Не вярвайте, че при социализма България е била прекрасна страна, а хората са си живеели най-щастливо. Ще разкажа някои неща, за да не вярват младите на старите:


. В България се строеше грозно и некачествено. Липсваха всякакви инструменти, машини и материали, липсваха и нормални кадри. Не се спазваха никакви норми. Липсата на качество е видно и до днес. Говореше се, че в София има само един пътен участък, който е построен според нормите. Той се намира между Орлов мост и Университета.


. Немарливостта беше повсеместна. Млякото прокисваше поради липса на хигиена и хладилни камиони, а не защото беше истинско.


. Стая в курорт със санитарен възел се смяташе за нечовешки лукс.


. Външните тоалетни бяха във всеки двор, а населението ги смяташе за удобно предимство.


. Населението се насърчаваше да доносничи. Морални изроди донасяха на милицията за съседи, приятели, съпрузи и родители.


. Набор 66-69, започнаха да пият и пушат от прогимназията. Обяснявам на какво ниво беше „моралът“ на пионерите и комсомолците.


. През лятото ходех да бачкам в ТКЗС и децата от селото пушеха още във втори-трети клас.


. Мизерията в ТКЗС-то беше епична. Такава смрад вероятно няма и в третия свят.


. Всички крадяха от държавата, а тия, които не крадяха, си мечтаеха да имат достъп до ресурс, който да откраднат.


. Доченото работно облекло и брезентовите шуби се носеха и в ежедневието, а баба ми обръщаше яките на ризите на дядо ми, като се протриеха. Мизерия.


. Телефонните услуги, токът и нафтата за отопление бяха скъпи спрямо заплатите.


. Рушвети се даваха за всичко, защото нямаше нищо.


. Връзкарството беше норма. Без връзки си заникъде.


. В болниците имаше специални отделения за чужденци, за да не гледат мизерията в останалата част. Така събираха и по малко долари от тях.


. Лятото се крадяха дрехите от просторите на чужденците по морето. Дънки, шарени кърпи, бански…. абе, лукс.


. Храната в столовете на почивните станции беше отвратителна. Тая смрад на паприкаш няма да ми излезе никога от носа.


. Градският транспорт беше ужас. Влаковете си бяха мръсни, като сега.


. Да си разведен беше срамно. Наричаха жените, които не можеха да имат деца, ялови и ги презираха. Който не можеше да има деца, плащаше ергенски данък, за да му напомнят всеки месец за драмата му.


. Терминът незаконно дете е оттогава. Мигар има незаконен човек?!


. Нямало престъпност? Я гледайте „Оркестър без име“ и репликата: „Айде да слизаме, че долу съм оставил колата отключена“.


. Крадяха се чистачките на колите.


. Хората се събираха да си разказват какъв е животът на Запад. Ако някой беше излизал, то гарантирано можеше да е център на внимание във всяка компания. Всички го слушаха и попиваха. Част от същите тези сега ви разправят колко хубаво е било зад завесата.

 В. Христов/Ретро.бг/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

3 коментара:

  1. Не може да е било толкова черно аз живях през този период да вземем образованието тогава имаше такова сега може да се каже е мижаво с тези фалшиви дипломи.Строителство ако беше калпаво досега нямаше да има и една паднала сграда

    ОтговорИзтриване
  2. Недостатъци найстина имаше мотук автора много прекалява!Пише само са лошото а за хубавото не!?Неживедхме в лукс но неща до добро не ,като сега ,като цяло народа ни живее трудно.И жалкото е,че1/3 вече го няма и товае елита!!!!???

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив