник:БЛИЦ

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив