Може да не ви се вярва, но през 60-те години на миналия век българите изобретиха социалните мрежи. 

Някъде през 1966 г. Узнах за това от приятелката ми Е.Т. , която живееше до нас. Тя дойде у нас развълнувана и ми съобщи за откритието. В социалната мрежа се влизаше така: набираше се тел. 092, на който се съобщаваше програмата на столичните кина. 

След като се извъртеше записът, на който безстрастен женски глас съобщаваше къде кой филм се върти, нещо щракваше и човек се включваше в нещо, което, според съвременния жаргон, беше "групов чат". Всички, които бяха набрали 092 и слушали до края, можеха да разговарят помежду си. Естествено, обикновено говореха по двойки, тройки и четворки. 

Ние с приятелката ми главно слушахме. Понякога се опитвахме да участваме в някой разговор, но детските ни гласчета не будеха доверие и не се получаваше. Помня един разговор между двама, който след това се коментираше в мрежата. Дама и лице от мъжки пол си определиха среща. Тя се представи като д-р Димитрова от "Пирогов" и каза, че ще дойде на срещата със собствената си кола. След този разговор завистливи мъжки гласове коментираха късмета на щастливеца. 

Не знам колко време продължи тази повреда, в резултат на която беше изобретена социалната мрежа. Години след това в един вестник журналист писа във вестник, че е хубаво телефонната управа у нас да предостави една линия за запознанства. Даваше пример с тел 092, като сочеше, че повредата там успешно е изпълнявала една социално важна роля. 

От телефонната управа отговориха, че не могат да предоставят специална линия поради претовареност. Така те саботираха едно велико откритие, направено от любознателните и предприемчиви българи. 

Абе, не мислим стратегически!

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив