Хърватски бомбаджии, ветерани от войната в Югославия, са най-вероятните наемници, поставили самоделно взривно устройство на пътя за Самоков край Пасарел. Бомбата избухва точно в 15.40 ч. на 31 март 2003 г., а мишената е бизнесменът Константин Димитров – Косьо Самоковеца.

Експерти по взривовете са категорични, че почеркът е югославски, а целта – сплашване, пише в. „Телеграф“.Ако са искали към онзи момент да убият Самоковеца, са щели да го направят. Близо седем месеца по-късно той вече е разстрелян на оживения площад „Дам“ в Амстердам, тогава Холандия.

При взрива обаче следствените органи разкриват, че взривното устройство е било поставено встрани от пътя. За това и при взрива няма пострадали хора. Нанесени са единствено материални щети на един от преминалите оттам два джипа G класа, с които пътуват Самоковеца и кортежът му.

В пътното платно е бил закопан детонаторен шнур с дължина минимум 200 метра. Охранители на Самоковеца са с превързани ръце още на мястото на инцидента от дошъл спешен медицински екип от София, но не са сериозно пострадали.Освен двата бронирани джипа от взрива е била засегната и синя „Шкода“ на възрастен мъж, отиващ към вилата си в Пасарел. Колата е със счупено панорамно задно стъкло. Единият от джиповете, в който е бил Самоковеца, е продължил по пътя към Самоков.

Останал е само другият джип, който е пуснат, след като приключи огледът на полицията. Самият Димитров е дал показания в полицията на следващия ден.

Той пристига в сградата на Националната служба „Борба с организираната престъпност“ с 10 души охрана, автомобилен кортеж и дори не представя лична карта на портиера на входа, прави тогава впечатление на медиите.

Атентатът срещу Самоковеца е за сплашване при разразилата се по-рано война между големите играчи за контрабандните канали у нас.

Поредицата от атентати и престрелки започна след убийството на един от основните играчи на наркопазара – Поли Пантев, ликвидиран на карибския остров Аруба през март 2001 г.

Започналият спор за лидерство води до стрелбите срещу Антон Милтенов – Тони Клюна, Методи Методиев – Мето Илиенски, Цветан Василев – Хафти, също взривяването със същия почерк на мерцедеса на Иван Тодоров – Доктора на бул. „Цариградско шосе“.

Според разследващите спорът между групировките по отношение на контрабандата се върти именно между Самоковеца и Доктора. Освен каналите, които са на бившата Държавна сигурност у нас, българските контрабандисти поемат контрола и на трафика и транзита през Сърбия след разбиването на Земунския клан към онзи момент.Тогава в серия публикации в сръбските медии се посочва, че Земунският клан се е снабдявал с наркотици от България.

Естествено е този, който владее трафика през България, да е в по-добри позиции за овладяване на сръбския пазар. Хърватската връзка в атентатите не е случайна.

Няколко дни след взрива срещу Самоковеца в София е убит хърватинът Роберт Шкарица. За него се знае, че е свързан с трафика на дрога, сръбската мафия и е ветеран от югоармията.Атентатът предшестван от прокурорска проверка

Дни преди атентата срещу Самоковеца, на 22 май 2003 г., Върховната касационна прокуратура поиска от директора на Агенцията за финансово разузнаване да уточни изпращани ли са до прокуратурата разработки за Иван Тодоров-Доктора и Константин Димитров-Самоковеца.

Искането беше във връзка с изявления на тогавашния директор на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров, че агенцията е изпратила до ВКП свои разработки, свързани с двамата бизнесмени.

Главният прокурор тогава Никола Филчев каза, че прокуратурата не разследва Доктора и Самоковеца и не е получавала никакви данни от службите и МВР за двамата.

От Агенция „Митници“ пък тогава официално заявяват, че посочените лица са или съдружници, или управляващи, за чиито публични масиви Агенция „Митници“ има достъп, не са в кръга на нарушителите. Публикации в медиите тогава единствено свързаха Самоковеца и Доктора с контрабанден бизнес.

Остави богата вдовица и наследници

Косьо Самоковеца е разстрелян посред бял ден на площад „Дам“ в центъра на Амстердам, Нидерландия, на 6 декември 2003 г. Тогава пострадва и актуалната му любовница моделката Цеци Красимирова.

След неговия разстрел срещу наследниците му – съпругата Ангелина, сина Косьо-младши и брат му Мартин Димитров, тръгват дела от тогавашната комисия „Кушлев“, позната като КПКОНПИ към днешна дата. Самоковеца обичал да инвестира сериозни суми за покупка на имоти у нас и в чужбина, става ясно впоследствие от данните на антикорупционната комисия.

След сериозни дела срещу КПКОНПИ обаче Ангелина Димитрова успява да си върне „Замъка“. Допреди няколко години братът на Самоковеца е правил опити да го превърне в хотел, но така и не е потръгнал бизнесът.

Затова заедно с вдовицата сега се опитват да го продадат, разказаха пред „Телеграф“ съседите му от улица „Авксенти Велешки“ 37 в Самоков. 47-годишният Мартин Димитров върти хотели по морето и в курорта Боровец, но със „Замъка“ не му потръгнало, коментират още местните.

Богатата вдовица Ангелина и синът Косьо-младши живеят в Лондон. Миналата година наследникът на висаджията навърши пълнолетие, а от няколко години е поданик на кралицата. Младият Косьо учи в елитно училище във Великобритания и е една от местните тенис надежди.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив