Консервен комбинат „Бригада” е произвеждал ежегодно 15 000 тона детски пюрета, като половината от тях са отивали за износ за СССР.

По отношение на качеството те са били много добри, защото нашият Научно-технически институт по консервна промишленост е имал възможност да изучи световния опит за производство на детски храни. Не се е гонело печалба, рецептурите, които са се създавали, са били съобразени с оптималното задоволяване на нуждите на децата. Предлаганият  асортимент е бил 52 вида.

През 1976 г. изпреварваме САЩ и Швеция по консумация на детски храни от едно дете. Така потреблението им стига до 9000 тона годишно. Това в известна степен се дължи и на консумирането на детски храни от възрастни хора. Те ги купуват за себе си, тъй като са били прекалено евтини – държавата дотира 50 процента от цената им.

В онези години се раждаха по 117-118 хиляди деца. Само в София са се консумирали 2000-2500 тона детски храни годишно. Почти всекидневно са се товарели за износ по 7-8 вагона детски храни и други консерви.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив