Рей (вляво) и Милтън (вдясно) с Джон и Рут Зутман, 1950 г.

Хората гледали снимката, която се появила във всички вестници и се възмущавали как е възможно подобно нещо.В края на 40-те години на миналия век не е имало нито един американски вестник, който да не отпечатал тази снимка. Хората я гледали и се възмущавали: "Майка продава четирите си деца с обява? Как е възможно?!".

През 1948 г. Америка е в следвоенен период. Икономиката бавно започва да расте, социалното неравенство намалява, а раждаемостта се увеличава. Изглежда, че хората започват да се чувстват по-добре и по-стабилни. Положението обаче не е еднакво във всички щати.

Пример за това е семейство Чалифукс от Илинойс. Лусил Чалифукс е на 24 години. Тя е ниска, с пълно телосложение. Има тъмна къса коса, навита в краищата. И винаги носи рокли и аксесоари.Лусил е примерна съпруга, която много обича мъжа си. Младата жена е посветила цялото си време на семейството и домакинството. Има четири деца, а петото е на път.

Главата на семейството е 40-годишният Рей Чалифукс, усмихнат мъж. Носи ризи, закопчани догоре и обича реда.

Дълго време Рей бил шофьор на камион, но един ден загубил работата си. Опитал да намери нещо друго, но никъде не го искали. Затова когато единственият човек, който се грижел за прехраната на семейството, останал без постоянен източник на доходи, всички се сблъскали с мизерията.През август 1948 г. семейството нямало пари дори за храна. Тъй като не разполагали със средства и за наема, собственикът на къщата, в която живеели, започнал да ги заплашва с изгонване.

По всичко изглеждало, че всеки момент ще изгубят всичко. За да избегнат това, Лусил и Рей решили да предприемат отчаяна стъпка - да продадат собствените си деца. На 28 август Лусил написала обява: "Продават се 4 деца. Попитайте тук", закачила я близо до къщата и изкарала децата отпред.

На най-горното стъпало седели шестгодишната Лана и петгодишната Рей Анна, а отдолу - четиригодишният Милтън и двегодишната Сю Елън.


Неизвестен журналист заснел децата и изпратил снимката на местен вестник. И тя като вирус обиколила всички щати.Разбирайки за тежкото финансово положение на семейство Чалифукс, много американци започнали да им предлагат помощ - от хранителни стоки до безплатен покрив над главата. Но Рей и Луси не променили решението си. И след две години продали всичките си деца.

Как се е развила съдбата на най-голямата дъщеря на семейството - Лана, не е известно.

Рей Анна била продадена първа, за 2 долара, на семейство фермери. По време на сключване на сделката брат ѝ Милтън се разплакал. Тогава фермерите Джон и Рут решили да го вземат безплатно, под предлог да не разделят роднините.

Децата получили нови имена - Бевърли и Кенет.

Джон и Рут се оказали много лоши родители. Те доста често използвали физическа сила върху децата и буквално ги използвали като роби. Цялата мръсна домакинска работа паднала върху плещите на малчуганите, а самите те живеели в мазето и се хранели с остатъци от масата.

Когато Кенет станал по-силен и вече не можел да понася случващото се, започнал да отговаря на новия си баща с физическа сила. Джон подал оплакване. Младежът бил заплашен от затвор, но адвокатът успял да намали присъдата му и Кенет се озовал в психиатрична болница.

Що се отнася до Рей Анна, на 17-годишна възраст тя била отвлечена. Когато полицията я открила, била бременна. Новото ѝ семейство не останало впечатлено от новината и я изпратило в приют за самотни майки и деца.

Когато детето на Рей Анна се родило, било отнето от майка си. Младото момиче пък решило да започне живота си от нулата и не се върнало нито у дома, нито при приемните си родители.

За живота на Сю Елън, като за този на Лана, няма никаква информация.

Най-малкото дете на семейство Чалифукс, което по време на пускане на обявата още не било родено, извадило най-голям късмет от всички.

Дейвид също бил продаден. Новите му родители били силно религиозни. Въпреки че условията, в които растял, били много по-добри, се чувствал зле. И много рано взел решение да отиде в армията, където прекарал 20 години.

След това се върнал към нормалния живот и започнал да си изкарва прехраната като шофьор.

На около 70-годишна възраст Бевърли се обърнала за помощ към медиите. Тя разказала печалната си история и помолила да намерят братята и сестрите ѝ. Журналистите успели да открият Сю Елън, която била тежко болна (рак в последен стадий).

Когато Бевърли се срещнала с 67-годишната Сю, тя била толкова слаба, че не можела да говори. А няколко дни по-късно починала.

След това журналистите успели да разберат какво се е случило с Лана. Тя починала през 1998 г., също от рак.

За Лусил Чалифукс, майката на семейството, е известно, че след продажбата на четирите си деца се е развела със съпруга си. След известно време се омъжила повторно и родила още четири деца. С новия си мъж не изпитвала лишения, затова и решила да задържи децата.

Най-малкият син на Чалифукс - Дейвид, няколко пъти посетил майка си. Тя обаче никога не си спомнила за онзи съдбовен ден и не поискала прошка. Казала само, че Дейвид много прилича на баща си и това било всичко.

Изглежда, че Дейвид е единственото дете, което не мрази майка си. Във всичките си интервюта той казва: "В крайна сметка, кои сме ние, за да съдим някого? Те просто са оцелявали. Всички сме хора и всички грешим.

Може би майка ми просто не е искала да умрем при тези условия. Може би тя е искала най-доброто".

Източник:fakti.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив