Родният автомобилен парк преживя исторически катарзис след 10 ноември 1989 година. До този момент у нас се караха основно руски автомобили, както и такива, произведени от бившите соц. страни. След идването на т.нар. демокрация, у нас масово започнаха да се внасят западни автомобили. Сега ще ви припомним някои от най-популярните от онези години.


Volkswagen Golf II

Тези коли се срещат по родните пътища и до ден-днешен. И ако сега те са на доизживяване, то тогава бяха на върха на автомобилната еволюция у нас. Особено онези екземпляри с цяло странично стъкло и с широки брони.


Mercedes E-Klasse (W123)

Докато на Запад на ход беше вече култовата 124-ка, то у нас предшественикът и W123 се смяташе за върха на лукса. Този свръхнадежден и комфортен седан все още се среща по пътищата на страната ни, а запазените екземпляри от него тепърва ще поскъпват.


BMW 5er (Е34)

Легендарната трета генерация на баварската петица беше силно предпочитана от зараждащите се у нас „мутри“. Всеки, който искаше да се отъждестви с новата мафия, задължително трябваше да притежава такова BMW, при това – черно.


Volkswagen Passat (B3)

Една от най-масовите коли след падането на комунистическия режим у нас. Тази кола беше мечта за всички средностатистически българи, а днес тези Passat-и все още „драпат“ из българските села и паланки. Тук условието беше – задължително комби.


Opel Kadett E

„Капка“, както го наричаха в България, този Opel не беше по-малко харесван от Golf II. Сравнително прост за обслужване и с прилични двигатели, тази кола беше масово явление по родните пътища… Докато не изгни и последния такъв екземпляр.


Ford Sierra

Този автомобил със задно предаване също беше мечта за много българи. Слабо корозираща каросерия, здраво окачван, сравнително надеждни мотори и една газова уредба – какво друго му трябваше на българина в онези смутни години.

*В статията е ползвана илюстративна начална снимка на Легендарният "Шевролет Импала" на радио Стара Загора, сниман през 1984 година.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив