Иван Джамбазов е роден на 7 септември 1932 г. в София. През 1951 г. кандидатства във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ и в Националната спортна академия. Приет е и на двете места, но избира ВИТИЗ, където завършва специалност актьорско майсторство в класа на професор Боян Дановски през 1955 г.

По разпределение играе две години в Драматичен театър „Стефан Киров“, Сливен (1955 – 1957). Осем години играе в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ (1957 – 1966), а след това до пенсионирането си в Младежки театър „Николай Бинев“.

Джамбазов участва в телевизионни постановки и рецитали. Озвучава повече от хиляда дублажа в български и чуждестранни игрални, документални, анимационни и телевизионни филми за БНТ. Най-известната му роля в дублажа е тази на д-р Сова в сериала „Болница на края на града“.

Като глас участва във филмите, издавани и дублирани в България от Мулти Видео Център, Брайт Айдиас, Тандем Видео и Александра Аудио. Джамбазов озвучава Батман в дублажа на „Батман: Анимационният сериал“ за БНТ, правейки го един от първите актьори, които са озвучили героя в България. През 1999 г. дублира Блуто в 17 филмчета от поредицата видеокасети „Попай моряка“, издадени от Проксима Видео.

Член е на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) и САБ.

Джамбазов за кратко работи като режисьор на дублажи в Мулти Видео Център.

Поклонението ще състои на 20 март (понеделник), от 10:00 ч., в ритуалната зала на Централните софийски гробища. 

Източник:Съюз на артистите в България / Union of Bulgarian Actors

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив