За системата омразна, за партията изродена... Не ме докосна никой, не бях съветван и третиран. Учих колкото и каквото пожелах. Работих в подредени заводи, чисти и просторни, удобни за работниците и за обслужването на машините. Наука имаше такава "Проектиране на заводи" По нейните правила се строяха и дострояваха заводите. Недораслите критици на времето  на моята младост със сигурност не знаят какви грижи се полагаха за обикновения работник.

В завода(ВАМО) имаше магазин за хранителни стоки, добре снабден с учудващо ниски цени, заради дотациите от синдикалните организации. Децата сутрин оставяхме в заводската детска градина. Имаше медицински пункт с двама лекари,акушерка, зъболекар.Не беше необходимо да прекосяваш целия град за преглед и лечение.

В цеховете имаше лафки за топли зкуски, кафе и безалкохолни. Пред съблекалните кулинарен щанд на  ресторант"Морско конче" - пасти торти, петифури и какво ли още не, защо да бягаш от работа, като можеш да си напазариш в почивките.

Създаваш семейство-синдикалната организация ти осигурява ведомствено жилище. Трябват ти пари за почивка-взаимоспомагателната каса ти отпуска необходимия заем срещу нищожна лихва.

Обущарско и шивашко ателие до входа на завода. От теб се иска да дойдеш и да си тръгнеш в определен час. Полагането на извънреден труд беше непознато понятие. Ако се трудиш във вредни за здравето условия-галванично, термично, изпитание на ДВГ или пък си ел заварчик-полага ти се безплатна храна в заводския стол, 4 дни към годишната отпуска, карта за санаториум, газирана вода и бурканче кисело мляко на ден, като противоотрови.

В заводската почивна станция почивахме 14 дни за 20 лева...

Но човек и добре да живее, иска банани и не му пука, за всичко друго.

Е дойде времето на бананите, но ги няма заводите. Армия от безработни, безимотни и оскотели  се бие, кой да рови в кошовете за боклук. Здравето, образованието и възпитанието отстъпиха на неграмотност, болести и грубиянщина... Качеството на живот е както в недоразвитите африкански страни. Борбата за оцеляване е толкова жестока, че никой не помисля за театър и опера... В търсене на някакъв реваншизъм издигнахме рушенето в държавна политика. Създадоха се "Ликвидационни съвети", ликвидира се селското стопанство, промишлеността, закриха се болници, училища.

Появи се прослойка крадливи мошеници, нарекли себе си политици и демократи.

Обществото, люшкано от лъжи и измамни обещания, обезверено и болно, оставено без средства за препитание абдикира от възможността да се бори за правата си. Появи се понятието работещи бедни. Работейки по 6-7 дни в седмицата обеднявахме и разпродавахме придобитото с Соца.

Мой прrятел, чех ми дойде на гости преди година и съвсем чистосърдечно заяви, че разрухата и нравите сега са го

 потресли в сравнение със спомена от преди 35 години..

Няма я свободата на словото, няма го престижното образование

Здравеопазването е сведено до търговия на дребно, няма сигурност в утрешния ден, няма армия

Прокуратурата се е самокапсулирала и оставя на гражданите НДЧХ, да решава споровете. 

Има банани, наркотици, бездомници, чужди вериги за хранителни стоки, ефтини сериали по многобройните ТВ, тъпи реклами, некачествени стоки и учудващо примирени хора на втора трета и повече възрасти.

Спирам, че жлъч напира в гърлото ми...Вижте още:Каква заплата е получавал монтьор от ДАП-Велинград в периода 1950-1975 г.

Инж.Борис Борисов/Източник:ФБ-Назад в епохата на социализма

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

17 коментара:

  1. Браво!Това което прочетох от инж.Борис Борисов ми напомни старото време ,което вече никога няма да го очакваме.Живеем в една криво изградена демокрация.,в която всеки месец изниква по един милионер,не се ли наистина на пари не ми е ясно.Човек се ражда гол и си отива само с един йат дрехи.Опомнете се бе алчници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ясно. Значи другарят инженер много добре знае колко добре са били уредени работниците. Поне да се беше сетил да пропусне "инж.", че цялата му творба губи стойност. Ама явно и акълът му е толкова.

      Изтриване
  2. "Демокрацията " ни върна човекоядството!

    ОтговорИзтриване
  3. Когато работех в Завод за телферни електро-двигатели имахме износ за Япония. Но се разбра, че Японците ги претопявали за да вземат медта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. СЪЩО Е БИЛО И ПРИ ИЗНОСА НА САЛАМУРЕНО СИРЕНЕ В ДЪБОВИ КАЧЕТА. НАШИТЕ СОЦ-ГАЛФОНИ НЕ СА СЕ УСЕТИЛИ, ЧЕ СТОЙНОСТТА НА КАЧЕТО Е ПО ГОЛЯМА ОТ ТАЯ НА СИРЕНЕТО!

      Изтриване
  4. Това е един от вицовете измислени от неудачници с големи претенции!Двигателите на Троян и Тетевен по нищо не отстъпваха на чуждите!Флексовете и бормашини те на Ловеч все още работят!

    ОтговорИзтриване
  5. Това, есе съм го чел и на други места. Явно е едно от оръжията на ретриградните сили -остатъци от социализма. СИЛНО ПРЕУВЕЛИЧЕНО ! МНОГО НЕЩА СА СПЕСТЕНИ, ДРУГИ ИЗМЕНЕНИ И ПОДМЕНЕНИ!

    ОтговорИзтриване
  6. ЗА СОЦА ЖАЛЯТ ТЕЗИ, ДЕТО СА СИ ЖИВЯЛИ ДОБРЕ ПО ТОВА ВРЕМЕ. ДА ГИ ИЗРЕДИМ: АБПФК ( активни борци- синовете и внуците им) , Партийна номенклатура- окръжни, градски секретари на БКП , ОФ номенклатура, ПРОФ председатели, висши военни и милиционерски чинове, Началници в "Търговия на едро" ( заради рушветите, дето са вземали за дефицитните стоки), Комсомолски секретари и другата паплач в Комитетите на ДКМС. Директори на обединения, ВТО, Директори на комбинати и заводи.Мастити писатели , кинорежисьори и композитори, възхваляващи Партията . Покрай тях са "блажели" и тия що са осигурявали забавленията на "отговорните другари" , Началници на ловни стопанства , партийни вили за разпивка и курварлък!

    ОтговорИзтриване
  7. > АБПФК с огромните привилегии !240 000 активни борци се радват на привилегии през 1980 г.!!! Какви им бяха привилегийте?
    В началото те са: - Народна пенсия - Надбавка към заплатата -Предимство при назначаване на работа - Предимство при кандидатстване във ВУЗ - По-евтино медицинско обслужване - Безплатни почивни станции - Еднократно предимство за придобиване на жилище и покупка на лек автомобил - Безплатна карти за градския транспорт - Безплатна карта за баня Ето така "чисто и просто" докато народът чакаше по 15 години за москвич или лада, активните можеха да си я купят бързо и лесно, а синът на Милко Балев Калин по-късно да яхне и як японски мотоциклет. Според историка доц. д-р Михаил Груев, чрез привилегиите за активните борци Живков си създава нещо като преторианска гвардия. В нея също има напрежения, които в един момент изкристализират до противопоставянето на партизаните от по-големите бойни единици като отряда "Антон Иванов" или врачанския "Гаврил Генов" срещу особено облагодетелстваните чавдарци - участниците в отряда "Чавдар". Тодор Живков обаче майсторски тушира тези напрежения чрез ловко лавиране в кадровата си политика и с увеличаване на привилегиите. На 25 август 1969 г. е приет специален декрет № 31 за "подобряване на материалното и социалното положение на революционните кадри", който разширява и прецизира привилегиите. Пенсиите на активните борци са увеличени. Те са допълнителни към пенсиите, които получават за старост. На 1 януари 1970 г. едно допълнение към Закона за пенсиониране определя по-ниска пенсионна възраст за прослужено време и старост на активните борци: 55 години за мъжете и 50 за жените и 15 години минимален трудов стаж. Малко след това привилегиите на активните борци се прехвърят и върху техните деца. В средните училища и в университетите първо са приемани всички деца на БПФК, които са изкарали оценка 3, по параграф "Ж" от специален закон. При оценка 2 се е искало специално разрешение от партийните органи, което обикновено, е давано и активните наследници, макар и с двойки, също са били приемани.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мале колко глупаци има и мислят че честните хора които строяха заводи и армия са само активни борци.Поклон

      Изтриване
  8. Благодаря за тази тема

    ОтговорИзтриване
  9. Ползвате снимки от asamus.blogspot.com.Този сайт аз го правя и целта му е да съхраня корените на населението в с. Орешак. Без политически или финансови цели. Не Ви е за първи път.

    ОтговорИзтриване
  10. Какъв рай е било! Трябва ти жилище, и хоп, дават ти ведомствено. А от тях сигурно е имало безбройни! Хахаха!

    ОтговорИзтриване
  11. Снимката с децата в детската градина е от мой рожден ден в ДГ № 119 „Детска планета” (днешното име), в квартал Сердика, София. Моля, да не използвате я използвате, не давам разрешението си!

    ОтговорИзтриване
  12. ПО ВРЕМЕТО НА ТАЗИ СВОЛОЧ БЕЗБОЖНА ВСИЧКИ СТАНАХА КРАДЦИ – всеки, който работеше в държавни предприятия крадеше кой, колкото може и кой, каквото може – келнери, бармани и готвачи крадяха от столове и ресторанти, от книжните фабрики – крадяха масово тетрадки, тоалетни хартии и салфетки, че то всичко беше дефицит, шофьорите от ДАП-овете крадяха бензин на поразия, от полетата крадяха всичко – от ранните плодове и зеленчуци, до късните сортове грозде, от шивашките фабрики – трикотажи, от обувните цехове - налъми и обуща, сума курво-мунистически боклуци си направиха вилите с откраднати железа и бетони от комунистическа грандомански строежи, от машиностроителните цехове крадяха от пирони и електроди до всякави железа и ламарини - кой врати си прави с тях, кой антени, кой парни котлета и огради, остъклявания на балкони, от дърводелските крадяха всичко , от ТКЗС-та и АПК-тата изписваха като бракувани агнета и свине и тях крадяха – от партийния секретар до последния овчар , от сапунените и химическите цехове – пак всичко се крадеше –лекарства, сапуни, химикали .
    ..
    ВСЕКИ КРАДЕШЕ ВСИЧКО, ДО КОЕТО ИМАШЕ ДОСТЪП. И нямаше как тази сволоч да вкара всички в затвора, защото самата тя даваше най-ярките пример за най-бруталните кражби . ОТ АРМИЯТА СИНЧЕТАТА НА КУРВО-МУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЗАНСКА СВОЛОЧ КРАДЯХА ЦЕЛИ ЦИСТЕРНИ С ГОРИВО .
    ..
    През 80-те комунистите продаваха на свои хора уж запостели земи по 16 или 18 ст. на кв. м. Така много комунистически простаци и тъпи милиционери, и всякаква комунистическа номенклатура се сдобиха с имоти по Варна - Златни пясъци, Траката, Ален Мак и Виница, на които места построиха (също с кражби) 2-3 етажни къщи. Сега някои ги продават за 100-200 хиляди евро. Други дават под наем на работници дошли от вътрешността на страната да работят във Варна.
    ..
    Беше 1987 г. и един такъв ме повика да му направя стилна, масивна холова гарнитура за вилата, че тия са толкова прости и некадърни , че и това не могат. Попитах го: - Абе как го построи това? - МНОГО ЛЕСНО, КАЗВА. АЗ БЯХ ШОФЬОР НА САМОСВАЛ В ДОМОСТРОИТЕЛНИЯ КОМБИНАТ. ЕДИН САМОСВАЛ НА ОБЕКТА, ЕДИН НА ПАРТИЙНИЯ СЕКРЕТАР И ЕДИН НА МОЕТО ЛОЗЕ (МЯСТО).
    ...
    ТА ТАЗИ ТОЧНО ИЗМЕТ НАПРАВИ ВСИЧКИ КРАДЛИВИ КАТО НЕЯ , но лицемерието й беше безкрайно , лъжейки всички, дори самата себе си, че била създала едно НЕпрестъпно общество, а то бе точно обратното - от едно сравнително консервативно, християнско, НЕпреспъпно общество, СЪЗДАДЕ НАЙ-ПРЕСТЪПНОТО ОБЩЕСТВО, ограби с безброй престъпления собствения си народ , отчужди хората от собсвеността им и ги НАПРАВИ МАСОВИ КРАДЦИ .

    ОтговорИзтриване
  13. За Донка МАРЧЕВА разказвам истински случай, защото е млада и не вярва какви идиощини имаше през социализма: .....ХУБАВО ЛИ БЕШЕ ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА?
    А сега ще разкажа, какво ми беше доверила една състудентка по онова соц . време!
    -нека да чуем какво ще кажат радетелите на онзи строй!
    Беше така: За обикновените хора се проповядваха строги морално- етични норми, докато "отговорните " партийни другари обичаха гуляйте и курварлъка. Партийците-патриции!
    Ще преразкажа какво ми довери една колежка -състудентка по онова време...
    "Комсомолският секретар на ВУЗ-а дойде при мен и ми каза, че ми възлага комсомолско поръчение- да участвам в литературно четене с известни български писатели. Вечерта в определения час вече чакахме осем студентки. Дойде бусче "Латвия " и ни откараха в една от ония закътани нови вили край Боженци, с ограничен достъп за простосмъртни. Там вече ни чакаше колегата - комсомолския секретар. Проведе ни "оперативка", в която ни разясни, как да се държим. Изрично ни бе напомнено да не се нахвърляме на яденето и пиенето, да уважаваме "другарите писатели" и да не им противоречим на желанията. Ако последва оплакване от някоя от нас тя ще бъде изключена от Комсомола в последствие. Вечерта започна културно. Двама- трима прочетоха откъси от новите си книги и после преминахме в съседния салон , а там вече беше наредена маса с отбрани напитки и мезета. Всяка трябваше да седне до определен мастит писател. Започнаха да ядът и най вече да пият. Човека до мене, на видима вече голяма възраст, ми е подкани "Хапни нещо бе момиче" -"А, не съм гладна, вече съм яла на стола" -отвърнах следвайки инструкцията. По нанатък какво да ви разправям?!?! Алкохола ги развесели и напи, "другарите" станаха в настроение , започнаха да се подмятат цинични думи , докато някой не усили музиката и обяви "ГОЛО ХОРО" ! С готовност "другарите" се разсъблякоха, като ни дърпаха и нас да хвърляме дрехите..... Голяма отврат!!! Огромни кореми се затресоха в такт с известното хоро "Друс, друс, диби дюс" Огромни кореми под тях минатюрни сгърчени "мъжки достойнства" И редом млади девойки потънали в срам и погнуса! "
    Послепис: А сега още живите ( ако има) "другари- писатели" верни "войници на Партията" си спомнят с носталгия ония благи години и разказват на внуците, че комунизма в който са живяли е самият рай!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Истина е разказаното от вас . Мръсна и долнопробна беше тази бандитска комунистическа система !

      Изтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив