Легендарният полицай Никола Гешев е доживял до 1970 г. , след 1944 г. той успява да се укрие и превъплъти в селския учител Васил Саламанов. В продължение на повече от двадесет години той учил децата на четмо и писмо в септемврийското село Виноградец. Тази теза бе доказана в два епизода на журналистическо разследване направено от Богдана Лазарова и излъчено по БНТ1 на 31 август и 1 септември.

Теорията на Лазарова е напълно правдоподобна, тя прави графологически анализ и успява да открие хора, които са били ученици на Саламанов. Той се появява в селото през 1945 г. и заповедтта му за назначение е от Пловдивското управление на образованието. Заедно с него идва и жена му, която в селото наричат „лудичката“ или Саламанка. В нито един момент от живота си в селото тя не е контактувала с никого, стояла е заключена в дома, в който живеела заедно с мъжа си.

Даскалът също бил много затворен човек, той не искал да се снима с учениците си, не обичал да ходи на гости, единствената му страст бил ловът. Контактувал с хората от ловната дружинка, но никога не искал да има индивидуална порция храна пред себе си по време на техните събирания. Ако храната е сложена в обща чиния си вземал по малко от нея. Бил много затворен човек, строг към децата. Никъде в архивите на училището не са останали ръкописно попълвани от него документи, но Лазарова успява да открие на две места неговия подпис, на база на когото са направени и графологичните експертизи, които сравняват новия му подпис с наличните от архивите на някогашната Дирекция на полицията.

Жената, която довел със себе си постоянно носела тюрбан на главата си и поливала децата, които стоели под прозорците на дома им, с вода. Първоначално семейството се настанило в общежитието на училището, а след пенсионирането на Саламанов взели къща под наем, близо до църквата.Когато той починал три коли изнесли багажа от дома му, а жената била въдворена в болница за психичноболни в монтанско. Единствено ДНК анализ на останките на Саламанов, който е погребан във Виноградец, могат да докажат дали той действително е Никола Гешев. Но такава експертиза може да се направи само по искане на неговите наследници. Той самият не е имал деца, след девети септември оцеляват майка му, двамата му братя и двете му сестри, едната от които е с психични отклонения по рождение.

Предполага се, че Гешев е имал изключително добър агентурен апарат и е успял да се договори с новата власт да не бъде безпокоен. Той е приел да остане до края на живота си неизвестен човек, вместо да отговаря за делата си. Легендарният му архив е съдържал данни за над 140 души, които след смяната на властта са били зависими от него. Допуска се, че един от тях е бил Тодор Живков.

Разследването на Лазарова било провокирано от разказ на човек, който твърдял пред нея, че през 1968 г. е пътувал във влака от София към Пловдив в едно и също купе с Гешев, който слязъл на гара Пазарджик.

Никола Гешев е роден на 13 април 1896 година в семейството на столичния нотариус Христо Гешев и Райна Манолова. Семейство Гешеви има 6 деца: Бонка, Емануил (Манчо), Никола, Елена, Стефанка и Георги. Емануил Гешев е сред основателите на ФК Славия, а Георги Гешев е първият национален шампион по шахмат, носител на 4 поредни титли между 1933 и 1936 г. Семейство Гешеви обитава къщата на бул. „Христо Ботев“ №39 в София. През 1974 г. семейната къща е завещана от Елена Гешева на Българската федерация по шахмат. През по-голямата част от съзнателния си живот Никола Гешев остава заклет ерген. Единствената голяма любов е колежката му Веселина Добрева. Връзката им се задълбочава през 1936 г., но двамата се венчават едва през май 1944 г.

Никола Гешев е съученик на Станислав Балан (секретар на цар Борис III) и на известния комунистически функционер Трайчо Костов, за когото по-късно има недоказана версия, че е бил негов агент, което се използва от Народния съд, за да ликвидират Т. Костов през 1949 г.

Никола Гешев следва две години право в Италия, през периода 1921 – 1922 г., но се връща, без да е завършил образованието си. С този период от живота му се свързва и прякорът „Папата“, с който по-късно е известен сред колегите си в полицията.

Съществуват три основни версии за съдбата на Никола Гешев на и след 9 септември 1944 г.:

Първата – официалната, че е убит при опит да избяга в Турция при границата в района на Свиленград на 9 септември 1944 година следобед. Гробът съзнателно е оставен неизвестен, за да не става обект на поклонение.

Втората, че е убит при Куклен чешма южно от Пловдив на 9 септември 1944 година.

Третата, че е останал жив, успял да премине в Турция, живял до дълбока старост, вероятно в Мюнхен и дори, че е бил преподавател в Школата на КГБ в Москва.

Улики, че е останал жив

Първата улика, че полицаят е останал жив, е докладна от 26 юни 1946 г. до шефа на МВР Стара Загора, с която екстрадират семейството на брата на Гешев – Емануил. Той заедно със семейството му трябва да се установят в Нова Загора и на всеки 24 часа да се разписват в участъка. Причината според докладната е, че те са близки на незаловения бивш началник на полицията Никола Гешев.

Втора улика е в досието на Емануил Гешев, изготвено от Новозагорското околийско управление на полицията. Там се появява същият текст: че „той е близък на незаловения бивш началник на полицията Гешев.“

Третата е от 11 юли 1947 г. Началникът на групата по издирването на Никола Гешев пише до директора на отделение Е. В рапорта той иска разрешение да се открие досие за разработка на 19-годишната Райна Емануилова Гешева – дъщеря на брата на Никола Гешев. Мотивът – „във връзка с издирването на Никола Христов Гешев.“

Четвърта – Оперативното дело „Овен“ по разследването на Никола Гешев не е прекратено.

Единствената жива днес наследница на Никола Гешев е правнучката на брат му Анна Емануилова Гешева. Тя е завършила УНСС. Външната прилика между нея и полицая е поразителна. Също като Никола Гешев тя е учила за юрист. Самата Анна издирва в архивите всички документи, свързани със семейството.

Източник:epicenter.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив